Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Lietuvā pārņem Snoras banku

Lietuvas Centrālā banka trešdienas pēcpusdienā apturējusi Latvijas krājbankas mātesuzņēmuma, valsts piektās lielākās komercbankas Snoras darbību, atcēlusi tās valdi un iecēlusi banku pārraugošo administratoru, ziņo laikraksta Lietuvos rytas interneta portāls. Trešdienas vakarā Lietuvas valdība ārkārtas sēdē nolēma par bankas pārņemšanu. Latvijas finanšu tirgus uzraugi un banku pārstāvji apgalvo - notikumi Lietuvā nekādā veidā neietekmēs Latvijas krājbankas darbību.

«Mums nav tādu tiešu saistību, darījumu, kas ietekmētu KrājbankuDienai teica Latvijas krājbankas prezidents Ivars Priedītis. Viņš atzina, tuvākajā laikā ir ieplānota tikšanās ar Snoras bankas lielāko akcionāru, Krievijas miljardieri Vladimiru Antonovu, ar kuru iecerēts apspriest situāciju Snoras bankā. Saskaņā ar neoficiālu informāciju V. Antonovs vakar vakarā ieradās Rīgā. Nekādu ieceru jebkādā veidā ierobežot Krājbankas darbu šobrīd neesot, vakar uzsvēra I. Priedītis.

«Notikumiem ar Snoras Lietuvā tiešā veidā nevajadzētu ietekmēt Latvijas krājbanku,» spriež arī investīciju baņķieris Ģirts Rungainis, norādot - nav pamata apšaubīt Latvijas krājbankas kapitāla pietiekamību. Tomēr viņš teic - tā kā Snoras ir Krājbankas lielākais akcionārs, nav skaidrs, kas būtu atbalsts gadījumā, ja problēmas rastos meitasbankai.

Finanšu un kapitāla tirgus uzraudzības komisijas biroja vadītāja Anna Dravniece situāciju trešdien komentēja: «Attiecībā par Latvijas krājbanku vēršam uzmanību, ka Krājbanka ir Latvijā licencēta banka, kuras uzraudzību veic Latvijas uzraudzības iestāde - FKTK neatkarīgi no Snoras bankas darbības Lietuvā.»

Kā raksta Lietuvas Rytas, Lietuvas finanšu ministre Ingrīda Šimonute izteikusi bažas, ka bankas aktīvi varētu būt mazāki par tās parādsaistībām. Valdība nolēmusi, ka Seimam vajadzētu lemt par izmaiņām likumdošanā, kas atļautu Snoras banku sadalīt divās daļās, «labajā» un «sliktajā», šādā gadījumā valstij nebūtu jākompensē Snoras klientu noguldījumi, jo «labā» banka turpinātu darboties. Lietuvas Bankas vadītājs Vitas Vasiļauskas medijiem atzinis, ka daļa no bankas aktīviem ir pazuduši, taču konkrētu summu nenosauca. Viņš tajā vaino bankas atbildīgās personas. «Pārbaudes laikā atklājām, ka trūkst vērtspapīru, kas tika uzglabāti ārzemēs. No ārvalstīm esam saņēmuši ziņas, ka vērtspapīri tur neatrodas. Tādēļ bankas vērtība ir būtiski kritusies, par to esam paziņojuši arī tiesībsargājošajām iestādēm,» V. Vasiļauskis teicis Lietuvos rytas. Lietuvas politiķi situāciju Snoras salīdzina ar Parex krahu Latvijā, taču atgādina, ka Snoras tirgus daļa ir gana maza, lai neciestu viss banku sektors.

Kāds Lietuvas augsta līmeņa banku speciālists, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai norādīja, ka viss, ko dara Lietuvas Centrālā banka un Lietuvas valdība, ir vērsts uz to, lai stabilizētu situāciju bankā un neciestu bankas klienti. Viņš arī teica, ka Centrālā banka nolēmusi par bankas pārņemšanu, jo Snoras nav ievērojusi iepriekš izteiktos norādījumus.

«Banka šobrīd ir ciet, bankomāti nestrādā,» stāstīja Lietuvas rytas žurnālists Marius Jokubaitis. Lietuvas mediji ziņo, ka slēgtas arī pieejas Snoras internetbankai, plānots, ka banka darbību atsāks pirmdien, 21. novembrī. Delfi.lt vakar ziņoja, ka pie Snoras filiālēm sākuši pulcēties cilvēki, kas raizējas gan par saviem noguldījumiem, gan par naudu šīs bankas kontos.

Par bankas iespējamo finanšu grūtību iemesliem sīkākas informācijas pagaidām nav, vēl pirms divām dienām Lietuvas Centrālā banka apliecinājusi, ka ar Snoras viss ir kārtībā. Neoficiāli avoti vēsta, ka bankas sarežģījumi varētu būt saistīti arī ar politiskiem motīviem, jo Snoras piederošais laikraksts Lietuvas rytas aktīvi kritizējis Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Šonedēļ Lietuvos rytas, atsaucoties uz anonīmu avotu sniegto informāciju, ziņoja, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra ir lūgusi tiesas atļauju veikt kratīšanu vienā no Lietuvas bankām ar vietējo kapitālu un šīs bankas augstākā ranga vadītāju dzīvesvietās, kā arī izdot orderi viņu aizturēšanai un piemērot apcietinājumu kā drošības līdzekli, vēsta BNS. Vakar mediji ziņoja, ka Lietuvas Ģenerālprokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu par darbībām Snoras bankā.

Snoras bankas lielākā akcionāra V. Antonova (pieder 68% bankas akciju) vārds Latvijā izskanējis gan saistībā ar pastarpinātiem ieguldījumiem nacionālajā aviosabiedrībā airBaltic, gan arī saistībā ar laikrakstu Telegraf. Snoras pieder 67,9% Latvijas krājbankas akciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?