Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Lielā aktivitāte internetā naudas ietaupījumu nedos

Lai gan provizoriskie rezultāti tautas skaitīšanai internetā parāda, ka šo iespēju varētu būt izmantojuši sešas reizes vairāk iedzīvotāju, nekā bija plānots, līdzekļu ietaupījums no tā neradīsies, Dienai teic GfK Baltic vadītāja Iluta Skrūzkalne. Skaitītāju algu fonds palikšot nemainīgs, vienīgais ietaupījums varētu rasties transporta izdevumu pozīcijā, taču arī tas tikšot rezervēts iespējamiem finansiālajiem riskiem.

Dienu pirms sākās tautas skaitīšana elektroniski Centrālās statistikas pārvaldes pārstāvis Pēteris Veģis pauda cerību, ka internetā no 2 255 000 iedzīvotāju saskaitīsies aptuveni 10-15%. Svētdienas naktī noslēdzoties elektroniskajai skaitīšanai, rezultāti bija divreiz lielāki par plānotajiem - saskaitījušies vairāk nekā 650 tūkstoši jeb aptuveni 30%. Savukārt I. Skrūzkalne norāda - plānojot tautas skaitīšanas izmaksas, GfK Baltic pieņēma, ka internetu izmantos 5% respondentu.

«Vēl nav iespējams atbildēt uz jautājumu, cik liels ietaupījums varētu rasties, jo nezinām, vai kāds nav pieskaitīts divreiz, vai mājsaimniecībā ir saskaitīti visi iedzīvotāji. Ja kāds nav pieskaitīts, skaitītājam tik un tā būs jādodas uz to māju, lai to izdarītu, ja arī visi pārējie ir saskaitījušies,» teic I. Skrūzkalne. Tautas skaitītāju algām paredzēja 1,6 miljonus latu. Minētā summa paliks nemainīga neatkarīgi no skaitāmo iedzīvotāju skaita - par vienu anketu piemēros lielāku summu, nekā iepriekš plānots, iespējams, izmaksās arī prēmijas par labi padarītu darbu.

Ja pēc pašreizējo elektronisko datu pārbaudes apstiprināsies, ka internetā saskaitījies sešas reizes lielāks iedzīvotāju skaits, nekā paredzēja GfK Baltic, varētu mainīties transporta izdevumiem paredzētais finansējums, kas patlaban noteikts 300 tūkstošu latu apmērā. Tomēr atpakaļ valsts makā šī nauda neieripos. «Jūlijā mēs ņēmām vērā, ka degviela varētu maksāt 80 santīmu, nevarējām paredzēt, ka cenas augs tik strauji. Bet, ja ietaupījums arī rodas, tad noslēgtajā līgumā mums ir iestrādāti līgumsodi, ja neizpildām kvotas vai arī neievērojam kādus termiņus. Tas nozīmē, ka kaut kādu summu mums vajag paredzēt šādiem finansiālajiem riskiem,» stāsta I. Skrūzkalne.

Precīzāku informāciju par interneta rezultātiem sola sniegt ceturtdien, kad sāksies otrais tautas skaitīšanas posms mājsaimniecībās.

Tautas skaitīšanas komisijas priekšsēdētājs, ekonomikas ministrs Artis Kampars (Vienotība) izvairās komentēt šo jautājumu. Ministra preses sekretāre Elīna Bīviņa Dienai norādīja, ka līgumsaistības starp CSP un GfK Baltic nav ministra kompetence: «Tas ir jāvaicā Centrālās statistikas pārvaldei. To ministrs nevērtē.»

Savukārt CSP sabiedrisko attiecību speciālists Aldis Brokāns norāda: «Situācija ir tāda, ka galvenais jautājums šobrīd ir saprast, kas ietilpst šajā skaitlī.» Patlaban esot nepieciešams analizēt interneta skaitīšanā iegūtos datus un to kvalitāti, pēc tam CSP būs «gatavi sarunām ar GfK». Vaicāts, vai tas nozīmē, ka ietaupījums tomēr varētu rasties, A. Brokāns atbild: «Tas atkarīgs no šo sarunu rezultāta.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?