Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Mūsu vārdu pēdas

Pēc gandrīz divu stundu runāšanas 14. februārī Saeimas frakcijas telpās, kur deputātiem un kultūras ministrei atklājās patiesais, šokējošais stāvoklis nacionālā literatūras valsts atbalsta jomā, uz brītiņu gribējās pabūt vienai. Piesnigušajā Vecrīgā ļaudis, sevī ierāvušies, steidzās dienas darīšanās.

Debesis bija pelēkas novilkušās, vējš gaisā trenkāja sniega pluskas. Es skatījos uz vienu savas dzimtenes dienu. It kā no malas skatījos, jo galva dunēja no saspringuma, skaitļu valodā pierādot varas lēmējiem latviešu literatūras nepieciešamību. Prieka sajūta par izcīnītajiem solījumiem un mūsu pašu rakstnieku solidaritāti mijās ar liela paguruma viļņiem. Par mīlestību pret savu valodu, par cieņu pret savu literatūru esam runājuši nepārtraukti. Ka tās bija un pastāvēja, vēl pirms pastāvēja mūsu nacionālā valsts. Ka dūmu būdiņās dzimušie, starp vācu un krievu varām izglītojušies jaunlatvieši vispirms iestājās par grāmatām un gara gaismu, kurā arī pamazām radās ideja par nacionālu valsti. No malas es skatījos uz vienu savas dzimtenes dienu, XXI gadsimta dienu, kurā atkal un atkal bija jāpierāda balta patiesība. Un domāju, kas mūsu tautā no varas gaiteņiem līdz anonīmo komentētāju naida izpausmēm ir tāds, kas liek pašiznīcinoši vērsties pašiem pret savu pastāvēšanas pamatu. Tumšā dziņa, kurai pretī plūst apliecinoša un mīlestības pilna straume, kādu savā rakstnieces mūžā esmu saņēmusi no saviem lasītājiem - sākot no skolas bērniem, dzīves pabērniem un veiksminiekiem un beidzot ar pensionāriem lauku bibliotēkās. Vēsture mums, latviešiem, ar tuvojošamies referendumu dod spēcīgu brīdinājuma zīmi - nespēlēties ar šo tumšo dziņu sevī. Nolikt malā savtīgas patikas vai nepatikas un stiprināt pašiem savu valodu un literatūru. Ja mēs tās necienīsim, kā citi lai tās cienītu? Lūk, par ko es nepārstāju domāt, uzlūkojot savas dzimtenes ziemas dienu.

Kamēr šīs cīņas dienas vakarpuse man nesagādāja dvēseles veldzi. Mākslinieces Valdas Podkalnes izstādes pasaulē iegājusi atgriezos mājās pie vārda un radīšanas. Kur vārds un māksla sasnieguši tik trauslu un vienlaikus spēcīgu simbiozi, ka aizraujas elpa. Vecā vācu kundze fotogrāfijās dzīves nogalē tur saka - cilvēki negrib domāt, viņi grib vienkārši norīt. Tieši tie vārdi, kādus nenogurstoši atkārtojām no rīta. Tagad vakarā, stāvēdama pie šīs izstādes satricinošākā darba Manu vārdu pēdas, kur autentiskā metāla skapītī salikti cilvēka roku žestu atlējumi šamotā, vēlreiz domāju par mūsu vārdu pēdām. Vai tās dziļi iemītas un palikušas, vai tās neaizpūtīs smiltis, neaizskalos ūdens? Vai solītais varas vārds šoreiz tiks turēts? Ja ne, mēs mīsim šīs takas vēlreiz. Lai paliek mūsu vārdu pēdas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?