Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

No iepriekšējās vēlēšanās solītā piepildīts nav gandrīz nekas

Lai arī teju ikviens pašreiz parlamentā pārstāvētais politiskais spēks pirms iepriekšējām 9. Saeimas vēlēšanām vēlētājiem uzsvēra izglītības izšķirošo lomu valsts attīstībā un arī neskopojās ar dažādiem pretimnākošiem solījumiem, ar to izpildi politiķiem gājis visnotaļ slikti, izriet no Dienas uzrunāto jomas pārzinātāju sniegtā vērtējuma par politiķu solītā izpildi. Pēc uzņēmuma Hanzas elektronikas valdes priekšsēdētāja Ilmāra Osmaņa domām, pirms iepriekšējām vēlēšanām politiķu dotie solījumi izglītībā un zinātnē nav izpildīti par 90%.

Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kura 9. Saeimas darbības laikā bija atbildīga par izglītību un zinātni, solīja vairāk naudas skolām, lai veidotos moderna materiāli tehniskā bāze. Taču finansējums skolām 9. Saeimas laikā ir krasi samazināts, Dienai norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) speciāliste Baiba Bašķere. Nauda materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, pēc LIZDA pārstāves sacītā, patlaban pieejama tikai ES fondos un tikai dabaszinātņu kabinetiem.

Finansējums ievērojami sarucis arī augstākajai izglītībai, lai arī gan LPP/LC, gan Jaunais laiks (JL) pirms iepriekšējām vēlēšanām solīja visai izglītības sistēmai atvēlēt vairāk resursu. PCTVL solīja izglītībai dot ne mazāk par 3% no valsts iekšzemes kopprodukta (IK), zinātnei - ne mazāk par 1,5% no IK. Tai tiek atvēlēts krietni mazāk, bet Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nozarēm kopumā pērn novirzīti 1,6% no IK, liecina Dienas aprēķini. Budžeta vietu skaits augstskolās kopš 2006. gada gan ir pieaudzis vairāk nekā par 10%. Par valsts naudu saskaņā ar IZM sniegto informāciju patlaban studē nedaudz vairāk nekā 34 000 jauniešu jeb 30% no kopējā studējošo skaita. JL gan pirms iepriekšējām vēlēšanām solīja nodrošināt iespēju par valsts naudu studēt vismaz pusei studentu, ZZS - būtiski palielināt budžeta vietu skaitu.

Par LPP/LC solīto, ka tā īpaši atbalstīs profesionālo izglītību reģionos, B. Bašķere teica, ka patlaban šī izglītība ir tik nopietnu pārmaiņu priekšā, ka rodas bažas par šo izglītības iestāžu izdzīvošanu. Attiecībā uz JL solīto, ka tiks atjaunotas arodskolu programmas un nodrošināta mūsdienīga mācību vide, LIZDA speciāliste teica, ka notiek pretējais - arodskolu programmas tiek likvidētas. Arī vidējā izglītība Latvijā nav obligāta, kā to solīja PCTVL. Arī TB/LNNK savus solījumus lielā mērā nav izpildījusi, piemēram, to, ka mazākumtautību skolās jāpāriet uz mācībām latviešu valodā. Šis solījums izglītības ekspertes Marijas Golubevas ieskatā bija «apzināta melošana nacionāli orientētam vēlētājam», jo citi pie varas esošie politiskie spēki šādu priekšlikumu noteikti neatbalstītu. Savukārt Tautas partijas un Saskaņas centra (SC) pirms četriem gadiem izglītībā iecerēto M. Golubeva atturējās vērtēt, jo, viņasprāt, tie bijuši tikai vispārēji lozungi.

PCTVL un SC, lūgti novērtēt pirms 9. Saeimas vēlēšanām doto solījumu izpildi, Dienai norādīja, ka iecerēto nav izdevies īstenot, jo bijuši opozīcijā. Savukārt politiskie spēki, kas joprojām ir vai bijuši pie varas, vaino krīzi, politiskos konkurentus u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?