Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Partijas nesteigs oficiāli nosaukt Zatleru

Vēl neviena Saeimas frakcija nav gatava apliecināt gribu Valsts prezidentu Valdi Zatleru izvirzīt šim amatam atkārtoti. Vienotības vadība uzskata, ka šim amatam var nominēt tikai tādu kandidātu, par kuru ir panākta vienošanās ar koalīcijas partneriem Zaļo un Zemnieku savienību. Tā savukārt gaida, kad Vienotība kā premjera partija uzņemsies iniciatīvu. Saskaņas centrs plāno izvirzīt savu alternatīvu kandidātu, ja koalīcija ar SC nebūs vienojusies par atbalstu vienam kandidātam, bet tādā gadījumā SC arī vēlēsies sev lielāku ietekmi, apstiprināja viens no SC līderiem Andrejs Klementjevs.

Pagājušajā nedēļā Diena aptaujāja gandrīz visus Saeimas deputātus, lai uzzinātu viņu personīgo viedokli, vai deputāti varētu atbalstīt V. Zatleru, kad būs diskusija frakcijās. V. Zatleru atbalstīja vairāk nekā puse deputātu. Taču tas nenozīmē, ka šie deputāti par viņu balsos arī Saeimas sēdē, jo prezidenta piekritēju vidū bija, piemēram, arī četri politiķi no SC, taču, ja apvienība izvirza savu kandidātu, viņam, visticamāk, būs visas SC frakcijas atbalsts. Pie zināmiem nosacījumiem V. Zatleru varētu atbalstīt arī vairāki Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāti, taču Imants Parādnieks arī norādīja, ka frakcijai būs svarīgs inteliģences viedoklis. Kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere, ar kuru konsultējas nacionālā apvienība, drīzumā ar saviem domubiedriem, kuru vidū ir arī komponists Pēteris Vasks, gatavojas informēt sabiedrību par savu viedokli. D. Beitnere Dienai atzina: ir sajūta, ka «mēs ejam pa spirāli uz leju», cilvēki jau ir samierinājušies un saka - lai jau V. Zatlers paliek. D. Beitnere uzskata, ka valstij vajag prezidentu, kuram ir savs viedoklis, kuram nevajag neskaitāmus padomniekus, lai pieņemtu lēmumu. Kā šādu kandidātu viņa redz Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu, kurš gan jau ir atteicies no sacensības ar V. Zatleru.

Vairāki politiķi vērtē V. Zatleru kā labāko izvēli, nebūdami droši, vai pretējā gadījumā ZZS un SC nevienojas Vienotībai aiz muguras par kādu citu personu - piemēram, Gundaru Daudzi (ZZS). Kad nesen Diena lūdza viņu vērtēt V. Zatlera darbību, G. Daudze atkārtoja jau 2009. gadā pausto, ka prezidents nevar dot Saeimai nekādus uzdevumus. Savukārt Vienotības līdere Solvita Āboltiņa prezidenta izlēmīgo rīcību pēc 2009. gada 13. janvāra grautiņa pie Saeimas vērtēja ļoti pozitīvi. Tas rada šaubas par abu politisko spēku spēju vienoties. Vienotības izteikti lielākais vairākums atbalsta V. Zatleru, bet frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis par būtisku nosacījumu viņa izvirzīšanai min pārliecību, ka kandidāts var iegūt vairākuma atbalstu. Ja koalīcija spēs vienoties par V. Zatleru un «viņiem dažas balsis pietrūks, tad ar mūsu atbalstu var rēķināties», Dienai sacīja Par labu Latviju! frakcijas vadītājs Edgars Zalāns. Viņa pārstāvētās Tautas partijas līderis Andris Šķēle sestdien kongresā novērtēja Māri Riekstiņu kā spēcīgu kandidātu. E. Zalāns atzina, ka opozīcijas partijai «nav reāli virzīt savu kandidātu». Jau 2007. gada pavasarī, kad TP bija premjera partija ar lielu ietekmi Saeimā, M. Riekstiņš bija TP demokrātiski izvirzīts prezidenta kandidāts, bet vienlaikus TP līderi kuluāros vienojās ar partneriem par citu prezidentu, kas bija V. Zatlers, vēlāk šo rīcību skaidrojot ar nespēju panākt vienošanos par politisku kandidātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?