Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ņems mazāk, bet no katra

Pēc garām diskusijām koalīcijas partijas pirmdien tomēr nolēma atteikties no iepriekš izstrādātā dzīvojamo platību nodokļa varianta un piedāvāja citu, kas, kā liecina Dienas aplēses, salīdzinot ar iepriekšējo modeli, būs izdevīgāks lielu privātmāju īpašniekiem, bet tipveida blokmāju dzīvokļu saimniekiem nozīmēs lielāku slogu. Politiķu vienošanās paredz, ka ar nodokli neapliekamās minimālās platības tomēr nebūs, taču likme būs nevis 1,5%, bet gan 0,4-0,5% no kadastrālās vērtības gadā. Tagad par šo ir jālemj Saeimai.

Iepriekš tika plānots, ka nodoklim būs «neapliekamais minimums» - 50 kvadrātmetru dzīvokļiem un 100 kvadrātmetri privātmājām. Taču šāds scenārijs no nodokļa ļautu izvairīties tiem, kuriem pieder mazs dzīvoklis vai māja ekskluzīvā vietā, piemēram, Vecrīgā, uzsver Swedbank galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks. «Taču būtiskākais ir, cik lielu slogu šāds variants uzliks vidējam iedzīvotājam,» piebilst eksperts.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) pamatoja, ka jaunajā variantā nevienai iedzīvotāju grupai netiks uzlikts pārlieku liels slogs. Tā kā jautājums par nekustamā īpašuma nodokli izraisīja koalīcijā karstas diskusijas, to nolemts izskatīšanai Saeimā virzīt atsevišķi no citām nodokļu iniciatīvām. Finanšu ministrija attiecīgu likumprojektu parlamentā iesniegs jau nākamnedēļ, un tālāka tā redakcija būs atkarīga no deputātiem. Jau vēstījām, ka ar nākamo gadu tiks ieviests arī kapitāla pieauguma nodoklis (arī - peļņai no banku depozītiem - 10%), kā arī no 15% līdz 23% tiks pacelts ienākuma nodoklis pašnodarbinātām personām. Pēc V. Dombrovska teiktā, par šo domstarpību politiķiem nebija, tādēļ šie jautājumi tiks iekļauti kopējā nākamā gada budžeta paketē.

Tiek plānots, ka pašvaldības nekustamā īpašuma nodoklim varēs piemērot līdz pat 90% lielas atlaides. Latvijas Pašvaldību savienības vadītājs Andris Jaunsleinis uzsver, ka pašvaldības gaida «skaidrus lēmumus» no valdības, lai varētu modelēt, cik liels nodokļu slogs būs dažādām iedzīvotāju kategorijām. «Taču jāsaprot, ka jebkura atlaide ir negūtie budžeta ieņēmumi,» teica A.Jaunsleinis un piebilda, ka trūcīgās personas, kā līdz šim uz atbalstu noteikti varēs pretendēt.

Atgādināsim, ka jau tagad iedzīvotāji maksā nekustamā īpašuma nodokli par zemi. Nākamgad likme zemei būs 1,5% (tagad 1%) un tiks saglabāts 25% nodokļa maksājuma pieauguma ierobežojums. Ar nākamā gada janvāri tiks samazinātas nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, kas nozīmē: reālais nodokļa maksājums par mājokļiem būs mazāks, nekā liecina pašreizējie aprēķini.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?