Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Latvijas teātru Ābolu ķocis

Vērtējums: 0 no 3

1.cēlienā radusies apjauta, ka režisors aizķēries pie idejas par laukuma teātra/ klaunādes formu un tālāk par to netiek, 2.cēlienā gūst apstiprinājumu - šķiet pat, ka aktieri runā citā valodā: vārdi melodiskā straumē plūst gar ausīm. Vai vizuāli iespaidīgās ainas izrādē ieviestas, lai slēptu konceptuālo tukšumu? Strādāt maskās (klaunu baltās sejas) ir ļoti sarežģīts uzdevums, jo sejas izteiksmes jāaizstāj ar plastiku un balsi. Daži aktieri - R.Kalniņa, A.Skrastiņš, V.Vārpiņa, Ē.Eglija. B.Neja, I.Pļavniece - to izmanto, lai radītu pat aizkustinošas «skumjās maskas». Savukārt J.Žagars profesionāla «stukača» lomā, H.Spanovskis kā vecējošs ģenerālis, kā arī galveno lomu tēlotāji - G.Grūbe (Tils), I.Dzelme (Nele), G.Andžāns (karalis Filips), A.Dīcis (Lamme) - cenšas būt dabiski, un te nu jāpaļaujas uz dabas doto skatuves harismu, kas saista J.Žagara, H.Spanovska un arī D.Grūbes varoņos, pārējiem paliekot neveiklu zīmju pusceļā. Kostīmi, scenogrāfija, gaismas, mūzika līdz ar dažu aktieru darbu atstāj apziņā nospiedumus, kas tik ātri nepagaist, taču jēgu un stāstu tajā visā uztaustīt neizdodas.

Vērtējums: 2 no 5

Režisora vēlēšanās izmantot nereālistisku izteiksmi, Tila varoņus pielīdzinot klauniem, ir vērtējama pozitīvi: veiksmes gadījumā rastos iespēja tikt prom no moralizējošās didaktikas, kas raksturo M.Gruzdova pēdējo gadu darbus, izņemot Idiotu un daļēji Siseņus. Kostīmu māksliniece K.Pasternaka un scenogrāfs R.Suhanovs uz skatuves radījuši košu, spilgtu, stilā izturētu nereālistisku spēles/kostimērijas telpu. (Iebildumus raisa vienīgi Daiņa Grūbes - Tila - dredi, kas izkropļo jaunā aktiera vizuālo tēlu un kam maz sakara ar klauniem.) Spilgtā, izaicinošā forma diemžēl pārvērtusies par vistīrāko formālismu: nav iespējams saprast, kā vārdā, kāpēc aktieri uz skatuves vienkārši māžojas. Rodas absolūta saturiskā tukšuma iespaids. Tam cēloņi vismaz trīs: 1) arhaiski padomiskā G.Gorina luga, 2) režisora zināšanu trūkums par klaunu spēles sarežģīto specifiku, kas neaprobežojas ar kostīma uzvilkšanu un dažu dīvainu kustību izdarīšanu, 3) režisora cilvēciskais apjukums mūsu sarežģītajā pasaulē, kurā viņš baidās atzīties. Tā vietā, lai kopīgi ar aktieriem un skatītājiem mēģinātu saprast, kas īsti notiek, režisors uzliek sev un aktieriem pseidodziļdomīgo klauna viepli. Vienīgi A.Skrastiņam (Klāss) dažos mirkļos izdodas radīt iespaidu par dzīvu tēlu.

Vērtējums: 2 no 5

Ideja iestudēt izrādi par Tilu Pūcesspieģeli - izaicinošo, gudri smējīgo un traģisko tautas ākstu - ir laba un īstajā laikā, taču izrādi diemžēl nevar nodēvēt citādi kā par neveiksmi. Tā atstāj absolūta radoša apmulsuma, bezmērķības un nevarības iespaidu, nespējot atbildēt uz pamatjautājumu: par ko tas viss ir un kāpēc? Mums jau dzīvē tik daudzās situācijās tiek piedāvāti tukši vārdi un ārišķīga forma, ka saturs un jēga ir nepieciešami kā gaiss un ūdens, īpaši mākslā. Karnevāliskā, klauniskā forma ar atsvešināto jebkura notikuma un norises atainojumu rada iespaidu par leļļu operu vai multfilmu. Aiz tās grūti atrast pirmavotu - Š.Kostēra romānu un tā varoni. Aiz klauniskās formas (ja neņem vērā diezgan izmisīgo aktieru eksistenci) ir tukšums: ne traģiski, ne ironiski, ne gudri asprātīgi, tikai bezmērķīgs peldējums improvizācijās. Ar cilvēcisko intonāciju atsevišķās epizodēs uzrunā A.Skrastiņa Klāss, vienīgais no aktierdarbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?