Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pašu spēkiem miljonus neatmaksās

Ludzas un Kuldīgas slimnīcas, kuras pērn nevarēja veikt valsts galvotā kredīta maksājumus, to nespēšot arī šogad. Kā šos milzu aizņēmumus nomaksāt, skaidru plānu Veselības ministrija (VM) vēl neatklāj, tā apzinot slimnīcu iespējas. VM valsts sekretārs Armands Ploriņš kritizē Ludzas slimnīcu - tā necenšoties aktīvi risināt problēmu, bet paslavē bijušā veselības ministra Ivara Eglīša (TP) vadīto Kuldīgas slimnīcu, kurai esot priekšlikumi - tā iekļausies lielākā slimnīcu apvienībā. Diena gan noskaidroja, ka patiesībā abas slimnīcas cer uz vienu - ka valsts to vietā nomaksās kredītus.

Abu kredītu kopējā summa (ar procentiem līdz atmaksāšanas beigām) varētu būt vairāk nekā septiņi miljoni latu, lauvas tiesa ir Ludzas slimnīcai. Ludzas un Kuldīgas slimnīcām šogad jāmaksā gan kredītprocenti, gan pamatsumma, kas kopā veidos attiecīgi ap 207 000 un 168 000 latu. Pērn slimnīcu vietā kredīta maksājumus veica valsts, slimnīcas to nespēja apcirptā finansējuma dēļ. Skaidrībai, kā tiks nomaksāti šie kredīti, VM jābūt līdz 25.februārim - to paredz premjera rezolūcija. VM ar Finanšu ministriju sākusi sarunas ar abu slimnīcu un to īpašnieku - pašvaldību - vadībām.

Ironija ar Ludzas slimnīcu

«Mums tiek sacīts tikai, ka nav naudas un ka vainīga valsts, ka deva naudu slimnīcas celšanai,» par Ludzas slimnīcu saka A.Ploriņš. Tai valsts galvoja četru miljonu latu kredītu 2006.gadā. Likteņa ironija - kredītu ņēma moderna trīs operāciju zāļu korpusa būvniecībai, taču kopš pērnā gada septembra par valsts naudu tur neoperē, valsts pērk tikai aprūpes pakalpojumus. Šādas izmaiņas pērn sagatavoja eksministrs I.Eglītis, līdz galam tās noveda veselības ministre Baiba Rozentāle (TP).

Tagad VM Ludzas slimnīcai uzdevusi sagatavot biznesa plānu - «redzējumu par veselības aprūpes pakalpojumu attīstīšanu Ludzā», stāsta A.Ploriņš. Viņaprāt, slimnīcai vajadzētu vairāk attīstīt maksas pakalpojumus. Ludzas slimnīcas vadītājs Juris Atstupens gan saka - maksas operācijas tagad slimnīcā ir vēl mazāk pieprasītas nekā rudenī, jo «cilvēki nevar atļauties». Slimnīcā arī risinot sarunas ar Krieviju par pierobežas rajonu iedzīvotāju ārstēšanu.

VM ar Ludzas slimnīcas vadību arī runājusi par iespējām izpārdot dārgās iekārtas. A.Ploriņš gan atzīst, ka «dārgākās nav demontējamas». J.Atstupens atgādina - daudzu iekārtu iegādi ar naudu atbalstīja Ludzas pašvaldība, tā būs pret iekārtu zaudēšanu. VM apsolījusi Ludzas slimnīcai arī uzņemties vidutāja lomu sarunās ar Rēzeknes slimnīcu par apvienības veidošanu, kas līdz šim nav bijušas veiksmīgas.

«Brutāla politika»

Kuldīgas slimnīca 2002.gadā ņēma 1,8 miljonu latu valsts galvotu kredītu būvdarbiem, jo slimnīcas ēka bija avārijas stāvoklī. Dažus gadus kredītu «dzēsa» valsts, vēlāk pati slimnīca, stāsta eksministrs I.Eglītis, kurš nesen atgriezies Kuldīgas slimnīcas vadītāja krēslā. Viņaprāt, atlikusī kredīta summa 630 000 latu jānomaksā valstij, slimnīca to nespēj samazinātā finansējuma dēļ. «Prasīt no slimnīcas tādas saistības ir nekorekta, brutāla politika. Aicinām, ka ir jāatrod valsts līdzekļi,» saka I.Eglītis. Neesot arī pareizi slimnīcai iekļauties plānotajā apvienībā ar Liepājas reģionālo slimnīcu un Saldus medicīnas centru, nesot līdzi tādas kredītsaistības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?