Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mans panākums ir atlaišana

Vai saskatāt, ka lēmumu process par jūsu atbrīvošanu no amata ir saistīts ar politisko procesu valstī?

Viennozīmīgi. Gandrīz vai tā izskatās - vai nav sākušās priekšvēlēšanu cīņas? Mazlietiņ rodas iespaids, ka tas viss notiek pēc kaut kāda iepriekš izstrādāta scenārija, tostarp tie notikumi, kas patlaban notiek ar tādu milzīgu steidzamību, slepenību, ar visu pārējo. Tas mazliet mulsina.

Kā jūs vērtējat tos pārkāpumus, kuri ir atklāti jūsu darbībā?

Es tomēr vēl esmu amatpersonas statusā, līdz ar to jau tagad sākt izdarīt kaut kādus secinājumus īsti pareizi nebūtu. Es pats maksimāli cenšos nekomentēt politiskos procesus.

Nav noslēpums, ka sabiedrībā valda priekšstats, ka jūs ar savu darbību esat kavējis Andra Vilka un Jutas Strīķes darbu KNAB.

To visu var vērtēt pēc KNAB darba rezultātiem. KNAB mājaslapā ir informatīvie ziņojumi. Būtībā ar budžetu, kas ir samazināts par vienu miljonu, KNAB darba rezultāti ir tādi paši, kādi bijuši iepriekš, un dažās pozīcijās pat uzlabojušies. Ir pat virkne ar starptautiskām lietām, kas ir sāktas. Es gan saprotu, ka visu jau var pagriezt tā, ka tas ir izdarīts par spīti Vilnītim. Bet, ja arī tā ir izdevies dažus darbiniekus motivēt strādāt, domāju, ka tas ir lieliski.

Kas ir jūsu lielākais panākums darba laikā KNAB?

Mans lielākais panākums ir šodienas atlaišana. Ja nopietni, man ir patiess prieks, un arī šodien to izdevās pierādīt, ka nedrīkst visas lietas valstī notikt zem kaut kāda slepenības plīvura. Nedrīkst tā būt. Savulaik bija tāds dokuments, ko bija rakstījis čekas vadītājs Berija, par to, kādi ir iespējamie varianti darbībai ar amatpersonām. Tur bija rakstīts tā - divi soda veidi. Pirmais - brīdinājums. Otrais - nošaut. Šādu situāciju varu attiecināt uz sevi.

Jūs runājat par slepenības plīvuru, bet saistībā ar pēdējā laika skaļāko lietu izveidojās pretēja situācija - informācija par gaidāmajām KNAB operatīvajām darbībām pret diviem Saeimas deputātiem un pilsētas mēru nonāca presē. Kā to vērtējat?

Es vienmēr strikti iestājos pret informācijas noplūdēm un līdzīgām nelikumīgām darbībām. Tāpēc es izveidoju KNAB iekšējās drošības nodaļu. Sekmīgi strādāja arī KNAB iekšējais audits, bet kādam tas ļoti nepatika. Rezultāts ir tāds, ka patlaban šī nodaļa ir iznīcināta un iespēju to kontrolēt nav nekādu. Ja runājam par lietām, kas izskanējušas pret mani, - ka es varētu būt tas, kas čukst kādam ausī, - šīs lietas notika tieši manas prombūtnes laikā. Diemžēl KNAB ir darbinieki, kas uzskata, ka tā ir normāla, pieņemama prakse. Bēdīgākais, ka šo praksi necenšas novērst arī tās iestādes, kurām būtu jānovērš, ka noplūst valsts noslēpums, - drošības iestādes. Es tās aicinātu strādāt aktīvāk. Es aktīvi sāku strādāt, lai minētos pārkāpumus novērstu. Atšifrējot pārmetumus man, redzams, ka no biroja darbinieku puses bija tikpat aktīva pretdarbība, lai nebūtu kontroles, lai nebūtu iespējas atklāt KNAB darbinieku iespējamos pārkāpumus. Šajā gadījumā redzams, ka daudzu intereses bijušas primārākas par konfidenciālas informācijas saglabāšanu. Protams, šī informācija ir interesanta. Arī žurnālistiem iegūt to ir liels prieks, ja tikai ir kāds, kas to dod. Jautājums, kāda veida attiecības šeit ir un kā barters notiek. Man izskatījās, ka jau sākotnēji daži žurnālisti nebija objektīvi. Izskatījās, ka par iegūto informāciju kā pateicību metās man virsū kā biroja vadītājam, pat neanalizējot nekādus faktus. Runājot ar citu valstu kolēģiem, atklājās, ka viņu attiecības ar žurnālistiem ir ļoti saspīlētas. Mums ir ļoti, ļoti un pat pārāk draudzīgas. Tas arī rada tādu kā izbrīnu.

