Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Lētās ogles apdraud zaļo enerģiju

Ja domājat, ka senāk izmantotā enerģijas avota - akmeņogļu - laiks ir pagājis, tad gauži maldāties. 2011. gadā ogļu daļa enerģijas ražošanā pasaulē bija vislielākā laikā kopš sešdesmitajiem gadiem. Bet prognozes liecina, ka oglekļa dioksīda (CO2) izmešus visvairāk radošā fosilā energoresursa izmantošanas pieaugums turpināsies.

Ogļu kā energoresursa renesanse ir saistīta ar ekonomikas lejupslīdi Eiropā un aizvien pieaugošo pieprasījumu pēc enerģijas rūpnieciski strauji augošajā Ķīnā. Līdz ar ogļu aizvien plašāku izmantošanu tiek apdraudēti pasaules centieni pēc tīrākas enerģijas.

Lētas kvotas

Britu enerģētikas milža British Petroleum veiktie aprēķini rāda, ka pagājušajā gadā akmeņogļu izmantošana pieauga visstraujāk, salīdzinot ar citiem enerģijas veidiem ārpus atjaunojamo energoresursu segmenta, un veidoja 30,3% no visas globāli patērētās enerģijas. Salīdzinot ar 2010. gadu, pieaugums bija 6%. Tādējādi par senilu energoresursu uzskatīto ogļu izmantošanas pieaugums bija divreiz lielāks nekā gāzei un vairāk nekā četras reizes lielāks nekā naftai, raksta BBC.

Eiropa jau gadiem sevi pozicionē kā zaļās enerģijas citadeli. Eiropas Savienībā kopš 2005. gada spēkā ir noteikumi, kas ierobežo dalībvalstu rūpniecības uzņēmumu pieļaujamo CO2 izmešu daudzumu. Uzņēmumi, kuri pārsniedz sev atvēlēto kvotu daudzumu, var nopirkt papildu kvotas no uzņēmumiem, kuriem ir to pārpalikums.

Ekonomisko problēmu dēļ pēdējos gados ir notikusi rūpniecības apjoma samazināšanās, līdz ar to kvotu tirgū ir izlikts milzīgs daudzums lētu emisiju pārpalikumu. Savukārt lētās kvotas ļauj dedzināt vairāk akmeņogļu.

Vēl viens iemesls aizvien plašākai ogļu izmantošanai elektrības un siltuma ražošanā Vecajā kontinentā ir masveidīgs lētu ogļu imports no Amerikas. ASV strauji attīstās slānekļa gāzes ieguve, tādēļ pie sevis iegūtās ogles amerikāņi eksportē.

Akmeņogļu izmantošanas pieaugumu nozīmīgi palielinājis arī Eiropas rūpnieciski attīstītākās valsts Vācijas lēmums slēgt visas atomelektrostacijas un celt jaunas ar oglēm darbināmas elektrostacijas.

Ogles dedzinās vairāk

Ļoti ticams, ka, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, ogļu ieguve un patēriņš Eiropā samazināsies. Tas gan nenozīmēs ogļu izmantošanas samazināšanos globālā līmenī.

Dzīves apstākļu uzlabošanās Ķīnā un Indijā palielinās pieprasījumu pēc enerģijas, kas nozīmē, ka tuvākajās desmitgadēs būtiski pieaugs ogļu ieguves apjomi pasaulē. Enerģētikas pētījumu uzņēmumus Wood Mackenzie apgalvo, ka 2030. gadā Ķīna importēs vairāk nekā miljardu tonnu akmeņogļu, kas ir gandrīz piecas reizes vairāk nekā tagad.

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC šomēnes publicēja ikgadējo pārskatu, kurā teikts, ka arī redzamā nākotnē fosilais kurināmais būs galvenais enerģijas ieguves avots. Fosilā kurināmā izmantošanas īpatsvars samazināsies, tomēr tā daļa visā pasaulē izmantotajā enerģijas ražošanā saruks no 87% pašlaik līdz 82% ap 2035. gadu, vēsta aģentūra AFP.

Ziņojumā uzsvērts, ka ogļu izmantošana palielināsies, bet nafta tiks izmantota mazāk, jo tuvāko divdesmit gadu laikā akmeņogļu izmantošana rūpniecībā sasniegs patērētās naftas līmeni. Pārskata veidotāji rēķina, ka līdz 2035. gadam naftas patērēšana rūpnieciskām vajadzībām samazināsies līdz 27%, kas ir par astoņiem procentiem mazāk nekā 2010. gadā.

OPEC šo tendenci izskaidro ar naftas cenu kāpumu. Līdz 2035. gadam cena par barelu jēlnaftas var pieaugt līdz 155 dolāriem (84 lati). Pašlaik cena ir zem simts dolāriem (54 lati).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?