Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Pasaudzē kokus -vāc makulatūru!

Kaut arī mūsdienās lielu daļu rakstu darbu un saziņas paveic datori un viedtālruņi, papīra patēriņš tomēr ir gana liels. Parasti savus plauktus izrevidēju divas reizes gadā - pavasarī un rudenī -, un vienmēr atrodas kaudzīte apdrukātu, aprakstītu lapu, kā arī dažādi žurnāli un avīzes, ko izmest ārā..

. Saskaņā ar statistikas datiem, par ko informē Līgatnes papīrfabrika (LPF), papīra patēriņš (un līdz ar to arī makulatūras apjoms) uz vienu iedzīvotāju gadā Latvijā ir aptuveni 78 kg. Eiropas attīstīto valstu rādītājs ir 200 kg, Somijā - 280 kg uz cilvēku. Ja runājam salīdzinājumos, Latvijā katrs cilvēks gada laikā izlieto tik daudz papīra, cik iegūst no viena liela koka. Nepieciešami 15-20 gadi, kamēr koks no stādiņa izaug tik liels, lai to varētu izmantot papīra iegūšanai.

Protams, mežā cirst koku, lai saražotu papīru, mūsdienās nav rentabli, un lielu daļu jaunās produkcijas iegūst, pārstrādājot veco. Papīra pārstrāde nozīmē procesu, kurā izlietots papīrs tiek pārvērsts par jaunu lietojamu papīru. Pārstrādājot papīru, vajadzīga tikai puse no enerģijas, kas būtu nepieciešama, ražojot jaunu. Labums no papīra pārstrādes ir mazāk atkritumu izgāztuvēs, mazāk izmešu vidē no ražošanas procesa (salīdzinot, ja ražo no celulozes) un mazāka dabas sagraušana - gan koku izciršana, gan metāna gāzes izdalīšanās no atkritumu sadalīšanās izgāztuvēs. Pārstrādes koeficients ir apmēram 1,2, kas nozīmē, ka no 100 kg makulatūras var iegūt 80 kg papīra. «Cik tonnu jauna papīra var iegūt, pārstrādājot 1 tonnu makulatūras?» jautāju Oļesjai Dreimanei, LPF mārketinga vadītājai. Koeficients parasti esot 1,2 - no vienas tonnas makulatūras var iegūt 800 kg papīra. Zudums rodas pirmām kārtām tāpēc, ka ir daudz visādu piemaisījumu (piemēram, vāki, plēves, saspraudes, spirāles un tā tālāk), kā arī - papīru var pārstrādāt septiņas reizes, astotajā šķiedras jau ir tik īsas, ka vairs nesalīp kopā. Pārsvarā makulatūru, ko iegūst no skolām, sauc par krāsaino: tās ir grāmatas, žurnāli, aprakstītās burtnīcas utt. No šīs makulatūras ražo, piemēram, kartonu un ietinamo papīru. Lai ražotu baltu papīru, piemēram, biroja, akvareļu vai zīmēšanas papīru, ir nepieciešama balta, neaprakstīta makulatūra. To papīrfabrikas iepērk, piemēram, no tipogrāfijām, kur veidojas atlikumi. Tad, kad papīrfabrikā ienāk makulatūra, to no sākuma sašķiro - atsevišķi avīzes, kartonu, balto aprakstīto papīru un tad tālāk grāmatas un žurnālus. Katra papīra receptūrai nepieciešama sava kompozīcija no šo veidu makulatūras. Papīrfabrikā makulatūra pārtop produkcijā - no aprakstīta rakstāmpapīra top balts biroja papīrs ar punktiņiem, no grāmatām un žurnāliem - ietinamais papīrs, kartons, tapešu pamatnes, no tīras baltas makulatūras top biroja, zīmēšanas un akvareļu papīrs. Tiek pārstrādāti visi papīra izstrādājumi, kas nav laminēti, piemēram, dzēriena kartona iepakojumu (tetrapakas), pārstrādāt ir sarežģīti. Tātad der kartona kastes, iesaiņojuma papīrs, izlietots biroja papīrs, grāmatas, avīzes, žurnāli (arī glancētie). Rīgas reģiona robežās ir makulatūras savākšanas sistēma - pārstrādātāji par brīvu atbrauc pēc uzņēmuma vai privātpersonas savāktās makulatūras. Tas ir bezmaksas pasākums. Ieskaties: www.makulatura.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?