Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

No sejām līdz rozā stabiem

Rīgas centra pelēko luksoforu pārvērtības grūti nepamanīt - pēdējās nedēļās vairākos krustojumos to stabi kļuvuši spilgti rozā. Pašvaldībā par akciju neko nezina, taču atsevišķas pazīmes vedina domāt, ka tā var būt kādas reklāmas kampaņas sastāvdaļa, radot pilsētai zaudējumus «labākajās» Mazsalacas viltus meteorīta tradīcijās.

Būs jāpārkrāso

Uz rozā stabiem ar krāsas baloniņu uzpūstais uzraksts «Izpaudies krāsās!» saskan ar kompānijas Samsung telefona reklāmas saukli, kas lasāms uz vairākiem stendiem pilsētā. Arī telefona reklāmā dominējošā ir rozā krāsa. Samsung gan jebkādu saistību ar stabu apzīmēšanu noliedz, saka kompānijas pārstāve Kristīne Circene.

«Ja mēs noskaidrosim, kas to izdarījis, tad domāsim, kā pret viņiem vērsties un atgūt zaudējumus,» uzsver Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (LPP/LC), kurš policijai jau uzdevis to risināt. Lai arī daudziem Dienas aptaujātajiem nav nekā pret rozā stabiem, pašvaldība uzskata, ka tādi tie nevar palikt un būs jāpārkrāso.

Pilsētas uzņēmuma Rīgas luksofors valdes priekšsēdētājs Igors Vrubļevskis to pamato ar satiksmes drošību: «Vai nu jātīra nost, vai jāpārkrāso pelēkā krāsā, jo nekas nedrīkst novērst autovadītāju uzmanību.» Savukārt būvvalde uzskata, ka rozā stabi izkropļo pilsētas kopējo skatu. «Tāpēc jau tie ir pelēkā krāsā, lai mazāk izceltos pilsētvidē,» skaidro būvvaldes pārstāve Kristīne Pētersone.

Cieš arī jaunais tunelis

Saskaņā ar pilsētas noteikumiem sods par ēku, žogu un citu priekšmetu bojāšanu ar uzrakstiem un zīmējumiem ir līdz 100 latiem. Šogad Pašvaldības policija par šādiem pārkāpumiem sodījusi 25 personas, informē policijas pārstāve Inese Tīmane. Tomēr tas nav mazinājis «zīmēt gribētāju» vēlmi izpausties. Kaut arī uzraksti pie ieejām brīdina par videonovērošanu, ķēpājumi parādas arī jaunajā gājēju tunelī pie lielveikala Stockmann. Taču, kā izrādās, divu mēnešu laikā pašvaldība nav spējusi kameras uzstādīt, tāpēc neviens par pārkāpumiem nav sodīts. I.Tīmane stāsta, ka tikai decembra sākumā beidzies jaunais videokameru iepirkums.

Nav prioritāte

No ielu māksliniekiem visvairāk cieš ēku fasādes. Rīgas Namīpašnieku biedrības valdes priekšsēdētāja Rita Bednaska lēš, ka šādi nodarītie zaudējumi mērāmi simtos tūkstošos latu, taču īpašniekiem tā ir arī psiholoģiska trauma, jo «kā viņi uzliek jaunu krāsu, tā sienas tūlīt ir apķēpātas». Risinājumu problēmai viņa neredz: «Apdrošinātāji ar mums par šo jautājumu nerunā. Policijā nav nozīmes vērsties, jo, ja neviens nav pie rokas pieķerts, tad vaininieku meklēt ir bezjēdzīgi.»

D.Turlais policijai neko pārmest negrib: «Ja prioritāte būs sienu apzīmētāju ķeršana, nekam citam laika neatliks.» Viņš atzīst, ka līdz šim ne ar reidiem, ne arī īpašu zīmēšanas vietu norādīšanu dažos Rīgas tuneļos izskaust sienu apķēpāšanu nav izdevies.

«Urbānā vidē sienu zīmējumiem nav ne vainas, ja tie ir izvietoti atbildīgi,» uzskata šīs mākslas atbalstītājs ar segvārdu jeremy, kurš jau pirms vairākiem gadiem internetā izveidojis mājaslapu, kurā ievieto labākos Rīgas sienu zīmējumus, kas veidoti ar šablonu palīdzību un tiek saukti par stenciliem (angļu val. - stencils). Viņa interesi piesaistījis tas, kā ar šiem mākslas darbiem tiek komentēti politiski un sociāli notikumi, un, pēc viņa domām, «pelēko un neglīto» luksoforu un citu līdzīgu objektu apgleznošana ir pieņemama un padara tos spožākus. «Diemžēl ne visi ir atbildīgi un zīmējumus var redzēt arī uz ēkām,» viņš piebilst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?