Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nav ticamu faktu

Ilgvars Ķipēns, Ģimenes aptieku direktors

Steigā, bez aprēķiniem un pamatojuma pieņemti lēmumi pēdējā laikā ir kļuvuši par ikdienu. Labi, visi saprotam, ka reizēm jārīkojas ātri - ja naudas valsts budžetā var nebūt jau rīt, tad jāpaļaujas tikai uz intuīciju, ko mūsu valdības vairāk vai mazāk veiksmīgi arī ir darījušas. Taču lēmumi, kas balstīti tikai uz izjūtām vai sajūtām, tiek pieņemti arī tad, kad nekāda ārkārtas situācija nespiež to darīt.

Pagājušā gada septembrī tika aizliegts pārdot bezrecepšu medikamentus aptieku pašapkalpošanās nodaļās. Veselības ministrijas darbinieki nenoguruši stāstīja, ka viss tiek darīts cilvēku labā - lai viņi nenodarbotos ar pašārstēšanos. Taču vai Latvijā ir veikti regulāri pētījumi, lai noskaidrotu, cik lielā mērā iedzīvotāji, nekonsultējoties ar farmaceitiem, nodarbojas ar pašārstēšanos un kā šī tendence mainās laika gaitā? Nekādu pierādījumu šādai cilvēku uzvedībai aptiekās nav, un nav arī datu, ka pēc aizlieguma stāšanās spēkā pašārstēšanās būtu izskausta vai ierobežota.

Pirms vairākiem gadiem tika pieņemts likums, kas paredzēja, ka no 2011.gada sākuma aptiekas drīkstēs piederēt tikai farmaceitiem. Tas nozīmē, ka aptieku ķēdes valstī darboties vairs nevarēs. Ierēdņi apgalvo, ka aptieka, kas piederēs farmaceitam, veiks farmaceitisko aprūpi labāk nekā tā, kas iekļauta ķēdēs. Ministrijas ierēdņi pat uzbūruši ideālo ainu - mazpilsētas farmaceits un vienlaikus arī aptiekas īpašnieks, aprunājoties ar katru iedzīvotāju, iesaka piemērotākos medikamentus.

Taču - kur ir fakti un pierādījumi tam, ka pašlaik citas aptiekas strādā sliktāk nekā tās, kas jau tagad pieder farmaceitiem? Varbūt Veselības ministrijas rīcībā ir pētījumi par to, cik bieži cilvēki vispār konsultējas ar farmaceitiem, pirms iegādājas medikamentus? Cik man zināms, nekā tāda nav. Ierēdņiem vienkārši šķiet, ka iedzīvotāji pašlaik ar aptiekāru nesarunājas, bet tad, kad aptiekas piederēs tikai farmaceitiem, sāks runāt.

Veselības ministrijas pakļautībā esošās institūcijas ir atbildīgas par to, lai medikamenti aptiekās nemaksātu dārgāk, nekā tās ir noteikušas. Gripas epidēmijas laikā 2009.gada rudenī tika saņemtas sūdzības no cilvēkiem, kuri mudināja Veselības inspekciju veikt pārbaudes aptiekās, lai noskaidrotu, vai tās tiešām nekrāpjas un pretgripas zāļu maksimālā cena nav pārsniegta. Iedzīvotāju vidū, protams, tika radītas šaubas, un viņi uz farmaceitiem sāka skatīties nevis kā uz konsultantiem, bet gan kā ienaidniekiem. Taču, ja aptieka nepieder farmaceitam, tad tajā strādājošajam speciālistam nav nekādas intereses «iedzīvoties uz slimnieka rēķina».

Ja Veselības ministrija nemainīs viedokli, var gadīties, ka nākamā gada sākumā būs ievērojams skaits farmaceitu, kuri vienkārši zaudēs darbu. Diezin vai gada laikā, zinot, ka pārejas noteikumus Veselības ministrija vēl nav izstrādājusi, ir iespējams veikt nepieciešamos priekšdarbus, lai janvārī sāktu darbu jaunajā režīmā. Ja šāda neskaidra situācija vēl turpināsies, tad gan būšu spiests pretēji savai pārliecībai ieteikt iedzīvotājiem gada beigās izveidot zāļu uzkrājumus, jo nākamā gada sākumā daļa aptieku nefunkcionēs. Lai šī prognoze nepiepildītos situācijā, kad esošā likumdošana paliek spēkā, jau tagad potenciālajiem aptieku jaunajiem īpašniekiem jāsāk dibināt uzņēmumus, meklēt atbilstošas telpas, domāt par mēbeļu dizainu un funkcionalitāti, pētīt aptiekām piemēroto datorprogrammu piedāvājumu. Vēlāk būs par vēlu.

Lai gan pēdējos gados bieži tiek runāts par uzņēmējdarbībai labvēlīgākas vides radīšanu, vismaz farmācijas nozarē notiek pretējais. Jauni ierobežojumi un noteikumi tiek radīti, lai nevis sakārtotu tirgu, bet gan mākslīgi radītu papildu darbus un pienākumus gan nozarē, gan valsts institūcijās strādājošajiem.4

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?