Mans mīļākais veikals - veselības un bioloģiskās pārtikas flagmanis Whole Foods - vilinoši smaržo pēc kanēļa. Lai arī šī smarža tur ir vienmēr, un, manuprāt, tas ir apzināti radīts mārketinga rīks, tagad tā šķiet tieši laikā. Veikals izrotāts ar piparkūku vīriņiem, visur podiņi ar Ziemassvētku zvaigznēm. Ja ir vēlēšanās, tur var pasūtīt jau sagatavotas svētku vakariņas - gan liellopa, cūkgaļas, tītara, jēra, pīles, zoss un vistas cepešus, gan Hanukas vakariņu komplektu sešiem cilvēkiem par 100 dolāriem, gan ēdienus veģetāriešiem. Laša fileja ar kazas siera un dzērveņu pildījumu, rīsu plovs ar dzērvenēm, ciedru riekstiem un piparmētru vai grilētas bietes ar zeltainajām rozīnēm un swiss chard - izklausās labi, likšu šos savā gatavošanas ideju listē. Ziemas zaļumi ir patiešām lieliski - kale un swiss chard jeb mangolda lielās un sulīgās lapas var blanšēt un pārvērst salātos, sautēt sautējumos, no tiem var gatavot gratin, kurā tie papildināti ar maizes drumstalām, parmezānu, lociņiem, saldo krējumu un ķiplokiem. Vēl viens svētkiem piemērots brokastu ēdiens, kuru mēs nesen atklājām, ir popovers - pufīgas, nesaldas miltu, piena, olu un sviesta mīklas maizītes, ceptas kēksiņu formās, kuru burvīgo uzpūsto cepurīti var pāršķelt ar nazi un tukšajā viducī smērēt ievārījumu vai sviestu. Jo, kā teica Džūlija Čailda, sviesta nekad nevar būt par daudz. Par to, ka šī dzīvespriecīgā dāma, kurai šogad paliek 100 gadu, Amerikā joprojām ir ļoti mīlēta, pārliecinājos Amerikas pārtikai veltītajā izstādē - visvairāk cilvēku pulcējās pie neliela televizora, kurā rādīja Džūlijas gatavošanas raidījumu ierakstus. Kā viņa gatavo klasisko svētku dzērienu eggnog gan neredzējām, un man sāk rasties aizdomas, ka šis ļoti saldais un treknais dzēriens no saldā krējuma, olām un alkohola ir vairāk cieņā kā svētku simbols - vēl neesmu satikusi nevienu, kuram tas patiktu. Taču svētki tomēr tiek gaidīti saldi. Tradīcija ir tējas pēcpusdienas, kurās satiekas draudzenes, un visām līdzi ir pašcepti cepumi - var degustēt, mainīties ar receptēm.
Ko es likšu savā vēlmju sarakstā Ziemassvētku vecītim? Man, lūdzu, vieglo un citrusaugļu salātiem tik piestāvošo šampanieša etiķi un abonementu uz ikmēneša kafijas pupiņu piegādi no mazajām lokālajām grauzdētavām. Vīram varētu patikt komplekts austersēņu audzēšanai. Taču piparkūku mīklu tomēr gatavojām latviešu kompānijā pēc kādas labi pārbaudītas receptes, un viens no lielākajiem priekiem mūsu virtuvē bija fizikas profesora un rupjmaizes entuziasta Jāņa Melngaiļa uzdāvinātais Black Rooster rupjmaizes kukulis no viņa rupjmaizes ceptuves Ņujorkā.