Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Par piena cenu būs nikna cīņa

Piena cenas kāpums pasaules tirgos liks rūpniekiem celt piena produktu cenu, un viņi cer panākt lielveikalu uzcenojuma samazinājumu, lai patērētājs nejustu cenas celšanos. Taču pirmā tirgotāju reakcija liecina, ka šāds plāns izraisīs tikai lielveikalu ķēžu niknumu un diskusijas ritēs saasinātā tonī.

Pārspīlēts uzcenojums

Kā iemesls piena cenas pieaugumam Latvijā tiek minēts sausums pasaulē lielākajā piena eksportētājvalstī Jaunzēlandē, kā arī pieprasījuma pieaugums Ķīnā, kas izraisījis piena produktu cenas lēcienu pasaules biržā. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) priekšsēdētājs Jānis Šolks lēš, ka piena ražotājiem, iespējams, cenas būs jāceļ līdz astoņiem procentiem. Kaut arī piena iepirkuma cena pašlaik ir samērā augsta - 21 santīms par kilogramu, tā ir trešā zemākā Eiropas Savienībā. Zemāka cena ir tikai Lietuvā un Rumānijā. Iemesls, kāpēc LPCS sasauca preses konferenci, bija vēlme ar sabiedriskās domas palīdzību ietekmēt trīs vadošo lielveikalu ķēžu Maxima, Rimi un IKI uzcenojumu lielumu. J. Šolks uzskata, ka 20-45% uzcenojums ir ekonomiski nepamatota un amorāla cenu politika, kas var sagraut piena nozari Latvijā - pēc viņa teiktā, piena rūpnieki pārorientēsies uz eksportu, un Latvijas iedzīvotāji vietējos produktus iegādāties nevarēs. Viņš arī atgādina, ka Vācijā uzcenojums ir 10%. «Rietumos šis jautājums ir visai sakārtots, lai arī tur valda neapmierinātība ar pārāk augstiem veikalu uzcenojumiem. Pie mums ir slepenības plīvurs, attaisnojoties, ka uzcenojums ir divu komersantu vienošanās lieta. Ražotājam ir tikai divas iespējas - piekrist veikalu nosacījumiem vai nebūt tirgū,» teica J. Šolks, piebilstot, ka piena cena būtu jāceļ par aptuveni 25%, taču tam Latvijas patērētājs nebūs gatavs. Pašlaik Latvijas iedzīvotāji piena produktu iegādei vidēji tērē 8-10 latus mēnesī.

Dienas sazvanītais a/s Preiļu siers valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts atzīst, ka piena cena kāpj, taču uzskata, ka ar saukļiem situāciju ietekmēt nevar, tāpēc LPCS paziņojumu nodēvēja par «spļāvienu kosmosā». Piena iepirkuma cenu nosaka ne jau iekšējais tirgus, bet eksporta cena, bet lielo veikalu tīklu faktiskais monopolstāvoklis nevienam nav noslēpums. Tajā pašā laikā J. Šņepsts par PR triku sauc tirgotāju parakstīto memorandu par cenu necelšanu eiro ieviešanas laikā. «Kā tirgotājs var pateikt, ka necels cenas? Kā viņš var zināt ražotāju situāciju? Nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums, Latvenergo tarifu pieaugums utt. ietekmē cenu,» norāda uzņēmējs.

Tirgotāji sašutuši

Lielveikali uz piensaimnieku paziņojumu reaģēja asi, par nekorektiem saucot ražotāju minētos peļņas sadalījuma datus. Tāpat veikalu pārstāvji norāda, ka ir nekorekti apgalvot, ka Latvijā litra paka piena maksā 70 santīmu, bet Vācijā - 45 santīmus. «Cilvēki visvairāk pērk Latvijas pienu par 44 santīmiem litrā. Nevis par 70 santīmiem, kas piesaukti kā litra cena, - tik maksā vien daži, salīdzinoši mazāk pirkti Latvijas piena veidi. LPCS savos aprēķinos arī neņem vērā, ka, pirmkārt, Latvijā likums visus izdevumus par nepārdotajiem piena produktiem atstāj uz tirgotāju, ne ražotāju pleciem. Otrkārt, vairākumu akciju cenu samazinājumu, vismaz Maxima gadījumā, darām uz sava rēķina. Bet šo faktu atzīšana no piensaimnieku puses radikāli mainītu viņu piesaukto izmaksu sadalījumu un salīdzinājumu ar Vāciju padarītu piensaimniekiem pagalam neveiklu,» Dienai norādīja Maxima pārstāvis Ivars Andiņš. Viņš arī uzsvēra - tas, ka piena produktu cena Baltijas valstīs ir visai līdzīga, liecina par to atbilstību reālajai tirgus situācijai un liek vērtēt piensaimnieku agresīvos paziņojumus kā vēlmi palielināt savu peļņas daļu. «Šo faktu būsim spiesti ņemt vērā, gan turpinot diskusijas ar piensaimniekiem, gan lemjot par cenām. Bet cenu jautājumu kopumā joprojām uzskatām par diskusiju objektu ar piensaimniekiem,» atzina I. Andiņš.

J. Šolka paziņojumus par nepareiziem un tendencioziem sauc arī Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis: «Pateikt, ka cena celsies par 8 procentiem, ir signāls arī citiem prasīt šādu cenas pieaugumu. Neviens uzņēmējs, ar kuru notiek sarunas, nav minējis šādu skaitli, kas liek uzskatīt, ka šis paziņojums ir sabiedrību maldinošs.» Salīdzinājumam viņš kā pilnīgi neiedomājamu min iespēju, ka kāds no veikalu tīkliem paziņotu par cenas celšanu kādai noteiktai preču grupai. Tirgotāju pārstāvis uzskata, ka LPCS paziņojums saistīts ar to, ka tieši pašlaik notiek ražotāju sarunas ar tirgotājiem par iespējamajām cenu izmaiņām nākamajā laika periodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Piena cena

Kombinētā piena produktu cena pasaules piena tirgū 2012. gada jūnijā bija 0,18 Ls/kg, bet 2013. gada jūnijā - 0,29 Ls/kg.
Piena iepirkuma cena Latvijā ir 0,21 Ls/kg, Igaunijā - 0,22 Ls/kg, Lietuvā - 0,20 Ls/kg.
Igaunijā ir 770 zemnieku saimniecību ar 95 691 govi, kas saražo 61 200 t piena gadā.
Latvijā 10 000 saimniecību ar 164 564 govīm, kas saražo
62 550 t piena gadā.
Lietuvā ir 32 500 saimniecību ar 325 859 govīm, kas saražo 113 065 t piena gadā.
Latvijā strādā 39 piena pārstrādes uzņēmumi.

Avots: Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?