Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

LTV šefs apšauba Streipa profesionalitāti

Vairāki komentāri internetā un viena lasītāja e-pasta vēstule par to, ka žurnālists Kārlis Streips neesot profesionālis Eirovīzijas dziesmu konkursa komentēšanā, likuši Latvijas Televīzijas (LTV) vadībai izlemt padziļināti vērtēt pagājušās sestdienas raidījuma ierakstu, taču, iespējams, šī gaidāmā izvērtēšana ir tikai ziediņi.

Tiek vērtēts arī LTV1 raidījums _Skats no malas_, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots saka - bažas ir par to, ka K. Streips varētu būt pārkāpis «diezgan daudz žurnālistikas ētikas un profesionalitātes kritēriju». Izvērtējot K. Streipa darbu, risinājumi varot būt dažādi, kā skarbāko E. Kots nosauc autorlīguma nepagarināšanu.

Dienas aptaujātie mediju eksperti gan K. Streipu vērtē kā augsta līmeņa profesionāli un iebilst, ka analītiska raidījuma vadītājs nedrīkstētu izteikt raidījumā savu viedokli. Par tik bargu scenāriju, ka raidījumu varētu nerādīt jau rudenī, arī pats K. Streips esot dzirdējis neoficiāli, tiesa, ne no LTV. Pret K. Streipa izteikumiem radio un televīzijas raidījumos šogad aprīļa vidū asi iestājās Tautas partijas (TP) jaunatnes organizācija, kura apšaubīja žurnālista objektivitāti un politisko neitralitāti un jutās aizvainota par gadījumiem, kad žurnālists TP esot dēvējis par šeftmaņiem, bandu. Iknedēļas analītiskajam raidījumam Skats no malas ir visnotaļ augsti reitingi - auditorija ap 100 000 skatītāju. Skats no malas LTV skatāms jau 15. sezonu. Raidījums plānots līdz gada beigām, šāds termiņš ir arī autorlīgumam ar K. Streipu, Dienu informē LTV.

Jāmainās žurnālistiem

Par to, ka K. Streipa darba izvērtēšana nāktu par labu, pārliecināts ir arī Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, kurš gan neesot neko dzirdējis par šādu LTV nodomu. Ā. Kleckins saka: «Streips bija ļoti pozitīvs tēls ziņu žurnālistikā 90. gados, kad viņš ieradās Latvijā un parādīja, kā strādā ārzemēs.» Taču pēdējos gados «Streips ir it kā apstājies attīstībā. Laiks mainās, ir jāmainās arī žurnālistiem».

LTV 1. programmas direktore Baiba Šmite Dienu rakstiski informē, ka LTV 1. kanāla vadība pievērš īpašu uzmanību raidījuma Skats no malas saturam, vērtējot un analizējot K. Streipa darbu. «Ja raidījumos tiks konstatēts politiskās neitralitātes trūkums un žurnālistikas principu neievērošana, LTV pārtrauks sadarbību ar raidījuma autoru K.Streipu,» viņa uzsver. Bez TP jaunatnes organizācijas sūdzības LTV esot saņēmusi vairākas skatītāju vēstules arī par 12. aprīļa raidījumu, kurā K. Streips «netaktiski apsauca» vienu no diskusijas dalībniekiem Biznesa augstskolas Turība komunikāciju zinātņu asociēto profesoru Aināru Dimantu. Par to K. Streipam izteikts rakstisks brīdinājums par ētikas normu pārkāpšanu ēterā.

B. Šmite arī norāda - ar kritiku par K.Streipa Eirovīzijas dziesmu konkursa komentēšanu varot iepazīties LTV mājaslapas forumā. Kā pārliecinājās Diena, K. Streipu peļ par viņa valodas lietojumu, komentējot Eirovīziju, subjektīvu attieksmi. Tiesa, pārsvarā šie komentāri nav ļoti konkrēti. B. Šmite saka - saņemts arī viens e-pasts no Eirovīzijas skatītāja, kurš norādīja uz K. Streipa «kļūdainu valodu».

Kolātam nav pretenziju

K.Streips Dienai saka - LTV vadība neesot viņam nekādus pārmetumus izteikusi, tikai vienreiz viņš saņēmis rakstisku aizrādījumu par it kā A. Dimanta apsaukšanu. Viņš gan saka - «turi muti, vienu mirkli» sacījis diskusijas biedram smaidot. Toreiz K. Streips trīsreiz centās korekti pārtraukt A. Dimanta runas plūdus. K. Streips arī norāda - Skats no malas ir analītisks raidījums, taču varbūt kāds sagaida, ka raidījums stāstīs tikai par labo, kas notiek Latvijas politikā. Raidījuma veidotāji arī labi apzinoties, kad sāksies priekšvēlēšanu laiks.

TP jaunatnes organizācija sūdzību par K. Streipa TP veltītiem izteikumiem nosūtīja arī Latvijas Radio (LR). LR ģenerāldirektors Dzintris Kolāts Dienai par K. Streipa darbu LR saka: «Nekādas represijas pret viņu noteikti nebūs, neredzu tam pamata.» K. Streipu Dz. Kolāts vērtē kā profesionāli, kurš ļoti labi pārvalda sava darba specifiku. Pēc Dz. Kolāta domām, nav nekas neparasts, lielas personības mēdz izpelnīties kritiku vai sūdzības.

Arī NRTP locekle Dzintra Geka atceras - Skatu no malas nesen izvērtēja arī eksperti no māksliniecisko kritēriju padomes, kas atrodas NRTP paspārnē, vērtējums bija ļoti pozitīvs. «Eksperti norādīja, ka raidījumam jāpaliek ēterā. Streipu varu vērtēt kā ļoti pieredzējušu žurnālistu,» saka Dz. Geka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?