Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Par siltuma rēķiniem cilvēki šausminās visā Latvijā

Negaidīti vēsais ziemas sākums jūtami atspoguļojies par decembri saņemtajos iedzīvotāju apkures rēķinos, atzīst siltuma piegādātāji. Līdztekus siltuma patēriņa pieaugumam lielā daļā Latvijas pilsētu strauji augusi arī maksa par izmantoto siltumenerģiju. Visi aptaujātie uzsver - daudz labākā situācijā ir to namu iedzīvotāji, kas uzlabojuši ēku energoefektivitāti. Šādos gadījumos rēķini varot būt pat uz pusi mazāki.

«2012. gada decembrī rīdzinieki apkurei un karstā ūdens sagatavošanai patērējuši 395,1 tūkstoti megavatstundu, kas ir vidēji par 34% vairāk nekā 2011. gada decembrī, kad siltumenerģijas patēriņš bija 294,6 tūkstoši megavatstundu,» norāda a/s Rīgas siltums (RS) pārstāve Jana Roze. Rēķinu pieaugumu ietekmējusi gaisa temperatūra. Visā Latvijā 2012. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bijusi aptuveni par sešiem grādiem zemāka nekā gadu iepriekš. Arī dabasgāzes tirdzniecības cena gada laikā ievērojami augusi - cena decembrī, salīdzinot ar 2011. gada decembri, pieaugusi par 31%. RS pārstāve norāda, ka uzņēmuma noteiktajā siltumenerģijas tarifā 82% no izmaksām veidojot tieši dabasgāzes cena. Uzņēmums aprēķinājis, ka 2012. gada decembra siltuma rēķini esot vidēji par 63% lielāki nekā gadu iepriekš.

Āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 7,2 grādiem un tarifa pieaugums par 16,7% 2012. gada decembrī arī Ventspilī radījis apkures rēķinu pieaugumu par 69%, salīdzinot ar 2011. gada decembri, aģentūrai LETA norāda Ventspils siltuma pārstāve Inga Aulmane.

Ogres novada pašvaldības aģentūras Mālkalne pārstāve Gundega Deģe Dienai skaidro, ka Ogrē vidējā mainīgā maksa decembrī ir Ls 1,12/m2, maksimālā - Ls 1,41, bet vismazāk par apkuri maksās jaunā projekta mājā Zaķu ielā 1 - Ls 0,62/m2, saka G. Deģe. Vaicāta par nākotnes prognozēm, G. Deģe norāda - viss atkarīgs tieši no gāzes cenas.

«2012. decembrī Liepājas enerģijas klienti izlietojuši par 35% vairāk siltumenerģijas nekā gadu iepriekš,» saka uzņēmuma pārstāve Līga Ratniece. Maksa par apkuri decembrī Liepājā bija no Ls 0,39 līdz pat diviem latiem par kvadrātmetru. Siltumenerģijas tarifs visiem esot vienāds - Ls 46,06 par megavatstundu plus PVN. Tarifs esot «rūpīga darba rezultāts», jo tas esot jau trešais tarifa samazinājums Liepājā pēdējos divos gados. Tas izdevies, rekonstruējot siltumenerģijas pārvadus un sadales tīklus, kā arī izbūvējot biokoģenerācijas staciju, kas saražo 20% no visas nepieciešamās siltumenerģijas.

SIA Rēzeknes enerģija izpilddirektors Rihards Melnis, līdzīgi kā citi aptaujātie, norāda uz atšķirīgo vidējo gaisa temperatūru un uzsver, ka izmaksas «ietekmē katrs grāds». R. Melnis lēš, ka izmaksu pieaugums varētu būt «labi ja 30%». Viņš norāda, ka Rēzeknes centra dzīvojamajā rajonā lielākie maksājumi ir ap diviem latiem par kvadrātmetru, mazākie - ap latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?