Jums pārmet aizraušanos ar ideju par teritoriālo nodaļu stiprināšanu, kas grautu centru un atņemtu resursus tā sauktajām lielajām lietām. Kāpēc jūs tā darījāt?

Tas tā īsti nav, ka tas traucētu vai bremzētu KNAB darbu. Tas bija mēģinājums pastiprināt KNAB darbu un darboties visā Latvijas teritorijā. Problēmas sākās tajā brīdī, kad tika izveidota šāda nodaļa atsevišķi no kādas personas pakļautības. Tā uzreiz radās problēmas ar Vilnīti. Kāpēc - par to var tikai domāt. Kas visiem ir interesants? Tā ir operatīvā informācija par to, kuras amatpersonas ir iesaistītas nelikumīgās shēmās. Tas radīja satraukumu. Tas, kādā veidā notika reglamenta atcelšana, laikam liecina, ka kādam ir zināma interese neļaut KNAB attīstīties tādā veidā.

Jūs sākāt runāt par korupciju privātajā sektorā. Cik tā ir nopietna problēma?

Ja runājam par kompleksu pieeju, nevaram nodalīt tikai valsts sektoru un privātajā neko nedarīt. Tā ir nopietna problēma. Piemēram, par banku sektoru no savas pieredzes varu teikt - ja mēs laikus būtu strādājuši šajā virzienā, finanšu krīze Latvijā nebūtu bijusi tik dziļa. Ja jau sākotnēji veido projektus, redzot, ka tie netiks realizēti, ja izkrāpj naudu, tā kredītu nasta tāpat uz kaut ko gulstas.

Vai KNAB ir interesējies par notiekošo valstij piederošajā Hipotēku un zemes bankā?

Diemžēl nē. Kaut gan savulaik par to tika runāts arī ar Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāju. Taču te ir tā problēma, ka izpratne par jautājumu aktualitāti atšķīrās. Man brīžiem nebija skaidrs un arī tagad nav skaidrs, no kurienes uzrodas atsevišķi virzieni, kas tiek atstrādāti.

Sabiedrību interesē šī skaļā «oligarhu» lieta. Kā jūs prognozējat, kā pēc jūsu aiziešanas no darba tā attīstīsies?

Mana doma bija, lai Juta Strīķe neaizietu no biroja, lai viņu pasargātu, tieši norīkot Jutu Strīķi šīm divām lielajām lietām par tiešo priekšnieci, lai viņa varētu aktīvi izmantot savas zināšanas un pieredzi šo lietu izmeklēšanā.

Vai jūs esat izjutis kaut kādu politisku spiedienu saistībā ar šīm lietām?

Neesmu izjutis. Ne tiešu, ne netiešu.

Kādi ir jūsu nākotnes nodomi? Vai pats savu partiju dibināsiet vai pievienosieties kādai citai?

Man ir ļoti simpātiski tas, ko ir izdarījis Valdis Zatlers. Tas, ka viņš veido šādu jaunu veidojumu. To noteikti esmu gatavs atbalstīt. Viņš ir sācis nopietnus procesus, nopietnas idejas. To es arī domāju atbalstīt. * Intervijas laikā Saeima Normundu Vilnīti vēl nebija atcēlusi no amata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?