Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nekā cita, tikai prieks strādāt

Viņa ir to pelnījusi, teic vairāki aptaujātie Jelgavas Valsts ģimnāzijas absolventi, uzzinājuši, ka latviešu valodas un literatūras skolotāja Ruta Rulle pieteikta Latvijas lepnumam. Galvenokārt tāpēc, ka viņa nekad nav vienkārši mācījusi latviešu valodu un literatūru. Viņa savus skolēnus ir veidojusi par personībām. «Mana virtuve ir dzirdējusi gan rūgtu piedzīvojumu stāstus, gan savu veikumu prezentācijas,» saka skolotāja.

Skolotājs pāri par visu

«Ādu nodīrāšu tam, kas mani pieteicis,» zemā balsī ar labsirdīgu smaidiņu sakrunkotiem vaigiem saka R.Rulle, un, jā, es pazīstu savu skolotāju. Viņai ir kleita ar lieliem, sarkaniem ziediem, draiski auskariņi ausīs un spožas acis, kurās mirdz gatavība jauniem piedzīvojumiem. Pēc skolotājas vārdiem, nevienam vairs nedrīkst teikt, cik ilgi jau viņa strādā par skolotāju (nākamgad būs 50 gadu!), bet viņa jūtas vienā vecumā ar saviem skolēniem. «Skolotājs ir kā vampīrs,» pasmejas skolotāja. «Es esmu tik vecs, cik veci ir tie, kas man apkārt.»

Kad jautāju, kādēļ pirms daudziem gadiem apķērīgais skuķēns, kuram skolotāji ieteica studēt matemātiku, izvēlējās pedagoģiju, skolotāja atbild, ka «man nekad nav bijis citu vēlmju. Man bija paveicies tādā ziņā, ka mani mācīja pirmās brīvvalsts skolotāji. Matemātiku un fiziku mācīja cilvēks, kas bija bijis Latvijas Bankas grāmatvedis. Angļu valodu man mācīja skolotāja, kura ārzemēs bija studējusi angļu valodu un angliski, franciski, vāciski prata tikpat labi kā latviski. Man bija fantastisks dziedāšanas skolotājs, kurš bija paraugs absolūti visā. Kad biju jau pieaugusi sieviete un ar savu vecāko dēlu klēpī ieraudzīju viņu autobusā, es nevarēju nosēdēt - aiz cieņas pret viņu man kājās gribējās stāvēt. Man skolotājs likās pāri par visu.»

Skolēni ļoti labi jūtot, vai pedagogs tikai formāli pilda savu pienākumu vai strādā no sirds. Ir grūti novilkt to robežu, aiz kuras mācību priekšmeta skolotājs kļūst par ko vairāk - par autoritāti, kurā ieklausās un kuras padomu paņem līdzi visai dzīvei. Skolotājai R.Rullei šķiet, ka viņa nav darījusi neko citu, kā tikai ar prieku veltījusi sevi skolotājas darbam.

Vajag savējos

«Tā ir mana gulbja dziesma,» tā R.Rulle teica par savām audzināmajām klasēm vēl tad, kad es mācījos šajā skolā un viņas klasē. Mēs zinājām, ka viņa ar mums elpo vienā elpas vilcienā un dalās ar mums ne tikai ikdienas darbos, bet arī mūsu pārdzīvojumos - kādam tā bija pirmā iemīlēšanās, kādu aizvainoja apsmiešana, ar kādu bija kopā jāklusē, jo mamma nomirusi.

«Rulle audzināja nevis skolēnus, bet cilvēkus,» saka Anete Zača, kura absolvējusi Jelgavas Valsts ģimnāziju pirms diviem gadiem. «Pirms viņa kļuva par manu klases audzinātāju, biju dzirdējusi neskaitāmas leģendas. Bija pat nedaudz bail, kas nu būs, bet bija vienreizēji.»

Skolotāja stāsta, ka viņai vienmēr ir bijusi audzināmā klase. «Man gribas savējos skolā,» viņa saka. «Audzināšanas stunda ir formalitāte. Svarīgākais ir tas, kas notiek ārpus tās audzināšanas stundas. Man ļoti patīk divu dienu ekskursijas. Tas ir ļoti nogurdinoši, bet es tajā ekskursijā bērnu redzu labāk nekā klasē.» R.Rulle ir izvadājusi skolēnus pa latviešu literātu dzimtajām mājām, atdzīvinot ūsainos onkuļus un tantes ar copēm no hrestomātijas grāmatām. Ar savām klasēm braukusi ceļojumos uz Krieviju un Norvēģiju, pa tuvām un tālām zemēm. Jelgavas Valsts ģimnāzijā, neviena nedzīti, skolēni iet uz tikšanos ar māksliniekiem, rakstniekiem un dzejniekiem.

Prot baudīt dzīvi

Neviens nav mēģinājis saskaitīt, cik skolotājai Rullei bijis audzēkņu. Vienīgais, ko viņa zina, - viņas skolēni ir visur. «Man bija vienu gadu klase, kur gan tēvu un meitu, gan māti un dēlu biju audzinājusi. Žetonvakarā visi gribēja ar mani fotografēties, un es teicu - klusais vājprāts,» smejas skolotāja.

«Es viņu uztvēru kā lielisku pedagogu, arī kā aktrisi un kā personību. Viņai ir lieliska spēja celt pašapziņu, aizraut un iedvesmot,» par savu skolotāju stāsta Ints Mūrnieks, kurš bija R.Rulles audzēknis pirms vairāk nekā 25 gadiem. Visu šo laiku divas trīs reizes gadā viņš satiekas ar savu skolotāju. «Viņa prot baudīt dzīvi! Viņa apzinās, ka katra dzīves situācija ir dota, lai to izdzīvotu no sirds, līdz galam. Būtiskākās vērtības viņai ir atklātība, godīgums, darba mīlestība un dzīvesprieks.»

Runājot par audzēkņiem, skolotāja saka - jau sen esot sapratusi, ka nav liekama vienlīdzības zīme starp labu skolēnu un labu cilvēku. Jo labas atzīmes bieži vien tiekot iegūtas ar zaurēšanu vai ģimenes prasību dēļ. Daudz vairāk dzīvē noder laba galva, neatlaidība un mērķtiecība. «Tie, kuriem esmu divniekus likusi, uz ielas nāk klāt un teju metas bučot. Jo tad, kad ģimenē viņš juties pamests, skolotājs, kaut vai rādamies, ar viņu ir ņēmies. Nupat tagad man ir viens bijušais nesekmīgais, kuram pašam tagad bērns iet mūsu skolā. Viņš ir labākais tēvs pasaulē un regulāri ienāk mani apmīļot.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?