Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Māksla četriem miljoniem

Rīgas lidosta lepojas ar milzīgu pasažieru skaitu. Laikmetīgā māksla cieš no apmeklētāju trūkuma. Saslēdzot šos divus faktus, Spīķeros bāzētā Laikmetīgās mākslas centra kim? direktore Zane Čulkstēna nolēma vērsties pie lidostas ar piedāvājumu. Tā rezultātā no 22. jūnija līdz 3. oktobrim pasažierus, ielidojot Rīgā, sagaidīs ne tikai veikali, pārlieku dārgas kafejnīcas, banku, kazino un citu naudas nosūcēju reklāmas, bet arī māksla - izstāde The Way, kas ļaus apskatīt sešpadsmit latviešu, divu igauņu un divu lietuviešu mākslinieku darbus.

Ceļa faktors

«Satiekoties ar airBaltic un lidostas pārstāvjiem, manā rīcība nonāca lidostas statistika,» stāsta Z. Čulkstēna. «Ja lidostā gadā ir 4 miljoni pasažieru, to skaitā tie, kas tranzītā, - aptuveni 50%, tad puse nekad neiziet ārā no lidostas Rīga. Viss, ko viņi redz no Rīgas, ir suvenīri un tax-free. Domājot par šo milzīgo cilvēku skaitu un to, ka tai pašā laikā uz izstāžu zālēm cilvēki nenāk, secinājām, ka mākslai jāiet ārpus muzeja telpām.» Tiklīdz ideja bija gatava, tika pieaicināta kuratore Daiga Rudzāte, kas izstrādāja koncepciju. Projektu vada kuratore Zane Onckule (galerija Supernova). Izstādi atbalsta lidosta, Aizkraukles banka, Kultūras ministrija un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izstāde lidostā - šāda ideja netiek īstenota pirmo reizi pasaulē. Piemēram, Ārlandas lidostā Stokholmā 2000. gadā un 2001. gadā notika Baltijas mākslinieku izstāde Baltic Security!, to kūrēja Helēna Demakova. Amsterdamas Šipholā var apskatīt van Goga gleznas. Vairākumu The Way darbu var apskatīt tieši pasažieri, kas atrodas tranzīta zonā. «Nebija kvotas, cik darbiem jābūt [lidostas] iekšienē, cik ārā. Mākslinieki meklēja maksimāli piemērotākās vietas saviem darbiem,» paskaidro Z. Čulkstēna.

Koncepcija ir plaša - The Way jeb Ceļš. Kā precīzi norādīts izstādes anotācijā, «jēdziens «ceļš», lai arī bieži vien banalizēts un vulgarizēts, tomēr ir viens no pasaules būtības pamatizteicējiem, kas asociējas ar cilvēka dzīves notikumu procesuālo attīstību, ar kustību uz priekšu, ar virzību pretim horizontam, kuru nav iespējams sasniegt». Daiga Rudzāte, koncepcijas autore, pašreiz ir Cēsu Mākslas dienu kuratore, taču atrada pāris minūšu, lai pa telefonu izklāstītu ideju. «Galvenais koncepts ir par mākslu kā vienīgo īsto orientieri telpā - šo ideju paņēmu no [mākslas teorētiķa] Nikolā Burjo. Konceptā ir savietotas visas iespējamās lietas - cilvēki ir ceļā, viņi ir emocionāli atvērti un jūtīgi un ļaujas piedzīvojumam. Mākslas darbiem tā ir ļoti pateicīga vide. Arī ceļš kā vispārējs jēdziens ir izmantots.»

Jūtīga telpa

Lidosta ir pateicīga telpa mākslai ne tikai no apmeklētāju skaita viedokļa, bet arī konceptuāli. Mākslinieki ir cilvēki, kas parasti pārkāpj robežas, savukārt lidosta ir uz maksimālu drošību orientēta. Tā ir saskarsme starp divām dažādām pasaulēm. «Kopumā es biju patīkami pārsteigta, jo bija gaidījusi no lidostas daudz komentāru,» stāsta Z. Čulkstēna. Darbs notika, savstarpēji pielāgojoties. Piemēram, Kriša Salmaņa darbs sākotnēji bija iecerēts cits - daudznozīmīgi tulkojamais angļu uzraksts pie izlidošanas This Is It. Darbu vajadzēja noņemt negatīvo emociju dēļ, ko tas, iespējams, varēja izraisīt pasažieros, kam ir bailes no lidošanas. Sākotnēji bija arī zināmas šaubas par mākslinieču Antas Pences un Ditas Pences izveidoto un visiem pasažieriem brīvi pieejamo angļu-latviešu sarunvārdnīcu Laimīgu taciņu, kur atrodamas tādas neviesmīlīgas frāzes kā «Ļoti nepatīkami», «Jums nevajadzēja šurp doties», «Kas noticis ar manu bagāžu?» un «Tur bija svarīgi dokumenti». Savukārt šī raksta autors korporatīvās paranojas izpausmē tika izraidīts no tranzīta zonas, kad nesankcionēti izmantoja diktofonu sarunā ar lidostas pārstāvi par tādiem jautājumiem kā pacēlāju izmantošana un elektrības piegāde mākslinieku vajadzībām.

Iedzīvotāju novēlējumi

The Way māksliniekus izvēlējās Z. Čulkstēna un D. Rudzāte. Te ir teju visi šobrīd aktīvākie «jaunie» mākslinieki - Evelīna Deičmane, Dace Džeriņa, Jānis Filipovičs, F5 (Līga Marcinkeviča, Mārtiņš Ratniks, Ieva Rubeze), Kaspars Groševs, Ģirts Korps, Maija Kurševa, Līga Marcinkēviča, Katrīna Neiburga, Anta Pence, Dita Pence, Kaspars Podnieks, Kristīne Plūksna, Krišs Salmanis, Armands Zelčs, igauņi Rauls Kellers un Trīne Tamma, lietuvieši Ugņus Gelguda un Žilvins Landzbergs.

Izstādes darbi ir izvietoti visās lidostas Rīga pasažieru zonās un apskatāmi tiem, kas atlido, aizlido vai ir starptautiskās lidostas Rīga tranzītpasažieri.

Mākslinieki bijuši paklausīgi D. Rudzātes koncepcijai un izstrādājuši ceļa ideju. Piemēram, Kaspars Groševs ar instalāciju Te, tur, nekur problematizē atrašanos ceļā, bet Armands Zelčs un Kaspars Podnieks - laiku. Vienīgi Trīne Tamma (kā nekā igauniete) lec ārā, savu darbu nosaucot Mākslas darbiem nevajadzētu… un tā aprakstā atmaskojoši norādot: «Šie teikumi - prasības - ir ņemti no izstādes koncepcijas un idejas apraksta, ar kuru projekta dalībnieki tika uzrunāti 2010. gada maijā, saņemot tos pa e-pastu.»

Turpretim Līga Marcinkeviča ar objektu Sauju zemes latviski un asprātīgi «moralizē» par faktu, ka Latviju pēdējo desmit gadu laikā pametuši turpat 40 000 pilsoņu (gan nepieminot nepilsoņus). Bet Katrīna Neiburga visiem lidotājiem vienkārši un mīļi veltījusi Pa ceļam, «video gabalu, kas nodrošina labu garastāvokli un dziļas pārdomas, atrodoties ceļā. Novēlējumi, ieteikumi un apgalvojumi no Latvijas lauku iedzīvotājiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?