Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

No jūrmalas līdz Teslas spolei

Gaismas festivāls Staro Rīga otrajā gadā izvērsies ne tikai apjomā, bet arī mākslinieciskajā kvalitātē. Pilsētas svētku noformējuma nodaļas vadītājs Guntars Kambars to saista ar izdevušos konkursu, kurā no 84 projektiem vietu pilsētvidē izcīnīja tikai divas trešdaļas, kā arī studentu pieaicināšanu. «Viņu finansiālās izmaksas ir mazākas, taču idejas ir spicākas,» teic G.Kambars.

Festivālā, kas notiks no sestdienas līdz trešdienai, 18.novembrim, būs apskatāmi 12 Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studentu darbi. Kopumā piecās dienās varēs aplūkot vairāk nekā 50 dažādās tehnikās veidotu vai izgaismotu objektu ielās, parkos, pilsētas laukumos, uz namu fasādēm, parādot Rīgu neierastā gaismā.

Savdabīga iecere - izmantojot starus, atjaunot zudušo Rīgas pils Svētā Gara torņa jumtu - dzimusi arhitektam Pēterim Blūmam. Jau tālajā 1979.gadā, veidojot diplomdarbu par Rīgas pili, viņam radusies doma abus torņus restaurēt vēsturiskajā izskatā ar konusveida jumtiem, kas tur atradušies vairāk nekā 300 gadu. «Kāpēc to jumtu nav? Tāpēc, ka vienam skolotājam gribējās skatīties rīta zvaigzni un 1818.gadā viņš saņēma atļauju, ka būvmeistrs, kurš pilī vēlāk dzīvoja tajā pašā tornī, var tos jumtus nojaukt,» stāsta P.Blūms. Šī anekdotiskā gadījuma dēļ pilsētas panorāma daudz zaudē. «Man ārkārtīgi gribas, lai Rīgas pils izskatītos pēc pils, nevis pēc zaptes burkas,» uzsver arhitekts.

Vecpilsētā būs skatāmi vēl vairāki interesanti objekti. Visvecākā Rīgas mūra māja - Sv.Jura baznīca Skārņu ielā - pārtaps par pludmali pašā Vecrīgas sirdī. Jēkaba laukumā varēs baudīt Tauriņdeju. Organizatori sola atgriešanos siltā vasarā, kad visapkārt staro prieks. Tauriņdejā projekciju programma mīsies ar iluzionistu pāra Pecolli pārsteigumiem.

Vēl nepieredzēts gaismas uzvedums būs Vērmanes dārzā. Tur, izmantojot slavenā zinātnieka Nikola Teslas izgudrojumu Teslas spoli, elektrību pārveidos ārkārtīgi augstas voltāžas enerģijā, radot dārdoša zibens efektu. Uzņēmuma Pro 1 Stage tehniskais direktors Andrejs Mefodovskis stāsta, ka šo tehnoloģiju izmanto gan lampās, gan plazmas bumbās, kas veikalos nopērkamas kā dekori, gan daudz kur citur, taču no Vācijas uz Rīgu atvestā iekārta ir krietni lielāka. Tā spēj radīt trīs metrus garus zibšņus. A.Mefodovskis mierina, ka skatītāji nebūs apdraudēti, jo zibeņošanas vieta būs norobežota.

Vairākums festivāla objektu izvietoti pastaigu maršrutos Vecrīgas teritorijā un pilsētas centrālajā daļā, taču lielākie būs Brīvdabas muzejā un Skanstes ielas rajonā. Skanstes virsotnēs atradīsies augstākais objekts. Instalācija Gaismas virsotnes iezīmēs augsto ēku siluetus, ļaujot tās ieraudzīt no jebkuras vietas pilsētā. No tuvuma ēku fasādes pārvērtīsies par lielformāta gaismu ekrāniem. Šogad festivāls pašvaldībai izmaksās 90 000 latu, kas ir par 20 000 vairāk nekā pērn.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?