Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis

Vērtējums: 5 no 5

No Ņujorkas Metropoles operas mirdzuma Lielās ģildes salīdzinošajā pieticībā un atpakaļ - šiem ceļojumiem ne tikai telpā, bet simboliski arī laikā starp ne tik tālu pagātni un šobrīd sasniegtajām mākslas augstākajām virsotnēm - īsto cenu zina tikai pati Elīna Garanča. Ja brīvie gari Karmena un Dons Žuans, kā arī mīlestības varai kalpojošais Rožu kavalieris būtu norunājuši sastapšanos citos platuma grādos un mūziķos, tas patiesi būtu milzīgs zaudējums. Dziedones sudrabainajai balsij klāt nācis zeltains siltums, nianšu bagātību dāsni liekot lietā arī spāniski čigāniskajos muzikālajos atveidos iespaidīgā emociju gammā no slāpēti gruzdošām (Čaikovskis, Ravels) līdz liesmainām (Bizē, Obradors) un pat komiskām (Bernsteins) izpausmēm, negaidītu un trāpīgu amorbultu sajūsminātajā publikā raidot Lehāra čardašā. Jāpiebilst, ka «stopu» ievadā prasmīgi nospriegoja vijolnieks S.Šteinbergs, kura meistarīgie solo piesaistīja vairākkārt. Izcelt vēlētos arī klarnetistu M.Circeni, taču uzteicams un apbrīnojams bija viss K. M. Šišona precīzo, prasīgo žestu vadītais orķestris gan balansā ar solisti, gan pārliecinoši izvijot Dona Žuana satraucošās virtuozās virāžas, lai Rožu kavaliera valšos un krāšņajos noslēguma ansambļu savijumos (trīskāršs bravo!) dāvātu svētku un mākslinieciska baudījuma sajūtu.

Vērtējums: 4 no 5

Smalki izveidota programma. Izcili solisti - dziedātāji un LNSO mākslinieki. Uzmanības centrā ir dabiska primadonna comme il faut! Elīna aizgrābj publiku tikai viņai raksturīgā veidā - nevis aizdedzinot, bet maigi un stingri paņemot. Tad tu vairs nevari atbrīvoties no viņas burvestības. Ar prieku novēroju, cik strauji briest Elīnas vokālā meistarība. Tā jau tagad ir tuvu pilnībai. Pārsteidzoša tehnika viņai nav pašmērķis, tā kalpo kā līdzeklis tēla radīšanai. Visur ir klāt lieliska loģika un prāts. Viņas attieksme pret mūziku ir tik cēla, ka es viņu gribētu nodēvēt par bruņinieku, ja vien mūsu priekšā nebūtu bijusi skaista dāma. Un visam pāri stāv Elīnas nevainojamā gaume, skaņu harmonijas un stila izjūta. Diemžēl koncerta 2. daļā tieši tās pietrūka diriģentam. Maestro Šišons ir izteikti emocionālās manieres mūziķis, reizēm pat nesavaldīgs savās izpausmēs. Dažviet pārlieku ātri tempi (Dons Žuans) un tieksme uz pārāk smagnēju, skaļu un nediferencētu skanējumu (Rožu kavalieris) nogurdināja dzirdi, tāpēc daudzi Štrausa partitūru krāšņumi vienkārši izzuda.

Vērtējums: 5 no 5

Pilnīgas laimes un īstu mūzikas svētku izjūta. Tā nepārprotami staroja klausītāju sejās starpbrīdī pēc koncerta pirmās - Elīnas Garančas solo koncerta - daļas. Ne tikai tāpēc, ka tā bija iespēja baudīt pasaules klases koncertu ar visaugstākās klases operzvaigznes sniegumu un priecāties, cik krāšņu, vokālajām krāsām un paņēmieniem bagātu E. Garanča pratusi izkopt savu balsi: amplitūdā no pa jaunam iepazīstamas Karmenas (še nedzirdētā ārijā, ko ar pazīstamo tekstu Ž. Bizē sacerējis pirms «īstās habaneras») un spāniska uguns (F. Obradors, M. Ravela Vokalīze habaneras formā) līdz izsmalcinātajai Š. Montsavaltžes šūpuļdziesmai. E. Garančas balss bagātinājusies ar sievišķīgu siltumu un sulīgiem zemajiem toņiem, kādu agrāk nebija. Šis koncerts bija īpašs arī īpašās sirsnības un mīlestības dēļ, ko dziedātāja dāvāja publikai dzimtenē. Baudot Garančas jauno «čigānu programmu» Lielajā ģildē, sajutos kā Eiropas mūzikas citadelē. Orķestris galvenā diriģenta vadībā darījis visu, lai būtu dīvas cienīgs: spēlēja ar lielu degsmi un precīzi, saņemot ovācijas arī par tīro simfonisko priekšnesumu (operas Karmena simfoniskajiem fragmentiem) brīžos, kuri bija atvēlēti dziedātājas atpūtai. Izcili bija instrumentu solo. Tiesa, arī R. Štrausa Rožu kavaliera trio simfoniskais vēriens jau aizēnoja solistes, Kristīni Opolais vietumis gandrīz nedzirdēja.#

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?