Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvietis katru dienu

«Kāpēc lai neplīvotu? Amerikā valsts karogs, atvainojiet par izteicienu, bet tas ir fakts, plīvo virs katras fermas!» strikti atbild Armands Figovskis, īpašumu apsaimniekošanas firmas SIA MG Saimnieks valdes loceklis, kad vēlos uzzināt, kam pieder ideja par Ķīpsalas ielas rindu māju vienoto stilu: sarkanbaltsarkanie karogi mastos plīvo visu gadu.

Ne vienreiz vien A.Figovskim nācies atbildēt un taisnoties par plīvojošajiem karogiem, tāpēc viņš automātiski aizgūtnēm sāk citēt likuma pantu, kas paredz, ka karogs privātīpašumā drīkst plīvot katru dienu, ne tikai svinamajās un atceres dienās. «Kāpēc atkal karogs jāaiztiek? Kāpēc sabiedrībā un medijos pēdējā laikā Latvijas karoga vārds manāms negatīvā nokrāsā?» Skaidroju, ka rakstam būs tikai sarkanbaltas nokrāsas. Tikai stāsti par mājām un cilvēkiem, kuri lepojas ar savu valsti katru dienu. To dzirdot, A.Figovskis atviegloti nopūšas un sāk stāstīt, ka ideja par mastiem pie rindu mājām pieder projektētājam Pogam. Slēdzot īres līgumu ar īrniekiem, SIA _MG Saimnieks_ dod arī Latvijas karogu. Rindu māju īrnieki paši varot izvēlēties, vai un kad karogus vilkt mastā. «Cilvēkiem svētki var būt katru dienu. Es esmu par to, lai karogs plīvo katru dienu. Lai Latvija tiek celta godā.» Ko par to domā paši īrnieki? Pie kāda no Ķīpsalas ielas birojiem, kur telpas īrē enerģijas dzērienu kompānija _Red Bull,_ satieku tās darbinieku Mareku. «Forši, man jau patīk,» viņš vērtē. Mareka tēvs nesen pabeidzis mājas celtniecību Cēsīs un arī nupat iebetonējis mastu. Cerams, svētkos tajā jau plīvos karogs.

Vimpeļa diena

Tālāk dodamies uz Eiženijas ielu. Tur karogs plīvo kopš atmodas laikiem, kad dzimtenē atgriezās Zandbergu ģimene. Mārtiņš Zandbergs uzauga Amerikā. Viņa vectēvs bija strēlnieks, tēvs leģionārs, pats - skauts. Karogs mastā tiek pacelts gan 18.novembrī, gan Jāņos, jo vectēvs bijis Jānis. «Esmu patriots. Turklāt Latvijai ir nāvīgi smuks karogs! Kāpēc lai tas neplīvotu katru dienu?» M.Zandbergs stāsta, ka Latvijā gan šī tradīcija neesot tik izteikta kā Skandināvijas valstīs un Amerikā.

«Vieglā vējā ļoti smuki plīvo. Nākot mājās, pārņem tāda laba jušana,» M.Zandbergs stāsta, ka arī spēcīgā vējā vimpelis turas godam. Vimpelis jāmaina reizi gadā, jo audums kļūst netīrs no izplūdes gāzu sodrējiem. «Re, karogkātam ziemeļu pusē metas sūna gluži kā kokam,» saimnieks secina.

Rīt, 18.novembrī, M.Zandbergs vimpeli nomainīs pret karogu. Tā paredz Latvijas valsts karoga likums. Sintija Stipre, Ārlietu ministrijas Valsts protokola 2.sekretāre, skaidro, ka vimpelis neaizstāj Latvijas valsts karogu likumā noteiktajos gadījumos. Ja tomēr kāds Latvijas iedzīvotājs nebūs uzvilcis mastā karogu, S.Stipre cer, ka likumsargi pārkāpumu vērtēs pēc likuma gara, ne burta un nesodīs. Administratīvais sods par karoga nepacelšanu vai kārtības pārkāpšanu ir līdz 30 latiem.

Šodien vimpelim ir lieli svētki, jo stājas spēkā jaunais Latvijas valsts karoga likums, kas nosaka vimpeļa standartus: trapecveida lente, izmēros 15x75x255 cm. Vimpelim mastā jāplīvo ne zemāk par septiņiem metriem no zemes.

Sarkanas biksītes

Rīgā karogmasti manāmi pa retam, turpretim Jūrmalā gan ne. Tieši tāpēc Rīgas stāsti nedaudz paplašina savas robežas un dodas uz Pumpuriem. Uz Upes ielu. Tās malās rindojas melni atkritumu maisi, kuros sētnieki spundē rudeni. Identiski rindojas arī karogmasti. Saskaitu trīs. Pie viena no karogiem sarunāts patriotisks «randiņš» ar Robertu Oliņu. Viņa mamma Zanda deleģējusi zēnu pastāstīt par karogmastu. Puika to dara godam. «Mājā dzīvoja vecvecmāmiņa un vecvectēvs, un jau tad karogs plīvoja. Tagad tas ir kā piemiņa viņiem.»

Ideja par karogmastu radās pirms sešiem gadiem, kad Oliņu ģimene atgriezās no Jaunzēlandes un sāka mitināties dzimtas mājā. Ne mirkli neradās šaubas, ka pagalmā blakus vecajiem ozoliem plīvos karogs. Mastu iegādājās par alus kasti no kādas Jūrmalas pionieru nometnes vadītāja. Kāts bija garš, un tā vešana - komiska: katrā masta galā piesēja sarkanas bērnu biksītes. Sākotnēji tika uzvilkts vilnas karogs, taču tas nopluka. Nu vietā ir sintētisks sarkanbaltsarkanais. Jāmaina reizi gadā, jo jūras vējš dikti sapluina. Karogmastam ir kāds labums - nav jādomā, kad jāizkar karogs. Vien jāielūkojas kalendārā, lai zinātu, kad ir atceres diena un karogs jānolaiž pusmastā.

«Neesmu nacionāla ekstrēmiste, bet sirdī Latviju glabāju. Mani vecvecāki bija par brīvu Latviju. Tā klusām un ar cieņu,» Zanda teic, ka ik reiz, dodoties prom no mājām, viņa atskatās un nopriecājas, kā karogs iederas pagalmā un rada mājas auru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?