Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Nespēja vienoties, kā vietā likt angļu valodu

No plāna nākamajā mācību gadā ieviest angļu valodu kā obligātu priekšmetu 1. klasē nācās atteikties ne tikai līdzekļu trūkumu dēļ, Dienai atzīst izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Šo ieceri līdz 2014. gadam ministrija atlikusi arī tāpēc, ka tā nav spējusi vienoties, ko tādā gadījumā izņemt no pirmklasnieku obligātā mācību satura. «Jo palielināt slodzi mēs netaisāmies,» uzsver R. Ķīlis.

Biedrības Vecāki par izglītību valdes locekle Silvija Titova gan uzskata, ka šis ministrijas žests atklāj attieksmi pret valsts nākotni. «Šodienas bērni ir rītdienas tauta, un valsts nākotne ir atkarīga no tā, cik šī tauta būs izglītota,» viņa uzskata.

Vaicāts, kādēļ nākamgad solītās angļu valodas stundas ministrijas plānos nu parādās tikai 2014. gadā, R. Ķīlis jautri atbild: «Visu, ko mēs solījām!» Pēc tam viņš nopietni papildina, ka tajā pašā laikā ir arī lietas, kuras ministrija solīja īstenot vēlāk, taču ieviestas tās tiks ātrāk. Angļu valodas jautājumā galvenā problēma neesot bijis līdzekļu trūkums, kā iepriekš Dienai norādīja IZM ierēdņi. R. Ķīlis saka, ka būtiskākais šķērslis bija nespēja vienoties par obligātās izglītības kodola saturu, kas angļu valodas ieviešanas gadījumā būtu jāmaina. «Ja mēs pieliekam klāt angļu valodas stundas tādai programmai, kāda tā ir tagad, kaut kur ir jāņem nost. Tā kā vasarā [kad vajadzēja lemt par pārmaiņām pamatizglītības standartā] nebija vienošanās, kur pozicionēt angļu valodu pirmajā klasē, tad tas tika atlikts līdz brīdim, kad tāda būs,» norāda ministrs un piebilst, ka aptuvenā vienošanās šobrīd ir panākta, taču to vēl nepieciešams precizēt.

«Jau kuro reizi ir tā, ka tas tiek solīts, bet atkal nekā. Mēs vienkārši zāģējam zaru, uz kura paši sēžam,» vīlusies ir S. Titova, kura jau 2011. gada sākumā Dienai pauda, ka angļu valodas neieviešana 1. klases obligātajā saturā var kavēt bērnu attīstību. Viņa atgādina, ka par šo ideju sabiedrība pirmo reizi dzirdēja jau 2010. gadā no bijušās izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes. Pēc tam par to runāja arī viņas pēctecis Rolands Broks. Lai gan angļu valoda 1. klasē vairākumā skolu fakultatīvo stundu ietvaros tiek mācīta jau vairākus gadus, tomēr ir mācību iestādes, kas to joprojām nav ieviesušas. Tāpēc bērniem, kuri angļu valodu sākuši apgūt jau bērnudārzā, var veidoties pārrāvums, uzsver S. Titova. «Jebkurš speciālists jums apstiprinās, ka ir svarīgi valodu sākt mācīties pēc iespējas ātrāk,» viņa saka.

Diena jau vēstīja, ka iepriekš solītā angļu valodas iekļaušana 1. klases obligātajā mācību saturā no 2013. gada ies secen. Lai gan R. Ķīlis pērnā gada beigās Dienai pauda, ka no 2013. gada to varētu īstenot «pilnīgi droši», tagad šis mērķis ir atlikts uz vēl vienu gadu. Aprēķināts, ka mērķa īstenošana no 2014. gada valsts budžeta varētu prasīt 255 084 latus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?