Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvijas teātru Ābolu ķocis

Vērtējums: 3 no 5

Cienījama Valmieras Drāmas teātra ideja un ideālisms, piedāvājot konceptuāli atšķirīgu brīvdabas izrādi. Lai arī bufetes starpbrīdim bija atvēlēta vesela pusstunda, iestudējums pēc savas jēgas noteikti nav vasarīgi ziņģējošs nieks no sērijas «bulciņa no lielveikala Mols» (nekā personīga, cienu Jolandas Suvorovas komiķes šarmu). Tematiski Latviešu laiks runā par tēmu, kas mulsinošā kārtā līdz šim latviešu mākslā nav interpretēta. Izrādes lielākā vērtība - dažādu paaudžu aktieru pašaizliedzīgā un atbruņojoši personiskā spēle, runājot par sevi un savējiem, nevis sen kritušiem Cēsu un Valmieras skolniekiem. Īpaši gribas izcelt Janusu Johansonu igauņu puikas tēvu un Māra Bezmera Edgaru, arī jauniņo vecāku Ivo Martinsona Voldemāra un Ingas Siliņas Marijas saspēli, kuriem izdodas tēliem piešķirt psiholoģiski smalkākas nianses. Atzīmējami scenogrāfa Reiņa Suhanova smalkjūtīgie, faktūrā spilgtie un mērķtiecīgie akcenti, apdzīvojot Cēsu pilsdrupu pagalmu. Kā mākslinieciski pārliecinošam veselumam traucē dramaturga un režisora izvēlētās atšķirīgās dramaturģiskās sistēmas. Lauris Gundars centrējies uz kara situācijas absurdu, iztiekot bez paša kara, kamēr izrādē, acīmredzot piespēlējot brīvdabas situācijai, visai dekoratīvi tiek spēlēts arī «kariņš».

Vērtējums: 3 no 5

Valmieras teātris (režisors Viesturs Meikšāns, dramaturgs Lauris Gundars) aizsāk Latvijā jaunu tradīciju, kura jau vairākus gadu desmitus populāra Ziemeļvalstīs - iestudējums tiek veltīts konkrēta reģiona vēsturiskiem notikumiem un risinās brīvā dabā autentiskā vidē. Skatītāju interese pret šādiem iestudējumiem ir liela, jo Cēsu gleznainajās pilsdrupās, kuras teātra spēlei par Cēsu pulka Skolnieku rotu Latvijas neatkarības cīņās 1919.gadā veiksmīgi pielāgojis scenogrāfs Reinis Suhanovs, publikas netrūka. Režisors panācis saliedētu aktieru ansambli, kas darbojas dedzīgi un pat pašaizliedzīgi. Taču luga un iestudējums tiecas ne tikai vēstīt par reti kuram tuvāk zināmiem notikumiem, bet saskaņā ar latviešu pēdējā laika teātra centieniem arī atmaskot latviešu vēstures patriotiskos mītus. Atmaskojot mītu, kura šai gadījumā nav, dramaturgs un teātris no vanniņas ar ūdeni gandrīz vai izlējis arī pašu bērnu, jo toreizējos cīnītājus tēlo vien kā jautrus un delverīgus pusaudžus. Notikumam objektīvi piemītošā nopietnības un varonības dimensija uzvedumā tiek mēģināta ieviest ar ārējiem un mehāniskiem līdzekļiem, atskaņojot Emīla Zilberta balādiskās dziesmas ar Raiņa tekstiem.

Vērtējums: 4 no 5

Intriģējošs Valmieras teātra piedāvājums pilnīgi tukšajā nopietno brīvdabas izrāžu nišā. L.Gundara uzrakstītais un V.Meikšāna iestudētais stāsts par Cēsu Skolnieku rotas tapšanu skan negaidīti aktuāli, jo jautājums par to, kas mums Latvija un kas mēs tai, pēdējā pusgada laikā ir kļuvis tikpat būtisks kā 1919.gadā. Uzpērk izrādes vienkāršā (bet ne vienkāršotā) intonācija, kas par lielām un svarīgām lietām (dzimtene, brīvība, pienākums) runā bez patosa un arī bez ironijas, un Valmieras aktieri Cēsu puiku un meiteņu lomās pa īstam tic, ka arī no viņu izvēles un rīcības ir atkarīga šo lielo lietu piepildīšanās. Brīvdabas specifika ierobežoti ļauj atklāt psiholoģisko attiecību nianses, tāpēc par primāro kļūst vides un cilvēka saspēle. Kaut arī režisors vietām ir aizrāvies ar nemērķtiecīgu «kariņa» spēlēšanu, autentiskie Cēsu pils mūri, īsts lauka pavards un ūdens muca aktieriem bijuši vislabākie partneri. Pagalam neiederīga gan izrādījusies E.Zilberta uz vispārinājumu tendētā mūzika, jo tās skanējuma laikā darbība vienkārši apstājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?