Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Nepieļāvām, ka Gunāru aprok ar sūdainām krievu lāpstām...

Helsinki 86 aktivitātes Rīgā 1987. gada vasarā drīz vien radīja viļņošanos arī Rēzeknē, jo izrādījās, ka daži Rēzeknes Lietišķās mākslas skolas audzēkņi bijuši klāt, kad nolikti ziedi pie Brīvības pieminekļa 14. jūnijā. Vietējā partijas komiteja aizrādīja skolas vadībai par nepilnībām audzināšanas darbā, pēc tam viss noklusa līdz nākamajam gadam.

Tad sagadījās tā, ka 1988. gada janvāra vidū pienāca mana piecdesmitā gadskārta un saradās daudz apsveicēju. No Rēzeknes atbrauca arī slimnīcas galvenais ārsts Juris Vidiņš, kurš vēlāk, paceļot glāzi, teica, ka tuvākajās dienās tauta par viņu uzzinās pārsteidzošas ziņas. Un tiešām, 18. janvārī Amerikas Balss paziņoja, ka Juris Vidiņš iestājies Helsinki-86. Rēzekne noelsās. Krievvalodīgā rēzekniešu daļa atgādināja šņācošu čūsku midzeni, bet latvieši bija nobijušies un neziņā klusēja. Tomēr jaunieši no Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskolas bija gatavi Vidiņam palīdzēt. Gatis Klaucēns un Artis Tirzmalis piedalījās pat viņa rīkotajā piketā Maskavā, par ko tika arestēti.

Februārī izplatījās ziņa, ka atbrīvots no ieslodzījuma Gunārs Astra, bet drīz kļuva zināms par viņa saslimšanu un nāvi mīklainos apstākļos Ļeņingradas kara hospitālī. Izvadīt brīvības cīnītāju brauca Juris Vidiņš ar meitu Ilzi (tagadējā labklājības ministre Ilze Viņķele). Arī Lūcija Rancāne, meita Gundega un es 19. aprīļa rītā bijām tur, lai atdotu pēdējo godu Gunāram Astram. Bija silta pavasara diena, un pavadītāju bija daudz. Bijām spiesti vērot izvadīšanu pa gabalu. Kad zārku ielaida kapā, pēkšņi kāds skaļi iesaucās: «Nepieļausim, ka Gunāru aprok ar sūdainām krievu lāpstām!» Un klātesošie aizbēra kapu ar rokām. Kapus pāršalca «Dievs, svētī Latviju!», ko visi, kas bija ieradušies, dziedāja no sirds.

Maijā gadījās satikt Jāni Peteru, kurš aicināja piedalīties Rakstnieku savienības rīkotajā Radošo savienību plēnumā un ieteica gatavot uzstāšanos. Pienāca 1. jūnijs, kas visu Latviju pārsteidza ar drosmīgām, atklātām runām. Rēzeknes vadošās partijiskās aprindas bija manāmi satraukušās un gatavojās uzbrukt katram, kurš grasās apstrīdēt viņu varu. Pēc manas uzstāšanās Radošo savienību plēnumā arī Makašānu skolas direktorei Lūcijai Rancānei Izglītības nodaļā kāds draudēja, ka viņas vīrs Antons Rancāns ilgi nedzīvos. Draudi nepiepildījās, un 1988. gada vasaras nogalē muzikants Jānis Laizāns, režisors Voldemārs Ivdris, gleznotājs Osvalds Zvejsalnieks un es sanācām kopā un nolēmām izveidot Tautas frontes Rēzeknes nodaļu. Izplatot šo ieceri, aicinājām bariņā arī galveno skolas komunistu Antonu Seikstu. Viņš piekrita. Līdz ar to mēs ieguvām sapulcēšanās vietu, jo sākām šim nolūkam izmantot marksisma - ļeņinisma mācību kabinetu, kuru vadīja Seiksts. Drīz sasaucām palielu iniciatīvas grupu un nodibinājām TF Rēzeknes nodaļu. Vadību izlēmām nodot «triumvirātam». Nodaļu, savstarpēji mainoties, uzņēmās vadīt Osvalds Zvejsalnieks, Voldemārs Novokšanovs un Vladimirs Kononovs - visi PSKP biedri. Tas bija kā nodrošinājums pret vietējo kompartijas cerberu uzbrukumiem. Neviens vairs nevarēja pateikt, ka Tautas fronti vada alkoholiķi, zagļi un huligāni, kā to nereti klāstīja iepriekš. Sākās gatavošanās pirmajam TF kongresam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?