Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

No dzīvokļa nešķiras

«Pārdodu steidzami, jo braucu uz ārzemēm!» - arvien biežāk var lasīt Latvijas iedzīvotāju sludinājumos galvenokārt par automašīnu pārdošanu. Aizbraucēju kustamās mantas piedāvājums pārāk pievilcīgs gan nav, turklāt piezīme par «steidzamu aizbraukšanu» mēdz būt arī mārketinga triks, lai radītu ilūziju par piedāvājuma izdevīgumu, spriež tirgus pārzinātāji. No saviem dzīvokļiem aizbraucēji gan pagaidām šķirties nevēlas, un daudz šādu piedāvājumu tirgū neesot.

«Pārdot dzīvokli ir grūti. Nav jēgas. Labāk vienkārši aiztaisīt ciet,» spriež 37 gadus vecais celtnieks Sergejs no Jelgavas, kurš tuvākajā laikā plāno doties strādāt uz Belģiju un līdzi ņemt arī dzīvesbiedri. Darba pieredze šajā valstī viņam jau ir, taču iepriekšējās reizēs tas bija pagaidu darbs, bet tagad viņš iecerējis ārzemēs uzkavēties ilgāku laiku. «Tur vismaz kaut kas notiek, cilvēki tā īsti krīzi nejūt. Brauksim, tiklīdz tiksim vaļā no mašīnas,» saka Sergejs.

Uz čemodāniem sēž arī rīdzinieks Helmuts - viņš plāno doties uz Angliju un pārdošanā ir izlicis veco Volkswagen. Tā kā pēc gada vai pusotra viņš cer atgriezties dzimtenē, un arī ģimene paliek Latvijā, dzīvokli Helmuts pārdot negrasās. Latvijā viņš ir bez darba jau pusotru gadu. «Kādu darbu dos, to arī strādāšu,» apņēmīgs ir Helmuts, kurš ir bijis gan celtnieks, gan maizes cepējs, gan šoferis.

Vai pieaugošais aizbraucēju mantas piedāvājums ir iespēja lētāk tikt, piemēram, pie labas mašīnas? Nē, ir pārliecināts lietoto autotirgotāja Provento vadītājs Uģis Vītols. «Šādi auto tirgū parādās, taču tie nav nospiedošā vairākumā, un īpaši «saldu» piedāvājumu starp tiem nav,» viņš vērtē.

Turklāt, pēc U.Vītola novērojumiem, sludinājumos ieliktais apgalvojums par aizbraukšanu bieži ir māns, lai ieinteresētu pircēju. Aizbraucēji parasti pārdošanā izliekot 8-15 gadu vecas mašīnas par vidējo tirgus cenu, bet labāki auto par pievilcīgām cenām parasti tiek ātri pārdoti kādam no draugu un paziņu loka, stāsta U.Vītols. «Šādi piedāvājumi neaizkavējas,» uzsver U.Vītols.

Kā liecina SEB bankas aplēses attiecībā uz bankas kredītņēmējiem, apmēram 10% gadījumu vismaz viens no ģimenes locekļiem ir izbraucis ārpus Latvijas.

Aizbraucēji daloties divās grupās. Tie, kam Latvijā ir saistības, bet nav darba, vēlas paturēt īpašumu, jo tajā vai nu dzīvo ģimenes locekļi, vai nu cilvēks tomēr plāno pēc kāda laika atgriezties Latvijā. Arī tad, ja atgriešanās dzimtenē netiek apsvērta, cilvēki ar pārdošanu nogaida līdz labākiem laikiem. Otrā grupa esot tie, kas savu dzīvi ar Latviju vairs nesaista, pārtraukuši komunikāciju ar banku un kredītu nemaksā.

«Jābūt ļoti pārliecinātam par sevi, lai aizbaucot pārdotu arī mājokli,» spriež nekustamā īpašuma kompānijas Latio pārstāve Vija Gailīte. Pēc viņas teiktā, tirgū šādu piedāvājumu ir maz. «Parasti aizbrauc tie, kuri šeit nevar nomaksāt lielus kredītus, jo mājokļi pirkti cenu buma laikā un tagad tos pārdot nav izdevīgi,» vērtē V.Gailīte. Tādējādi lietderīgāk ir ar īpašuma realizāciju nogaidīt un pagaidām to izīrēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?