Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Oskari meiteņu spēka zonā

Ja Sieviešu dienas pieminēšana lieki neatgādinātu šogad tik masveidīgi aktualizētos tulpīšu svētkus, ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas norises varētu uzskatīt par amerikāņu kinoļaužu sveicienu «vispasaules sievietēm». Diez vai atradīsies kāds, kas jau nebūs dzirdējis: radošajā duelī Džeimsa Kamerona miljonkāsis Avatars pret mazbudžeta kara drāmu Sapieris, ko veidojusi Katrīna Bigelova, uzvarēja «trauslais dzimums».

Nebūs palicis nepamanīts fakts, ka Kameronu un Bigelovu saista ne tikai radoša draudzība un viena profesija - režisors, bet savulaik vienojušas arī ģimeniskās saites (1989.-1991. gadā). Par šo tēmu prese brangi ņēmās visu nomināciju laiku, un to nepalaida garām arī Oskaru šova vadītāji Stīvs Mārtins un Aleks Boldvins. «Viņa bija tik laimīga būt nominētai kopā ar viņu, ka aizsūtīja Kameronam brīnišķīgu dāvanu grozu - ar laika degli,» tāds šova vadītāju jociņš no Losandželosas Kodak teātra skatuves.

Vai Bigelovas uzvara bija paredzama? Daļēji, jo kuram gan nepatīk piedalīties «vēstures fakta» tapināšanā - un kāpēc lai tas nepatiktu ASV kinoakadēmiķiem, kuriem pēkšņi bija reāla iespēja atdot balsi par režisori sievieti? Jāatgādina, ka Bigelova nav pirmā režisore, kura bijusi nominēta Oskaram - līdz tam šo nomināciju izpelnījušās arī Līna Vertmillere (par Septiņām skaistulēm/Seven Beauties 1975. gadā, Džeina Kempione (par Klavierēm 1993. gadā) un Sofija Kopola (par Pazudis tulkojumā 2003. gadā). Un tomēr viņa ir tikai ceturtā - šis fakts neko labu par mačisko kinoindustriju vis nerunā. Cik šajā akadēmiķu balsojumā bija vēlmes radīt sensāciju, cik patiesa Bigelovas darba novērtējuma, cik baiļu publiski akceptēt (oskarot) filmu, kas postulē totālu ekrāna sintētiku kā Avatars, cik vēlmes pierādīt neatkarību no zombējošās naudas varas - Avatara rekordpeļņas, to nu mēs neuzzināsim nekad.

Toties vēsturē ir ietikusi Bigelova ar talantīgu darbu, kas pēta karu, arī ASV militārās misijas, ārpus jelkāda ideoloģiska konteksta, rezumējot - karš ir globāla narkotika, kuras ikdienas patēriņā sen zudusi jelkāda politiskā un ideoloģiskā motivācija, kur un kāpēc karojam. Sapiera triumfs tad arī aizēnoja visus citus Oskaru «pārsteigumus», kuru pat īsti.. nebija. Gan pirmā, gan otrā plāna aktierdarbu nominācijās vinnēja pretendenti, kuri jau bija saņēmuši lērumu balvu, kas droši ļauj prognozēt arī uzvaru Oskaros. Tas attiecas gan uz Sandru Buloku (Aklā puse), gan Džefu Bridžesu (Trakā sirds), gan austriešu aktieri Kristoferu Valcu (Bēdīgi slavenie mērgļi), gan afroamerikānieti Moniku, kuras uzvara nodrošināja vienu no diviem Oskariem negaidītu popularitāti guvušajai amerikāņu neatkarīgajai filmai Dārgumiņš (otrs Oskars - par labāko adaptēto scenāriju). Pārsteigums bija arī tas, ka labākās ārzemju filmas Oskars tika nevis diviem ļoti spēcīgiem Eiropas pretendentiem - Kannu festivāla laureātiem Baltajai lentai un Pravietim, bet gan argentīniešu retrotrillerim Noslēpumi viņu acīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?