Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pasts

Agrāk veiksmīgais uzņēmums strādā ar milzu zaudējumiem. Latvijas pasta peļņa sāka rukt jau 2003.gadā. Gadu vēlāk, Šleseram stājoties satiksmes ministra amatā, uzņēmums joprojām bija plusos. Četros gados (2004- 2008.) pasta zaudējumi ir aptuveni 23 miljoni latu - sākas ar 1,6 miljoniem, nākamajā gadā - seši, tad - 14 un pērn provizoriski ap 2 milj. Bilance stabilizēta ar kredītu, kompensāciju preses piegādei lauku apvidos, paaugstinātiem tarifiem. Palīdz arī tas, ka pasts citam SM uzņēmumam - LVRTC - par nedaudz vairāk kā trim miljoniem latu «pārdeva» zaudējumus nesošo e-parakstu.

Šlesers uzsvēris, ka pastu nevadīja un notikušajā vainojams neveiksmīgs menedžments, kas tika nomainīts. Tā ir tiesa. Taču atbildība ir solidāra. Pasta padomē strādāja partijnieki, arī augsta ranga LPP cilvēki. SM uzņēmumu vadītāji ik nedēļu atskaitījās ministram.

Paaugstināti tarifi. Šlesera uzstādījums bija palielināt algas. Četros gados tās pieaugušas par 90,7%. Pasta darbinieki bija pārāk maz atalgoti, bet pieaugums bija par strauju un ir viens no zaudējumu iemesliem. Lai tos segtu, pērn pasts par 29,8% palielināja tarifus. Nozares speciālisti saka, ka tie ir līdzvērtīgi Somijai un lielāki nekā Zviedrijā. Pasts ir monopols. Uzņēmuma kredītsaistības Šlesera politiskajā pārraudzībā pieaugušas līdz nepieredzētiem 24 miljoniem eiro.

Pasta banka. Gandrīz 700 nodaļu tīkls ik gadu rada četru miljonu latu zaudējumus. Bijušais pasta vadītājs Šleseram iesniedza plānu, kas paredzēja radikālu nodaļu skaita samazinājumu. Ministrs nepiekrita. Tā vietā tika organizēts konkurss par pasta bankas izveidi, kurā divi no trim dalībniekiem atteicās. Uzvarēja Mono ar franču kompāniju, kuras klātbūtne projektā dabā nav manīta. Šobrīd projekts ir zem jautājuma zīmes.

Mahinācijas ar ēku. 2006.gadā pasts nolēma iznomāt lielu zemes gabalu un ēkas pie Centrālās stacijas Rīgā, kas nesen bija steigšus ieguldītas uzņēmuma pamatkapitālā. Apšaubāmā konkursā uzvarēja SIA Attīstības aģentūra, aiz kuras stāvēja Skonto būve. Sākumā konkursā piedalījās arī Linstow un VP Market. Pēdējā piedāvājums bija izdevīgāks. Pēc VK domām, konkurss bija nesagatavots un neizdevīgs. Uzvarētājs buma laikā ieguva tiesības ēku iznomāt uz 49 gadiem (ko var pagarināt vēl uz 49) par četru miljonu maksājumu un ikgadēju nomu Ls 200 000. Pārdodot zemi par tirgus cenu, pasts būtu ieguvis 20 miljonus eiro. Pērnā gada beigās 75% daļu no Skonto būves šefa Gunta Rāvja nopirka Linstow.

Subsīdija. Lai glābtu pasta finanses, Šlesers lūdza valdību lemt par subsīdiju - kompensāciju preses piegādei lauku apvidos, ko pasts veic zem pašizmaksas. Konkurences padome pirms vairākiem gadiem atzina, ka tas apzināti turējis pārāk zemus tarifus, lai no tirgus izspiestu konkurentus. Pēdējos divos gados LP piešķirti 7,6 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?