Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Lielākā daļa - uz nodokļiem

Dzīvošana Latvijā no gada vidus kļūs vēl dārgāka, jo koalīcija otrdien pieņēma galīgo lēmumu lielāko tiesu no nepieciešamās papildu konsolidācijas valsts budžetā gūt no ieņēmumu, arī nodokļu, paaugstināšanas. No finanšu ministra Andra Vilka (Vienotība) teiktā izriet, ka koalīcijā panāktā vienošanās par budžeta papildu konsolidāciju ir zelta vidusceļš, ņemot vērā Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) novilktās sarkanās līnijas.

Kā zināms, starptautiskie aizdevēji pēc 2011. gada budžeta pieņemšanas Saeimā pērn beigās iebilda pret dažiem budžeta konsolidēšanas pasākumiem, kā dēļ to vietā nācās meklēt citus kopumā 50 miljonu latu konsolidācijas nodrošināšanai. Aizdevēji prasīja kvalitatīvus strukturālus pasākumus no tēriņu mazināšanas, ko finanšu ministrs iepriekš bija apņēmības pilns arī nodrošināt, taču sanācis lielāko summu gūt no ieņēmumu palielināšanas, arī nodokļu celšanas.

Paredzēts, ka izmaiņas nodokļos stāsies spēkā no šā gada 1. jūlija. Par diviem santīmiem pieaugs akcīze benzīnam, nodokļa likmi tuvinot Lietuvas un Igaunijas līmenim. No vēlmes paaugstināt akcīzi dīzeļdegvielai valdību veidojošās partijas atteicās, bet tā vietā lemts celt akcīzi stiprajam alkoholam un cigaretēm, kur pieaugums būs attiecīgi 6% un 9%. Iedzīvotājiem, kuri savā saimniecībā izmanto dabasgāzi, no gada vidus jārēķinās ar lielākiem tēriņiem, jo gāzei tiks piemērota pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikme pašreizējās samazinātās PVN likmes vietā.

Savukārt tēriņu mazināšanai iecerēts griezt atalgojuma fondu un štatus valsts pārvaldē, finansējumu aizsardzībā un vispārējā izglītībā, par to koalīcija vienojās pirms nedēļas. Otrdien panākta vienošanās izdevumus mazināt arī lauksaimniecības atbalsta sadaļā, kultūrā un augstākajā izglītībā, mazinot valsts apmaksāto studiju vietu skaitu programmās, kas dublējas. Pēc finanšu ministra sacītā, sākotnēji no «dublējošajām» programmām piedāvāts ietaupīt vairāk, taču šo ideju ZZS neatbalstīja.

A. Vilks piebilda, ka «Finanšu ministrijas sākotnējie priekšlikumi vispār paredzēja daudz lielāku uzsvaru konsolidācijā likt uz izdevumu daļu, taču ZZS pretestības dēļ liela daļa priekšlikumu netika virzīti. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc koalīcijas sēdes sacīja, ka ZZS bija svarīgi, lai šajā konsolidācijā netiktu aizskarts sociālais budžets, kas arī izdevies. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) norādīja, ka diskusijas koalīcijā par budžeta konsolidāciju bija ļoti smagas.

A. Vilks noteica, ka šā gada budžeta grozījumi būtu jāpieņem līdz Lieldienām. 12,8 miljoni latu no ēnu ekonomikas apkarošanas šā gada budžeta deficīta mazināšanā nav iekļauti aizdevēju iebilžu dēļ. Pārējie pasākumi budžeta deficītu samazina par tuvu 60 miljoniem latu, taču tas ir gada griezumā. Ņemot vērā, ka iecerētie soļi tiks iedzīvināti gada pirmajā pusē un tā vidū, budžeta deficītu par papildu 50 miljoniem latu šajā gadā neizdosies mazināt. «Taču tas nav svarīgi, jo ar aizdevējiem ir vienošanās, lai pasākumu ietekme tiktu mērīta un rēķināta gada griezumā,» Dienai skaidroja Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?