Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Mesi laukumā kautrību nepazīst

Rekords pēc rekorda, ar katru gadu aizvien iespaidīgāki statistikas rādītāji un aizvien jaunas trofejas Lionela Mesi pārstāvētā kluba Barcelona un individuālajā skapītī liek laiku pa laikam atjaunoties diskusijām par to, vai tikai mazais argentīnietis nav visu laiku labākais futbolists. Par futbola ģēniju pēdējos gados runā tik daudz un tik tēlaini, ka apzīmētājs «maģisks» attiecinājumā uz Mesi šķiet jau nodrāzts un pat nepietiekami krāšņs, lai precīzi raksturotu to, ko Mesi dara laukumā ar bumbu un bez tās un ko viņa sniegums dara ar futbolu, pretiniekiem un līdzjutējiem.

Taču Mesi kautrīgās dabas dēļ par 24 gadus vecā Barcelona spīdekļa personību līdz šim zināms zvaigznei neierasti maz.

Slimība atved uz Spāniju

Lionels Mesi piedzima 1987. gada Jāņos Argentīnas trešajā lielākajā pilsētā Rosario. Tēvs Horhe Horasio strādāja vietējā metalurģijas rūpnīcā, bet māte Celija Marija Kučitīni - uz pusslodzi par apkopēju. Leo ir trešais dēls ģimenē. Viņa saknes no tēva puses meklējamas Itālijas pilsētā Ankonā, no kurienes 1883. gadā emigrēja Anhelo Mesi.

Piecu gadu vecumā Mesi sāka trenēties futbolā vietējā komandā Grandoli, kurā par treneri strādāja Leo tēvs. «Vecāki stāsta, ka man bijusi kaisle pēc bumbas jau vecumā, kad vēl tikai mācījos staigāt. Es gan to neatceros, taču nav grūti iztēloties, kā skraidīju ar bumbu,» stāsta Mesi. Vienpadsmit gadu vecumā Mesi tika diagnosticēts augšanas hormonu deficīts. «Vienmēr atcerēšos, ka katru vakaru sēdēju gultā un man veica injekcijas kājās. Varu galvot, ka tas nebija jautri, taču tik ļoti vēlējos kļūt par futbolistu, ka tas bija tā vērts,» Leo atceras ārstēšanos, kas nebija no lētajām. 900 ASV dolāru mēnesī «sita pa kabatu» viņa ģimenei, un šāda summa 11 gadu veca talanta veselības uzlabošanai likās par daudz arī vienam no Argentīnas labākajiem futbola klubiem River Plate, kas bija uzmetis aci mazajam Mesi, bet ne par šādiem izdevumiem.

Tābrīža Barcelona sporta direktors Karless Rehašs pa ausu galam bija dzirdējis par Mesi talantu un uzaicināja argentīnieti uz pārbaudes laiku kluba jaunatnes akadēmijā. Tas bijis veiksmīgs, un Barcelona piedāvāja apmaksāt Mesi ārstēšanos, ja viņš pārcelsies uz kluba akadēmiju.

Mesi atzīst, ka tā viņam un ģimenei bijusi grūta izvēle, bet sapnis spēlēt Barcelona lika viņam lemt pārcelties uz Spāniju. Rehašam nebija pie rokas papīra, un pirmo līgumu Mesi viņš esot uzskribelējis uz papīra salvetes.

