Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Maluzvejnieki krīzei var teikt paldies

Lai arī Valsts vides dienests regulāri Latvijas piekrastē aiztur nelegāli nozvejotu zivju kravas, risinājuma, ko darīt ar šīm zivīm, nav. Tādēļ patlaban zivis nemaz netiek konfiscētas, bet gan atstātas pašu zvejnieku īpašumā, kā tas notika ar vērienīgo septiņu tonnu mencu kravu, ko februārī dienests aizturēja Liepājas ostā uz kuģa Kentaurs. Īpašniekam draud administratīvais sods līdz 3000 latu, taču, kā norāda dienests, kravas vērtība šo sodu vairrākkārt pārsniedz.

«Jāmeklē risinājums, kā bargāk sodīt zvejniekus, kuri nereģistrē lomus. Situācija nav normāla,» Dienai atzīst vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), taču konkrētus risinājumus, ko darīt ar izņemtajām zivīm, tā arī nepiedāvā. Ministrija un tās padotās institūcijas pašlaik strādājot likuma grozījumus, lai palielinātu sodus, domāts arī par sadarbības iespējām ar Iekšlietu ministrijas Nodrošinājuma valsts aģentūru par izņemto preču glabāšanu.

Vides ministrijas Juridiskā departamenta direktore Aina Stašāne apliecina, ka šogad izsludināts jauns Ministru kabineta noteikumu projekts rīcībai ar izņemtām precēm, diemžēl praksē ilgstoši nesekmējoties zivis nogādāt un glabāt Nodrošinājuma valsts aģentūrā, jo trūkstot līdzekļu.

R. Vējonim uz to nav ko atbildēt, un viņš norāda, ka «nežēlīgie» taupības pasākumi, kuros vides aizsardzības institūciju finansējums ir nonācis līdz katastrofālam minimumam, īstās sekas parādīs pavasarī zivju nārsta laikā, kad sarosīsies maluzvejnieki.

Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes direktore Evija Šmite stāsta, ka labvēlīgāka finansējuma laikos, kad nelegālās kravas konfiscētas, tās veduši gan zooloģiskajam dārzam, gan bērnunamiem, bet pret šādu rīcību protestējuši legālie zvejnieki, jo viņi ar šīm iestādēm slēguši sadarbības līgumu, bet tās bieži no viņu preces tad atteicās.

Ņemot vērā Dānijas un citu valstu pieredzi, jau pirms gada E. Šmite ar kolēģiem izstrādājusi valdības noteikumu projektu rīcībai ar konfiscētajām zivīm - maluzvejniekiem ļautu kravu realizēt par tirgus cenu, pēc tam iegūtos līdzekļus būtu jāieskaita valsts budžetā. Ja atklājas, ka tas nav izdarīts, lietu nodod tiesu izpildītājiem. Šāda ideja gan nav guvusi atbalstu. Valsts vides dienesta ģenerāldirektors Vilis Avotiņš, kurš virzījis projektu uz valdību, norāda, ka tas, klātesot ministriem un valsts sekretāriem, noraidīts, jo «arguments bija, ka šāda pieeja nebūtu ētiska un tas vērtējams kā juridiski tiesiski nepieņemams pretendents.» Viņš gan pats šo ideju atbalsta, un to par labu sauc arī zivju rūpnieks - uzņēmuma Brīvais vilnis vadītājs Arnolds Babris. «Jāizstrādā tikai veidi, kā veikt kontroli, lai tiktu pārdots par tirgus cenu, nevis zemāku, un jāpieņem lēmumi, kā pēc tam iegūtos līdzekļus atsavināt,» uzskata A. Babris.

Vēl viena alternatīva, kā maluzvejnieku rūpalu padarīt nerentablu, esot administratīvos sodus samērot ar kravas vērtību. Pēc ministrijas parlamentārās sekretāres Žanetas Mikosas teiktā, šādi grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā jau iesniegti Tieslietu ministrijā. Arī šāda kārtība gan risina jautājumu, ko darīt ar pašām zivīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?