Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Naiva Jāņu sleja

Jāņos esot jādzer alus. Kāpēc? Tradīcijas, ziniet. Hmm, nepārliecina. Alu dzert esot labi un pat veselīgi. Vēlreiz hmm. Redz, igauņi un leiši dzerot alu vairāk nekā latvieši un mums tagad esot par ko kaunēties un uz ko tiekties. Trešo reizi hmm.

Cik tad mums to svētku. Ziemassvētki, kapusvētki un Līgo. Dziesmu svētki ir reizi četros gados. Pārējās ir sēru un atceres dienas.

Diezgan dumji būtu cerēt, ka gada īsākajā naktī kāds pie ugunskura mēģinās sagaršot buķeti vai sasmaršot nianses. Nebūsim naivi. Šī ellīgi garā nedēļas nogale paies alus un šņabja zīmē.

SIMONSIG Gewurztraminer 2008. Brīnišķīgs, zeltaini un medaini dzeltens pārsteigums. 2007.gada versija lika vilties, bet, paldies dievam, ļāvos pierunāties un pirkumu groziņā iegūla šis. Katra atdzesētā lāse, kas krita uz dzērēja mēles, tikai audzēja alkas pēc nākamajām tādām pašām lāsēm. Sapnis, ne vīns. Nekad neesmu jūsmojis par visādiem «pus» vīniem. Pussausiem, pussaldiem. Tikai skaitliski izteikti cukura procenti man paskaidro, kurš «pus» ir kurējais. Tas nu tā. Bet.

Šamais ir deserta vīns. Dabai un vīndarim ir izdevies ogas skābumu un rūgtmi noslēpt aiz tik precīzas salduma maskas, ka, kopiespaidu aprakstot, vārds «perfekts» nebūt neliekas pārspīlējums. Vīns priecē ar pikantu bišu vaska, medus un persiku smaržu. Iesmaržojoties rūpīgāk, saldums pakāpjas nostāk, dodot vietu agresīvām garšvielām un muskatriekstiem. Par trauslu šo vīnu var nosaukt tikai nesapraša. Uz mēles viskozi eļļains, atsperīgi saldskābs, ar garu, tīru un garšīgu pēcgaršu.

Ja nespējat izprast «pilns vēders ar alu un gaļu» burvību, iepērciet šo vīnu, svaigus augļus, dažādus ne pārāk cietus sierus un pie galda apsēdieties tai maliņā, kur dižojas lasis, cālis vai līdzīgs zvērs. Karijs un pipari ēdienā nav obligāti, bet vēlami.

NEDERBURG Winemaster's Reserve Pinotage 2007. Pinotage esot sula, kas spiesta no lauvu sirdīm un sieviešu mēlēm. Pie zināma šīs sulas patēriņa rodoties spēja bezgalīgi runāt un uzveikt pašu nelabo.

Pikants, enerģisks un izcelties gribošs. Ne agresīvi nekaunīgs, bet savu vietu un uzmanības daļu paģērošs. Moderns, dzeršanai gatavs - daudz augļu, īpaši visādu ogu, daudz garšvielu. Vidējas miesasbūves, tanīnu tieši tik daudz, lai visa konstrukcija turētos kopā. Pirmais smaržas vilnis gāž no kājām ar aronijām, kazenēm un kariju. Pēc tam jau mierīgākas parādās plūmes.

Garša tieši tāda, kā smarža sola, - karsta un pikanti glāstoša. Ozolkoka sausums jaušams, bet neuzbāzīgs. Kā rūgtai šokolādei.

Pēcgarša gara, skābeni rūgti patīkama - atgādina labas tabakas dūma rūgtumu. Šim vīnam tieši jaunības lecīgums ir vispievilcīgākais. Pēc dažām stundām vīns kļūst rāms un diemžēl arī mazāk interesants.

Ēdiendraudzīgs vīns. It īpaši, ja sevi pieskaitāt pie gaļēdājiem. Nez kāpēc ienāca prātā vienkārši ceptas aknas. Ar sīpoliem. Sinepjots cūkgaļas cepetis. Rostbifs.

Ziniet, kāda ir vīna vislabākā īpašība? Vīns nav alus. Priecīgas paģiras!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?