Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Meklējot Ziemassvētkus Amerikā

Gatavošanās Ziemassvētkiem, vai, korektāk sakot, gada nogales svētku laikam, Amerikā sākas uzreiz pēc Pateicības dienas. Tītaru dekorācijas pazuda, un netipiski siltajā decembra sākumā to vietu ieņēma gaismiņu virtenes, izgaismoti briedēni, krāšņi izgreznotas, pārsvarā mākslīgās eglītes. Radiostacijas sāka raidīt līksmās Ziemassvētku dziesmas.

Mans mīļākais veikals - veselības un bioloģiskās pārtikas flagmanis Whole Foods - vilinoši smaržo pēc kanēļa. Lai arī šī smarža tur ir vienmēr, un, manuprāt, tas ir apzināti radīts mārketinga rīks, tagad tā šķiet tieši laikā. Veikals izrotāts ar piparkūku vīriņiem, visur podiņi ar Ziemassvētku zvaigznēm. Ja ir vēlēšanās, tur var pasūtīt jau sagatavotas svētku vakariņas - gan liellopa, cūkgaļas, tītara, jēra, pīles, zoss un vistas cepešus, gan Hanukas vakariņu komplektu sešiem cilvēkiem par 100 dolāriem, gan ēdienus veģetāriešiem. Laša fileja ar kazas siera un dzērveņu pildījumu, rīsu plovs ar dzērvenēm, ciedru riekstiem un piparmētru vai grilētas bietes ar zeltainajām rozīnēm un swiss chard - izklausās labi, likšu šos savā gatavošanas ideju listē. Ziemas zaļumi ir patiešām lieliski - kale un swiss chard jeb mangolda lielās un sulīgās lapas var blanšēt un pārvērst salātos, sautēt sautējumos, no tiem var gatavot gratin, kurā tie papildināti ar maizes drumstalām, parmezānu, lociņiem, saldo krējumu un ķiplokiem. Vēl viens svētkiem piemērots brokastu ēdiens, kuru mēs nesen atklājām, ir popovers - pufīgas, nesaldas miltu, piena, olu un sviesta mīklas maizītes, ceptas kēksiņu formās, kuru burvīgo uzpūsto cepurīti var pāršķelt ar nazi un tukšajā viducī smērēt ievārījumu vai sviestu. Jo, kā teica Džūlija Čailda, sviesta nekad nevar būt par daudz. Par to, ka šī dzīvespriecīgā dāma, kurai šogad paliek 100 gadu, Amerikā joprojām ir ļoti mīlēta, pārliecinājos Amerikas pārtikai veltītajā izstādē - visvairāk cilvēku pulcējās pie neliela televizora, kurā rādīja Džūlijas gatavošanas raidījumu ierakstus. Kā viņa gatavo klasisko svētku dzērienu eggnog gan neredzējām, un man sāk rasties aizdomas, ka šis ļoti saldais un treknais dzēriens no saldā krējuma, olām un alkohola ir vairāk cieņā kā svētku simbols - vēl neesmu satikusi nevienu, kuram tas patiktu. Taču svētki tomēr tiek gaidīti saldi. Tradīcija ir tējas pēcpusdienas, kurās satiekas draudzenes, un visām līdzi ir pašcepti cepumi - var degustēt, mainīties ar receptēm.

Ko es likšu savā vēlmju sarakstā Ziemassvētku vecītim? Man, lūdzu, vieglo un citrusaugļu salātiem tik piestāvošo šampanieša etiķi un abonementu uz ikmēneša kafijas pupiņu piegādi no mazajām lokālajām grauzdētavām. Vīram varētu patikt komplekts austersēņu audzēšanai. Taču piparkūku mīklu tomēr gatavojām latviešu kompānijā pēc kādas labi pārbaudītas receptes, un viens no lielākajiem priekiem mūsu virtuvē bija fizikas profesora un rupjmaizes entuziasta Jāņa Melngaiļa uzdāvinātais Black Rooster rupjmaizes kukulis no viņa rupjmaizes ceptuves Ņujorkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?