Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Neatkarības maratons

Maijā savu fizisko sparu gatavi apliecināt «normālā dzīvē» pat visai nesportiski pilsoņi. Taču šis būs stāsts ne par draudzīgi Rīgā skrienošiem ļaudīm, bet gan par tikpat draudzīgi «cilpojošām» filmām. Piekto gadu Rīgas Kinomuzejs un Nacionālais kino centrs svētkos, 4.maijā, rīko Latvijas filmu maratonu. Tas tradicionāli norisinās ļoti demokrātiski - bez ieejas maksas kinoteātrī Rīga un tā pagalmā. Septiņas stundas, 15 filmas, trīs pirmizrādes un brīvdabas nakts seanss - tā līksmi gavilē pasākuma organizatori! Prieks nav forsēts, cik tad ir to iespēju tikt pie latviešu filmām?

Nenoliedzami šī būs priecīga diena filmas Ezera sonāte veidotājiem - trīsdesmit trīs gadus pēc filmas pirmizrādes uz lielā ekrāna (plkst.16.30) tiks demonstrēta filmas atjaunotā versija. Nesakiet, ka visu to esat redzējuši, - filmas restaurācija, ko Nacionālā kino centra uzdevumā veikuši skandināvu speciālisti, ir vairāk nekā putekļu notraukšana un skrāpējumu notušēšana. Būdama viena no labākajām latviešu melodrāmām ar juteklisko, pienākuma izšķirto romantisko varoņu pāri Astrīdas Kairišas un Gunāra Cilinska atveidā, Ezera sonāte sen bija pelnījusi otro elpu. Filma turpina ar Jāņa Streiča Limuzīnu Jāņu nakts krāsā aizsākto restaurēto latviešu filmu «otro pirmizrāžu» sēriju. (Savu kārtu gaida arī jau restaurētā Pie bagātās kundzes.)

Katrs 4.maija filmu maratons ir piedāvājis arī pirmizrādes - šogad pirmo tikšanos ar skatītāju piedzīvos Lailas Pakalniņas spēles īsfilma Klusums (14 min.) un Ginta Grūbes, Dainas Rašenbaumas dokumentālā filma Viens reiz viens (abas - plkst.19). Tie, kuri atnāks uz šo seansu, ne tikai «nošaus divus zaķus», bet arī varēs sajusties kā nokļuvuši Starptautiskajā Kannu kinofestivālā. Šā festivāla organizētāji izraudzījušies Pakalniņas īsfilmu Klusums, iekļaujot to īsfilmu konkursa programmā deviņu filmu konkurencē. Diena jau rakstīja, ka Klusums turpina īsfilmu Ūdens, Uguns un Akmeņi aizsākto ciklu un ir kļuvusi par L.Pakalniņas un latviešu kino atgriešanos Kannu oficiālajā izlasē pēc 11 gadu pauzes.

Rīgas Mazajā zālē (plkst.17) būs apkopotas pēdējā laika spilgtākās latviešu filmas - vēl viens G.Grūbes darbs Kokaru dziesmu svētki, Ināras Kolmanes filma Akts (stāsts par modeli Sarmīti Sīli un fotogrāfu Gunāru Bindi) un Mārtiņa Eihes un Kristas Burānes filma Piektais Hamlets - režisora Oļģerta Krodera portrets. Abas pēdējās nominētas Dienas gada balvai kultūrā. Plkst.20 Mazajā zālē būs skatāmi jaunā režisora Renāra Vimbas īsfilma Lelle tētis, Ilonas Brūveres veidotais Augusta Sukuta portrets Sirreālisma gultā un Pētera Krilova dokumentālā filma Klucis - nepareizais latvietis - formā spilgts stāstījums par pasaulē pazīstamāko Latvijas mākslinieku Gustavu Kluci. Naktsputnus gaida brīvdabas seanss kinoteātra Rīga pagalmā no plkst.21.30 līdz pusnaktij.

Latvijas filmu maratons

Kino Rīga abās zālēs 4.V

Ezera sonāte - 16.30, Klusuma un Viens reiz viens pirmizrādes - 19.00; filmu programmas - 17.00 un 20.00

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?