Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pasaules «jā» mūsu kultūrvēsturiskajām pērlēm

Pieļauju, ne mani vien pārņem pašlepnuma sajūta, kad stāstam par Rīgas vecpilsētu vai Dziesmu un deju svētkiem saviem ārzemju paziņām kā skaistu brošu varu piespraust klāt UNESCO vārdu. Kāda starptautiski nozīmīga objekta iekļaušana Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas mantojuma sarakstos ir liels pagodinājums valstij, sarkanā gaisma pastiprinātai tūristu uzmanībai, tomēr dziļākajā būtībā šo sarakstu uzdevums ir veicināt pasaules kultūras mantojuma saglabāšanu, kas notiek jau kopš 1972.

gada, kad UNESCO pieņēma Konvenciju par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību. Šogad aprit 20 gadu, kopš Latvija pievienojās UNESCO un Rīgā darbojas Latvijas Nacionālā komisija (LNK). UNESCO nedēļā, kas Latvijā notiks no 10. līdz 14. oktobrim, būs iespēja uzzināt par šīs organizācijas darbības mērķiem un īstenotajiem projektiem Latvijā, kas cieši saistīti ar kultūras mantojuma saglabāšanu.

Latvijas vārds atrodams visos trīs UNESCO mantojuma sarakstos: Pasaules mantojuma sarakstā, kas ietver pasaules nozīmīgākās kultūras un dabas mantojuma vietas ar tām piemītošu īpašas nozīmes universālu vērtību, Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā un Pasaules atmiņas reģistrā, kas pastāv kopš 1992. gada, lai apzinātu, saglabātu un aizsargātu pasaules dokumentāro mantojumu. Turklāt mums ir savs Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts un Pasaules atmiņas Latvijas nacionālais reģistrs, kas savā ziņā ir pārejas posms uz starptautiskajiem sarakstiem. Nomināciju pieteikšanu nacionālajam sarakstam izsludina reizi četros gados. Pieteikumus izvērtē UNESCO LNK un tās lēmējinstitūcija - asambleja -, kuras plašajā sastāvā ir kultūras ministrs (viņš arī LNK prezidents), citu ministriju pārstāvji, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs, Valsts prezidenta pārstāvis, Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības UNESCO vadītājs, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) vadītājs, kā arī citu institūciju un asociāciju pārstāvji. Nomināciju iesniegšana un izvērtēšana norit vairākos posmos atbilstoši stingriem kritērijiem un ilgst aptuveni gadu. Pērnā gada septembrī pēc UNESCO LNK aicinājuma Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam tika iesniegtas piecas nominācijas: Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskais centrs, Daugavpils (Dinaburgas) cietoksnis, Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā, Grobiņas arheoloģiskais ansamblis, aizsargājamo ainavu apvidus Augšdaugava (Daugavas loki). Nacionālajā sarakstā iekļāva trīs pēdējās nominācijas.

Nominācijas starptautiskajam sarakstam var iesniegt pēc tam, kad konkrētā vieta jau atrodama Pasaules mantojuma nacionālajā sarakstā. Izejot cauri vairāku posmu izvērtēšanas procedūrai, gala lēmumu pieņem Pasaules mantojuma komiteja, kas tiekas reizi gadā. Kopumā nominācijas izvērtēšanas process var ilgt vairāk nekā gadu.

Arī tad, ja objekti jau atrodas kādā no minētajiem sarakstiem, noteiktā laika periodā tiek sagaidīts pārskats par konkrētās vērtības pārvaldīšanu, uzturēšanu, tai veltītiem izglītošanas un citiem pasākumiem. No tā izriet tikai viens secinājums - pagodinājums būt kādā no UNESCO mantojuma sarakstiem ir pašu labprātīga izvēle nepārtraukti ieguldīt milzīgu darbu savu kultūrvēsturisko pērļu apzināšanā un sabiedrības izpratnes vairošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?