Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Nesaplēsties līdz vēlēšanām

Galvenais ir nesaplēsties līdz vēlēšanām. Tā par Jaunā laika, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai veidoto apvienību Vienotība joko viņi paši un ironizē politiskie konkurenti. Ģirts Valdis Kristovskis (PS) un Edgars Jaunups (JL) Dienai atzīst, ka vienoties pašiem un pēc apvienības dibināšanas martā tajā iesaistīt arī citus politiskos spēkus patiešām ir grūts uzdevums, taču tas esot jāizdara valsts labā.

Šonedēļ kļuva zināms, ka apvienībai varētu pievienoties ne tikai Tēvzemei un brīvībai/LNNK, _Visu Latvijai!_ un LSDSP, bet arī Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS) un _Jaunlatvija_.

Vienotība kā vienu no uzdevumiem minējusi pieteikt sevi kā pretspēku vecajām varas partijām un nepieļaut Saskaņas centra nonākšanu pie varas. Piektdien Pilsoniskā savienība (PS) paziņoja, ka «skaidri iezīmējušās tā saucamo oligarhu partiju kopīgās intereses ar Krievijas ietekmes aģentu Latvijā - Saskaņas centru». Tā bija atbilde SC līdera Jāņa Urbanoviča sacītajam intervijā Neatkarīgajā, ka sabiedrotos viņš redz «triju skaistuļu - Aināra, Aivara un Andra - personā», ar to domāts Ainārs Šlesers (LPP/LC), Aivars Lembergs (ZZS) un Andris Šķēle (TP).

PS «ar pilnu atbildības sajūtu paziņo, ka nekad neies valdībā kopā ar Saskaņas centru, un uzskata, ka arī Vienotībai nevajadzētu cieši sadarboties ar SC». Jānis Bakmanis (PS) novēl kolēģiem būt uzmanīgiem ar plašas apvienības veidošanu, par to nodaļās nav diskutēts, un neesot arī nosaukts virsuzdevums. Lai stātos pretim SC, neesot jākonsolidējas.

TB/LNNK var neiekļauties

Kristīgi demokrātiskā savienība savulaik bijusi pārstāvēta Saeimā, bet zaudēja ietekmi, daļa tās biedru pārgāja uz Latvijas Pirmo partiju. Paziņojumā KDS priekšsēde Māra Viktorija Zilgalve vēlmi iesaistīties Vienotībā pamato ar to, ka sadarbība došot iespējas pārstāvēt kristīgās vērtības, strādājot «perspektīvā partiju apvienībā». SCP priekšsēdis Aigars Štokenbergs sadarbības vērtību saredz faktā, ka «kristīgie demokrāti bija labklājības valsts arhitekti Vācijā, Latvijā KDS klātbūtne politikā ir atgādinājums - tev nebūs zagt».

Līdzās KDS ir nolikta valdības partija TB/LNNK. E. Jaunups gan uzsver, ka abas nevar salīdzināt, tāpēc katra no partijām apvienībā varot ienākt pēc atšķirīgiem nosacījumiem. TB/LNNK līderis Roberts Zīle konsolidāciju bija iedomājies citādu un paredz pretrunu palielināšanos tad, kad vajadzēs vienoties par vietām kandidātu sarakstā. «Mēs saglabāsim mieru,» sacīja R.Zīle, liekot saprast, ka TB/LNNK vēl varētu saņemties, lai startētu ar atsevišķu sarakstu kā vēl viena alternatīva izvēle nacionāli konservatīvajam vēlētājam.

Ulmanis un Jurkāns kritiski

No TB/LNNK atšķirīga nacionālā pozīcija ir arī partijai Jaunlatvija, kuras priekšsēdis ir bijušais JL biedrs Didzis Šmits. Pēc neveiksmīgā starta pašvaldību vēlēšanās viņš atskārtis, ka lielākas izredzes paver spēja vienoties par sadarbību ar citiem. «Krīze Latvijā liek domāt par vienošanos. Mums bija jāiziet cauri šim posmam, lai saprastu, ka vieniem ir grūti kaut ko mainīt,» Dienai sacīja D.Šmits, kurš neizvirza nosacījumus sadarbībai.

Pie Jaunlatvijas šūpuļa ir stāvējis arī bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis un bijušais Tautas saskaņas partijas līderis Jānis Jurkāns. Viņi abi tagad uz apvienības veidošanu raugās kritiski. «No pieciem tārpiņiem nevar uztaisīt vienu ērgli,» uzskata G.Ulmanis, pēc kura domām, apvienošanās ir bēdīga tradīcija un vājuma pazīme, jo katram politiskajam spēkam ir jābūt ar patstāvīgu un skaidru pozīciju, ar savu līderi. J.Jurkānam šis process atgādinot braukšanu ar «lielu putekļsūcēju, sasūcot visus, ko var iesūkt».

Ja šīs partijas ir tikai pret - pret Šķēli un Lembergu, pret krievu partijām - tad varot runāt tikai par «izdzīvošanas formulu». Vēlētājs gaidot vienošanos par skaidru ideju un tādu «valsts pārvaldes modeli, kas novestu pie labklājības», ko J.Jurkāns neesot redzējis. Vienotība to sola sagatavot līdz kongresam martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?