Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Meklē sevi atpelnošos

Lai gan patlaban izplatītā dārgāku darbinieku nomaiņa pret lētākiem no strādājošā skatpunkta var šķist netaisnīga, personāla atlases speciālisti norāda: šādu pārmaiņu dzinulis nav tikai vēlme ietaupīt. Uzņēmumi cenšas kļūt efektīvāki, un kadru pārskatīšana ir viens no soļiem šajā virzienā. Kļūdas šajā procesā gan nav izslēgtas, toties obligāts priekšnoteikums ir gan darbinieka, gan darba devēja attieksmes maiņa pret strādājošā vietu un lomu uzņēmumā.

Pētera vietā Kārlis

Dārgāku darbinieku aizstāšana ar lētākiem nenozīmē atlaist Pēteri, kuram alga ir 800 latu, un viņa vietā pieņemt Kārli, kas prasa 600, skaidro Jūlija Artjuhova, SIA CVO Recruitment&Simplika uzņēmumu grupas vadītāja Latvijā. ««Dārgs» ir sevi neatpelnošs darbinieks, tāds, kura ieguldījums un rezultāti nav atbilstoši saņemtajai atlīdzībai,» viņa saka un piebilst, ka vērtēti tiek ne tikai rezultāti, bet arī attieksme pret pienākumiem, pret kolēģiem un uzņēmumu, iekļaušanās komandā un korporatīvajā kultūrā, tas, vai darbinieka vērtības saskan ar uzņēmumā izvirzītajām. J.Artjuhova norāda, ka darba devēju pastiprināto uzmanību pret dārgajiem darbiniekiem iepriekšējo gadu laikā nopelnījuši paši strādājošie - ar nevīžību pret pienākumiem un neadekvāti augstajām atalgojuma prasībām. «Tagad daudzi strādājošie nespēj pierādīt, ka viņu līdzšinējā alga atbilst viņu darba reālajiem rezultātiem.»

J.Artjuhova gan novērojusi problēmas arī otrā frontē: daudzi augstākā līmeņa vadītāji ilgi dzīvojuši savā pasaulītē, nejūtot, kāda ir viņa padoto ikdiena, tāpēc joprojām personāla paveiktajā īpaši neiedziļinās. Ja uzņēmumam tirgū nav gaidīto rezultātu, atbildīgie darbinieki vieglu roku tiek nomainīti. «Ja plānveidīgi būtu strādāts ar uzņēmumu īpašniekiem un augstāko vadību un rādīts, kā veidojas darba rezultāti, tad tagad, iespējams, daudzviet nebūtu situācijas, kad no darbinieka vairs nekas faktiski nav atkarīgs un visu diktē uzņēmuma situācija tirgū,» vērtē J.Artjuhova.

Daudzos uzņēmumos pārmaiņas personālā tomēr saistāmas ar pielāgošanos pašreizējai realitātei. Piemēram, vairāku amatu funkcijas tiek apvienotas vienā. «Uzturēt trīs labus, bet nenoslogotus speciālistus ir izšķērdība,» komentē personāla vadības risinājumu uzņēmuma Talentor Latvia direktore Katrīna Ošleja. Viņa uzsver, ka šāda pieeja uzņēmumiem ļauj būt elastīgākiem un mazināt bankrota riskus, taču daudzi darba devēji ar kardinālām pārmaiņām vilcinās, jo atlaišana ir grūts lēmums.

