Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Man ir darbs, tu gribi strādāt

Paziņojums pašvaldības interneta portālā: piektdien plkst.13 visi, kam vajadzīgi strādnieki (zāles pļaušanai, sētas krāsošanai u.tml), un visi, kas šādus darbiņus būtu gatavi darīt, pulcējas sēžu zālē. Šāda Rietumeiropas un ASV prakse, kontrolējošajām iestādēm pieverot acis, pēc ekspertu domām, varētu būt viens no bezdarba problēmas risinājumiem.

Tā kā Latvijā arī šādos gadījumos jāslēdz darba līgums un jāmaksā nodokļi, lai šādu praksi iedibinātu, vajadzīga politiska vienošanās. Premjera preses sekretāre Līga Krapāne _Dienu_ informēja, ka šo ideju paredzēts apspriest Ministru prezidenta izveidotajā konsultatīvajā padomē.

Jau patlaban

Rēzeknē ir viens no augstākajiem bezdarba līmeņiem valstī - 19,2% (kopumā valstī - 11,5%). Pilsētas mērs Aleksandrs Bartaševičs (Saskaņas centrs), taujāts par šādu ideju, saka - tā notiek jau patlaban ar avīžu starpniecību, un daudzi izmanto šos pakalpojumus. Maskavā, piemēram, esot vietas, kur stāv potenciālie darba ņēmēji un darba devēji par zemu cenu var sarunāt strādnieku. Arī Labklājības ministrijas (LM) Darba departamenta direktors Imants Lipskis atzīst, ka patlaban šādas vienošanās starp darba devējiem un ņēmējiem jau notiek un uzraugiem trūkst jaudas to izkontrolēt.

Rēzeknes mērs uzskata, ka pašvaldībai vairāk laika būtu jāvelta nevis šādu darba biržu organizēšanai, bet gan investoru piesaistei, kas radītu jaunas darbvietas. Viņš informē, ka jau pāris mēnešu laikā darbu sāks jauna metālapstrādes ražotne, kuru nākotnē iecerēts paplašināt. Investorus galvenokārt atbaidot vietējo uzņēmēju attieksme, piemēram, parasti par zemes nomu tiek prasīts, piemēram, Ls 1/m2, bet jaunajam investoram, cerot viegli nopelnīt, - Ls 5/m2. A.Bartaševičs uzsver: jādomā arī par pilsētas interesēm, jo galu galā iegūs visi.

Jauni atbalsta veidi

LM pārstāvis I.Lipskis informē par jaunu bezdarbnieku atbalsta programmu, kas sāksies rudenī, - pašvaldību organizētus mazkvalificētus teritorijas uzkopšanas darbus ar Ls 100 stipendiju mēnesī par pilnu slodzi. Tajā laikā bezdarbnieki pabalstu nevarēs saņemt (te jāpiebilst, ka pabalsts vispār pienākas tikai pusei bezdarbnieku). Vēl viena iecerētā iniciatīva - brīvprātīgais darbs. Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) varētu veidot datubāzi ar iespējām bezdarbniekiem brīvprātīgi veikt sabiedrībai noderīgus darbus, lai, piemēram, gaidot mācību sākumu psiholoģiski uzturētu sevi formā.

Pašlaik NVA bezdarbniekiem piedāvā algotos pagaidu darbus (nesaņem pabalstu, bet minimālo algu Ls 180), neformālās izglītības un profesionālās mācības un pārkvalifikācijas pasākumus (Ls 70 stipendija, pabalsts (ja tāds pienākas) ir), kā arī subsidētās darbvietas invalīdiem un cilvēkiem pirmspensijas vecumā un atbalstu komercdarbības sākšanai; tāpat bezdarbniekiem tiek piedāvāts celt savu konkurētspēju (mācīties darba tiesības, CV sagatavošanu utt.) - visās programmās jau iztērēts vairāk nekā 50% finansējuma. Vēl bez minētā rudenī iecerēts sākt apmācīt strādājošos, kas patlaban ir dīkstāvē, kā arī ieviest kuponu sistēmu - ja bezdarbniekam vajadzīgas kādas īpašas prasmes, ko nevar nodrošināt NVA, tas varēs saņemt finansējumu mācībām citur.

Lielās depresijas pieredze

SEB bankas galvenais ekonomists Andris Vilks kā vēl vienu noderīgu risinājumu redz elastīgākas iespējas atlaist darbiniekus uz laiku. NVA direktore Baiba Paševica stāsta par gadījumiem, kad cilvēki reāli nestrādā, bet oficiāli atlaisti netiek - algu nesaņem, bet arī uz pabalstu nevar pretendēt.

Viņa vēl piemin Lielbritānijas piemēru: darba devējiem tiek maksāts par bezdarbnieku ņemšanu darbā. Swedbank sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš stāsta par Lielās depresijas pieredzi ASV - ar prezidenta Franklina Rūzvelta gādību tika labiekārtots Gūsberi ūdenskritumu parks Minesotas štatā, vienlaikus daudziem cilvēkiem dodot darbu. Tieši darbaroku ietilpīgas un valstij noderīgas nodarbes, viņaprāt, ir viens no risinājumiem. Tiesa, budžetā trūkst naudas.

Visbeidzot bezdarba problēmas risinājums, ko min teju visi eksperti, - dzīves atvieglošana mazajiem uzņēmējiem, kas iedrošinātu sākt biznesu. L.Krapāne informē, ka premjera konsultatīvā padome drīzumā pārrunās, kādi likumi jālabo, lai varētu iedarbināt mikrouzņēmumu atbalsta programmu, kas skar nodokļu jautājumus, dibināšanas un pamatkapitāla nosacījumus utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?