Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Panāk vienošanos par uzturlīdzekļu apjomu

Valsts uzturlīdzekļu apjoms vientuļajiem vecākiem, kuri vieni audzina bērnus un nesaņem uzturlīdzekļus no otra vecāka, no nākamā gada palielināsies. To paredz vakar Labklājības ministrijas (LM) un vairāku koalīcijas pārstāvju Saeimā panāktā vienošanās demogrāfijas jomā. Vienošanās paredz, ka bērni līdz septiņu gadu vecumam saņems 50 latu pabalstu, bet bērni no septiņu gadu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai - 60 latu.

Tas ir būtisks solis nabadzības mazināšanā, jo viena no nozīmīgākajām sociālās atstumtības riska grupām, kuru visvairāk apdraud nabadzības risks, ir nepilnās ģimenes, kur bērnus audzina tikai viens vecāks. Situāciju vēl sarežģī tas, ka samērā liels ir vientuļo vecāku skaits, kuri nesaņem uzturlīdzekļus par bērnu no otra vecāka. Lai sniegtu atbalstu šādām ģimenēm, 2004. gadā tika nodibināts Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF), kurš gadījumos, kad uzturlīdzekļus nav iespējams piedzīt no vecāka, kurš bērnu neaprūpē, tos izmaksā viņa vietā no valsts budžeta līdzekļiem, pēc tam regresa kārtībā tos piedzenot no parādniekiem.

Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka minimālais uzturlīdzekļu apjoms, kurš jāmaksā vecākam par bērna uzturēšanu vai kuru maksā valsts viņa vietā, ir 25% no minimālās algas līdz bērna septiņu gadu vecumam un 30% no septiņu gadu vecuma līdz pilngadībai. Tātad šogad minimālajam uzturlīdzekļu apjomam būtu jābūt 50 un 60 latiem, taču krīzes gados izmaksājamo uzturlīdzekļu apjomam tika uzlikts ierobežojums. Pašlaik valsts uzturlīdzekļus izmaksā šādā apmērā: bērniem līdz septiņu gadu vecumam - 35 latus; bērniem no septiņu gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai - 40 latu. Par problēmas mērogu liecina UGF direktora Edgara Līcīša teiktais Dienai, ka UGF katru mēnesi izmaksā ap vienu miljonu latu uzturlīdzekļos. Šā gada jūlijā tos saņēma 24 571 bērns. Vidēji UGF saņem ap 280 lūgumiem mēnesī par uzturlīdzekļu piešķiršanu, jo viens no vecākiem ir atteicies tos maksāt.

E. Līcītis stāsta, ka uzturlīdzekļus var saņemt ikviens vecāks, kurš ir Latvijas iedzīvotājs un kurš savu dzīvesvietu ir deklarējis mūsu valstī. Lai saņemtu uzturlīdzekļus, personiski vai pa pastu jāiesniedz iesniegums UGF, tiesas nolēmuma noraksts par uzturlīdzekļu piešķiršanu un zvērināta tiesu izpildītāja izziņa par to, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Jāuzsver, ka tiesu izpildītājam minētā izziņa ir jāizsniedz bez maksas. UGF var vērsties arī tad, ja parādnieks dzīvo citā Eiropas Savienības valstī, kā arī tādos gadījumos, kad nav zināma tā dzīvesvieta. E. Līcītis atzīst, ka atgūt parādu no parādniekiem ir ļoti sarežģīti, jo daudziem nav pastāvīga darba un ienākumu, kā arī daudzi tos slēpj. Pašlaik UGF ir reģistrēti 26 205 uzturlīdzekļu parādnieki. Regresa kārtībā no uzturlīdzekļu parādniekiem šā gada jūlijā atgūti vien 14,5% līdzekļu.

Jāatgādina, ka izmaksājamo uzturlīdzekļu apjoms kļuva par strīdus ābolu starp Labklājības un Tieslietu ministriju (TM). TM paredzēja atcelt uzturlīdzekļu apjoma ierobežojumus un paaugstināt tos līdz 50 un 60 latiem pakāpeniski līdz 2017. gadam. Pret to asi iestājas labklājības ministre Ilze Viņķele, uzskatot, ka tam jānotiek jau nākamgad, un TM priekšlikumu dēvējot par neilgtspējīgu demogrāfisko politiku. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns Dienai labklājības ministres pārmetumus noraidīja, tos dēvējot par priekšvēlēšanu populistisku retoriku. J. Bordāns arī uzsvēra, ka demogrāfija ir tieši NA galvenā prioritāte un koalīcija ir vienojusies visus demogrāfiju veicinošos pasākumus skatīt kopā vienā paketē Koalīcijas padomes sēdē.

UGF direktors E. Līcītis norādīja, ka viņš kā iestādes direktors, kurš katru dienu sastopas ar nepilno ģimeņu skaudro situāciju, uzskata, ka uzturlīdzekļu apjomu būtu vēlams palielināt pēc iespējas ātrāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?