Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Nezinājām, ka te būsiet!

Interesi par Valsts prezidentu Valdi Zatleru viņa Dobeles vizītes pirmajā apstāšanās vietā piektdien pie Dobeles atbrīvošanas pieminekļa bija izrādījuši daži desmiti cilvēku. No tiem vismaz desmit pārstāvēja pašvaldības iestādes, bet vēl tikpat - līdzās esošo slimnīcu. No pārējiem lielākā daļa savu ierašanos pirms tikšanās skaidroja ar vēlmi «redzēt Valsts prezidentu tuvplānā».

Jautāt cilvēki neko negribot, bet tikai paklausīties, ko prezidents sacīs. Taču prezidents neko nestāstīja, bet sāka ar vārdiem: «Jums noteikti ir jautājumi.» Viņa vizītes reģionos tiek aktivizētas valstij kritiskākos periodos. Arī šoreiz V.Zatlers paskaidroja, ka 15.septembrī sasaucis valdības ārkārtas sēdi un tāpēc viņam svarīgi zināt cilvēku domas.

Sanākušie bija sastājušies puslokā ap prezidentu, kurš neizmantoja mikrofonu, bet uzrunāja konkrētu cilvēku vai grupiņu. Sākumā tas izraisīja savādu viļņošanos - līdz ko viņš kādam tuvojās, tā aplis sāka kāpties atpakaļ. Valentīna bija viena no pirmajām, kurai pievērsās V.Zatlers ar jautājumu, kā pensionāri var izdzīvot ar samazināto pensiju. Šurp nākot, viņai ne prātā neesot nācis runāt, bet, kad tik tieši pavaicā, tad arī izstāstīja. Viņa dzīvojot viena, pensija esot 135 lati, 78 lati jāmaksā par dzīvokli. Kad visi maksājumi nokārtoti, pāri paliek 40 latu. Vecāka gadagājuma cilvēki arī nevarot nokļūt uz trīs kilometrus attālajiem kapiņiem - turp var aizbraukt ar autobusu, bet atpakaļ vairs ne.

Prezidents uzreiz nostādīja sev līdzās Dobeles novada mēru Andreju Spridzānu (ZZS), aicinot paskaidrot cilvēkiem, vai tiešām nesamazināsies maksājumi par siltumu. Izrādās, ka gāzes apkure ir kļuvusi lētāka. «Un jūs to nezinājāt?» iesaucās V.Zatlers, pretim saņemot daudzbalsīgu atbildi: «Nē! Mēs pat nezinājām, ka jūs te būsiet!» Arī pensionāre Valentīna vēlāk atzina - redzējusi, ka kaimiņiene kaut kur saposusies, tā uzzinājusi, ka prezidents brauc. Citi bija dzirdējuši šo ziņu televīzijā, bet vairāki atnākušie neslēpa aizdomas, ka pašvaldība apzināti nav informējusi pilsētniekus, zinot prezidenta paradumu izvaicāt cilvēkus. Novada domes pārstāve Dzintra Matisone gan Dienai skaidroja, ka pašvaldības iestādēs esot izplatīta ziņa par prezidenta vizīti, par to informējusi arī vietējā prese.

Pieticīgo apmeklētāju skaitu kāda slimnīcas darbiniece skaidroja arī ar to, ka «puse Dobeles jau ir izbrauksi uz ārzemēm». Kad viņa vakarā nākot mājās, pilsēta izskatoties kā izmirusi, jo ielas tukšas. Bezdarba līmenis Dobelē jau pārsniedz 16%. Atsevišķi fakti un nedaudzie priekšlikumi, ko prezidenta pārstāvji pierakstīja, varētu būt V.Zatlera ieguvums. Šajos pierakstos palika arī aicinājums nepieļaut labāko skolotāju aiziešanu no skolām un veicināt mazo uzņēmēju interešu aizstāvēšanu, novēršot valsts pārvaldes birokrātiju. Iedzīvotāji savus ieguvumus saista ar iespēju redzēt prezidentu tuvumā un kopā nofotografēties. Nākamā V.Zatlera tikšanās bija 1.vidusskolā, bet Elvita Madelāne un Evija Čudere mācās 2.vidusskolā, tāpēc bija atnākušas te. Stāvēja nostāk, «jo mums nav cienīgas drēbes». Prezidents, to padzirdējis, pienāca un nofotografējās ar vienu no meitenēm, jo otra sakautrējās un noslēpās. Vēlāk pilsētā sastaptie cilvēki skeptiski vērtēja garām palaisto iespēju tikties ar prezidentu. Aldis ir jauns un pēc skata veiksmīgs cilvēks, bet arī zaudējis darbu. Par prezidenta vizīti viņš nebija dzirdējis, bet, ja zinātu, neietu, «jo viņš man nav tāda autoritāte».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?