Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Mārupītes aizdambējums likvidēts

Pēc vairākkārtējiem centieniem dažādiem paņēmieniem likvidēt aizsprostojumu Mārupītes caurtekā, pirmdien ap plkst. 18 tas beidzot izdevās un paaugstinātais ūdens līmenis atsevišķās Pārdaugavas ielās sāka pamazām atkāpties.

Riepas un pudeļu kastes

Aizsprostojums, un tādējādi arī plūdi radušies, jo caurulē, pa kuru Mārupīte tek zem Uzvaras bulvāra, kāda bebru ģimene esot izveidojusi savu midzeni. «Bebrs ir savilcis iekšā visu, ko vien varēja, bet nesenās lietavas ir izskalojušas vēl koku zarus un citus atkritumus, kas gulēja Mārupītes dibenā, un sanesušas arī tos caurulē,» skaidro pašvaldības uzņēmuma Ceļu pārvalde pārstāvis Aigars Šlosbergs. Ūdenslīdēji, cenšoties izjaukt aizsprostojumu, bija izvilkuši ne tikai koku zarus un dēļus, bet arī vecu auto riepu un plastmasas pudeļu kasti.

A. Šlosbergs skaidro, ka plūdus veicinājusi arī padomju laika īpatnējajā celtniecības «kultūra». Caurtecē zem Uzvaras bulvāra esot izbūvēts tā saucamais pudeles kakls - no divus kvadrātmetrus platas arkas ūdens caurtece strauji sašaurinās līdz 75 centimetrus platai caurulei.

Ielu rakņāt nevajadzēja

Pirmie trauksmes signāli par applūšanu pienākuši jau svētdien no tuvējā futbola laukuma darbiniekiem, tomēr, ņemot vērā, ka tā bijusi brīvdiena, glābējiem vēl neesot izdevies mobilizēt visus spēkus. Pirmdien plūdu novēršanā bija iesaistīti aptuveni 50 dažādu valsts un pašvaldības iestāžu darbinieki.

Vispirms aizsprostojumu centās izjaukt ūdenslīdēji, velkot ārā caurtecē sanestās drazas, bet pēc tam glābēji mēģinājuši to aizskalot ar spēcīgu ūdensstrūklu. Ar trosē ievērta enkura palīdzību glābēji mēģināja izkustināt sastrēgušos kokus, atzīstot - ja tas neizdosies, iespējams, nāksies ķerties pie pēdējā salmiņa: ielas seguma uzrakšanas, lai piekļūtu aizsprostam no augšas. Ar rakšanu atbildīgie dienesti nesteidzās, jo izrādās, caur tiltu izvilkti 22 sakaru kabeļi, seši Rīgas gaismas kabeļi, bet tieši virs aizsprostojuma vietas stiepjas arī gāzesvads, kas būtiski apgrūtina šāda risinājuma īstenošanu.

A. Šlosbergs Ceļu pārvaldē strādā jau sesto gadu, taču īdzīgas problēmas viņš neatceroties, jo caurteces tiekot tīrītas regulāri - aptuveni reizi nedēļā, bet bebri šeit acīmredzot ievākušies pavisam nesen.

Glābj ugunsdzēsējus

Applūdusi bija arī plaša teritorija Akmeņu ielas rajonā, kur atrodas ugunsdzēsēju depo. Glābt tā garāžas no applūšanas bija ieradušies 20 tā sauktās simtlatnieku programmas dalībnieki, kuri pie durvīm cēla smilšu maisu vaļņus. «Mēs glābjam glābējus,» jokoja darbu vadītāja Vineta Korta.

Pārplūdušās Mārupītes dēļ Pārdaugavā applūdušas vairākas dzīvojamās un nedzīvojamās ēkas, kā arī stadions un parks. Drošības dēļ mājām atvienota elektrība, jo vienai no ēkām pagrabā atrodoties elektrosadales skapis, tas radot paaugstinātu bīstamību.

Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka šīs mājas pagrabs lietus laikā applūstot regulāri, tādēļ pagrabā neviens neko vērtīgu neglabā, tomēr vakardienas situācija esot izņēmums. «Ūdens tur skalojas divu metru augstumā, bet pagrabā ir visas elektroinstalācijas,» satraucas Akmeņu ielas iedzīvotājs Valērijs Buholcs. Viņš arī netic runām, ka plūdos vainojami bebri. «Lai tas Ušakovs mazāk pļāpā par bebriem - remontēt vajag! Tie kanāli nav tīrīti gadiem, un pat kanalizācijas vāki šeit bija tā apauguši ar zāli, ka tos nevarēja atrast. Šis ir pašvaldības nams, un esam prasījuši domei, lai veic kādu remontu, bet tad nav naudas, tad darbaroku,» sūkstās V. Buholcs.

Pārmetumus nolaidīgajai domes attieksmei pirmdien publiskā paziņojumā izteica arī Rīgas domes opozīcijas partijas Jaunais laiks un Pilsoniskā savienība, norādot, ka Rīgas caurteku un grāvju tīrīšanai gadā esot vajadzīgi 50 tūkstoši latu, taču šogad šim mērķim piešķirti tikai deviņi tūkstoši latu.

Pirmdienas vakarā, izmantojot speciālo urbšanas tehniku, izdevies palielināt ūdens plūsmu caurtecē pie Mārupītes un ūdens līmenis sāka kristies.

Plūdu likvidēšanā ar sūknēšanas tehniku tika iesaistīta arī Rīgas ūdens, Rīgas siltuma tehnika, darbos piedalījās arī Nacionālo bruņoto spēku Krasta apsardzes vīri un Latvenergo ar savu sūkņu tehniku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?