Kļūdas, kas grauj

Prakse rāda, ka drosmīgā soļa īstenošanā uzņēmumu vadītāji pieļauj arī kļūdas, kas labos nodomus pārvērš katastrofā, atzīst K.Ošleja. Viņasprāt, viens no misēkļiem ir vāja komunikācija ar palikušajiem darbiniekiem, kuri rezultātā ieņem pasīvi agresīvu nostāju. Nereti vadītāji mēdz atlaistā pienākumus uzvelt citiem gana noslogotiem padotajiem, tā panākot pretēju efektu vēlamajam - darbinieki izdeg un sāk protestēt, efektivitāte krītas. «Visneveiksmīgākais risinājums - ja vadītājs mēģina padarīt biznesu efektīvāku, atlaižot sava darba profesionāļus, piemēram, pārdošanas, mārketinga un klientu servisa cilvēkus, un pats uzņemas veikt viņu funkcijas. Rezultātā novārtā paliek uzņēmuma stratēģiskā vadība un attīstība,» stāsta K.Ošleja.

Vēl viena kļūda - darbinieki tiek atlaisti bez šķirošanas un nopietnas kompetenču izvērtēšanas, tā konkurentiem vai nebūtībai nododot arī tiešām vērtīgus darbiniekus. «Pirms atlaist «dārgos» darbiniekus, jāsagatavo plāns, kā tikt pie tikpat izciliem profesionāļiem par zemāku atalgojumu,» iesaka K.Ošleja un atgādina, ka liels bezdarbnieku skaits nebūt negarantē vieglu pieeju labiem profesionāļiem. «Patiesi izcili speciālisti darbu nemeklē - viņus novērtē gudri darba devēji.»

J.Artjuhova norāda, ka, cenšoties nomainīt dārgākus darbiniekus pret lētākiem, vismazāk tiek aiztikti kvalificētie speciālisti, piemēram, IT jomā. Īpaši izteikta darbinieku maiņa vērojama pārdošanā, mārketingā un augstākā līmeņa vadībā. Vadītāji arī piedzīvojuši lielāko atalgojuma kritumu. «Vidēja līmeņa uzņēmumos vadītāju mēneša atalgojums, salīdzinot ar 2008.gada sākumu, krities apmēram par Ls 500-1000,» lēš J.Artjuhova. Fiksētā atalgojuma vietā daudzviet nācis mainīgais, uzņēmumi aktīvāk izmanto bonusu sistēmas (tagadējā proporcija - 40% fiksētās algas, 60% bonusu), turklāt atalgojums stingrāk piesaistīts darba rezultātiem.

Jāmaina attieksme

«Kustina tos darbiniekus, kurus var aizvietot. Un aizvietot pamatā var tos, kuru darba rezultāti vairāk atkarīgi ne tik daudz no profesionālajām kompetencēm, cik no attieksmes,» J.Artjuhova atklāj. Darbinieku maiņa uzņēmumos saistās arī ar nepieciešamību nopietnāk ķerties pie komandas veidošanas, un tieši attieksmes maiņa var palīdzēt noturēties darbā. J.Artjuhova gan atzīst, ka cilvēku attieksme pret darbu un atalgojumu mainās ļoti lēni. Darbiniekiem viņa iesaka savas ambīcijas apslāpēt, bet neizslēdz: ja darbinieks vērsts tikai uz savu labumu, viņš var sākt izvirzīt pretenzijas, ka, nomainot viņu pret efektīvāku, bet lētāku pēcteci, tiek pārkāptas viņa tiesības. Kā skaidro Valsts darba inspekcijas (VDI) Darba tiesību nodaļas vadītājs Vilnis Virza, Darba likums ļauj grozīt darba līguma nosacījumus, arī darba algu. Ja darbinieks nepiekrīt jaunajiem nosacījumiem, tad viņam darba līgumu var uzteikt. Pārkāpuma no darba likumdošanas viedokļa te nav. Darba devējam gan ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir uzteikuma pamatā, - darba līgumu drīkst uzteikt, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīgu pasākumu veikšanu uzņēmumā. V.Virza atzīst, ka VDI sūdzības par šo jautājumu netiek saņemtas, vien lūgumi pēc skaidrojuma. «Nepatīkami tas ir, bet ne pretlikumīgi. Un darbinieki parasti arī izvēlas mazāko ļaunumu - mazāku algu, bet saglabāt darbu,» viņš saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?