Pravieti dzimtenē neatzīst

Lēmums agrā vecumā pārcelties uz Spāniju ilgi atsaucās uz Mesi talanta atzīšanu un līdzjutēju attieksmi Argentīnā. Viņam bieži pārmests patriotisma trūkums pret Argentīnu, ar ko liela daļa fanu skaidro Mesi ne tik spožo sniegumu valstsvienībā. Tikai pēdējos gados pravieti dzimtenē sāk atzīt un lielā mērā tāpēc, ka Mesi pusē nostājās Argentīnā Dievam pielīdzinātais Djego Maradona. Starp citu, Mesi bija pavisam tuvu tam, lai spēlētu Spānijas valstsvienībā. Lionelam ir abu valstu pilsonība, un tāpēc 2004. gadā viņu uzaicināja uz Spānijas U-21 izlasi. Viņš uzaicinājumu noraidīja un tā paša gada jūnijā debitēja Argentīnas U-20 izlasē. Tālāk viņa profesionālā karjera attīstījās straujiem soļiem. Un jau 2005. gadā Mesi debitēja lielajā izlasē. To gan viņš atceras nelabprāt. Pārbaudes spēlē pret Ungāriju Mesi 18 gadu vecumā laukumā devās 63. minūtē un jau pēc divām minūtēm saņēma līdz šim vienīgo sarkano kartīti karjerā. Par savu īsto debiju valstsvienībā Mesi uzskata trīs nedēļas vēlāko spēli ar Paragvaju.

«Šī bija mana debija. Pirmā spēle bija mazliet par īsu,» pēc mača ar Paragvaju teica Mesi.

Pele, Maradona vai Mesi

Pagājušajā nedēļā Mesi palīdzēja Barcelona ar 7:1 mājās sagraut Leverkūzenes Bayer un kļuva par pirmo futbolistu Čempionu līgas vēsturē, kas vienā mačā guva piecus vārtus. Pēc spēles zaudētāju treneris Robins Duts pauda viedokli, ka patlaban galvenais jautājums futbolā ir, kā sasniegt Mesi un Barcelona līmeni, bet Katalonijas smagsvara treneris Peps Gvardiola beidzot pateica to, par ko pēdējos gados vismaz iedomājās katrs futbola līdzjutējs - Mesi ir visu laiku labākais futbolists. Viņa pārliecība, to sakot, bija kā tauriņa efekts tālākām diskusijām visā pasaulē. Savā 24 gadu vecumā Mesi ir iekrājis vairāk individuālo balvu, nekā Pele un Maradona kopā ņemot, bet tas lielā mērā tāpēc, ka mūslaikos arī balvu ir daudz vairāk. Turklāt gada labākā futbolista balvu Zelta bumba, ko Mesi saņēmis pēdējos trīs gadus pēc kārtas, ilgus gadus piešķīra tikai Eiropas futbolistiem, kas spēlē vecajā kontinentā. Ne Pele, ne Maradona šādu balvu nevarēja saņemt. Vērtējot individuālo statistiku, Pelem ir visvairāk gūto vārtu (diez vai kāds jelkad pārspēs viņa sasniegto - 1152 vārti karjeras 1220 spēlēs), bet viņš nekad nav spēlējis Eiropas augstākajās līgās. Maradonam no šī trio ir vismazāk vārtu, bet viņš tos guva labākajā gadījumā viduvējos klubos Napoli un Argentinos Juniors, nevis pasaulē labākajā Barcelona, kā to dara Mesi.

Tiek uzskatīts, ka 1986. gadā Meksikā bija viena no vājākajām Argentīnas izlasēm un ka to par pasaules čempionu padarīja Maradona faktiski vienatnē. To pašu līdzjutēji gaida arī no Mesi, un tas, iespējams, ir muļķīgākais, ko var darīt tie, kas uzskata, ka Mesi nav tikpat labs kā Maradona. Uz jautājumu, kurš ir labāks, daudzi nez kāpēc uzskaita, cik Maradonas triku atkārtojis Mesi. Abi ir kreiļi, abi spēlē ar 10. numuru, līdzīgā stilā, abi ir guvuši vārtus ar roku, un abu karjeras skaistākie vārti ir gandrīz dvīņi - laukuma vidusdaļā saņemta bumba, ceļā uz vārtiem apspēlēti seši futbolisti, tai skaitā vārtsargs. Mesi kritiķi norāda uz katru Maradonas detaļu, ko Leo vēl nav paveicis, bet nez kāpēc aizmirst par tām detaļām, ko paveica Mesi, bet ne Maradona. Pats Mesi tiem, kas Leo grib kronēt par visu laiku labāko, atbild pieticīgi: «Viņi laikam nekad nav redzējuši, kā spēlēja Maradona.»

Interesantu viedokli pasaules labākā futbolista jautājumā paudis Bleacherreport.com apskatnieks Vils Taidijs. Proti, taisnība ir tiem, kas teic, ka Pele un Maradona spēlēja sliktākos apstākļos nekā Mesi - tajos laikos bija smagāka bumba, smagāki buči, sliktāki laukumi un droši vien arī labu treneru un spēlētāju bijis mazāk, taču tā ir daļa no futbola un spēlētāju evolūcijas. Evolūcija ir tikai tad, ja nākamais modelis ir labāks par iepriekšējo. Aprēķināts, ka Pele ik maču laukumā noskrēja ap sešiem kilometriem. Mūsdienu futbolā šādu distanci reizēm veic vienā puslaikā… Ņemot to visu vērā, Mesi, visticamāk, ir visu laiku labākais futbolists. Cita lieta - vai visu laiku izcilākais? Zīmīgi, ka pat 20 gadu pēc «dievišķās rokas» īpašnieka karjeras beigām nav viennozīmīgi skaidrs, ar ko tad Mesi salīdzināt - ar Maradonu vai Peli?

Argentīnas izlases galvenais treneris 2010. gada Pasaules kausa finālturnīrā DĀR Maradona teica, ka, izcīnot PK, Mesi var pielikt punktu polemikai par to, kurš labāks - Pele vai Maradona. Savukārt citi futbola eksperti, tajā skaitā Madrides Real treneris Žozē Mourinju, uzskata, ka mūsdienu futbolā lielākais izaicinājums ir uzvara UEFA Čempionu līgā, nevis PK iegūšana ar izlasi, kura nevar nopirkt visus pasaules labākos futbolistus. Jācitē Imanta Ziedoņa epifānija: «Šausmīgi daudz taisnību. Nojukt var, ja nav savējās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lionels Mesi

Dzimis: 1987. gada 24. jūnijā Rosario Argentīnā
Augums: 169 cm
Klubu karjera: Barcelona C (2004-2005, 8 spēles, 5 vārti), Barcelona B (2004-2005, 22/6), Barcelona (2004-, 202/149)
Argentīnas izlasē: 67/22
Tituli: pieckārtējs Spānijas čempions (2005, 2006, 2009-2011), Spānijas kausa ieguvējs (2009), pieckārtējs Spānijas kausa ieguvējs (2005, 2006, 2009-2011), trīskārtējs UEFA Čempionu līgas čempions (2006, 2009, 2011), trīskārtējs Zelta bumbas ieguvējs (2009- 2011), Spānijas čempionāta rezultatīvākais futbolists (2009-2010, 35/34), Spānijas čempionāta labākais futbolists (2009-2011) u. c.

Medijos par Mesi

«Mēs neredzēsim labāku spēlētāju par Mesi. Nav viegli gūt piecus vārtus, un kādreiz viņš gūs arī sešus. Tronis pieder viņam. Tikai viņš pats izlems, kad to pamest,» Barcelona treneris Peps Gvardiola UEFA.com.

«Man bija tas gods un bauda reizi spēlēt vienā laukumā ar Djego Maradonu. Līdz šim brīdim viņš bija labākais spēlētājs, kādu biju redzējis. Tagad Mesi iet vēl tālāk.» Alans Smits, Telegraph.co.uk.

«Dēvēt Mesi par visu laiku labāko futbolistu varētu būt pāragri, par kādiem diviem gadiem [domāts Pasaules kausa finālturnīrs 2014. gadā Brazīlijā], bet esmu pārliecināts, ka viņš ir uz pareizā ceļa.» Pols Heivords, Telegraph.co.uk.

«Mesi ir joks. Man - visu laiku labākais.» Mančestras United uzbrucējs Viens Rūnijs, Twitter.com.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?