Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Patērētāji cerīgāki par auto un īpašuma iegādi

2009.gada maijā pirmo reizi kopš 2007.gada jūlija indekss, kas ataino patērētāju optimismu par ekonomiku, uzrāda pieaugumu pret iepriekšējo periodu, pakāpjoties no 45 uz 57 punktiem un sasniedzot 2008.gada septembra līmeni, konstatējusi pētījumu kompānija GfK Baltic. Aptaujātie arī daudz pozitīvāk nekā gada sākumā raugās uz automašīnas vai nekustamā īpašuma iegādi.

Iespējams, patērētāju noskaņojums uzlabojies, pateicoties valdības un mediju publiskās komunikācijas toņa maiņai no ļoti depresīva uz cerīgāku, skaidro GfK Baltic izpilddirektore Iluta Skrūzkalne. Indeksa pieaugumu galvenokārt ietekmējis negatīvo gaidu kritums. Vērā ņemams pozitīvo gaidu pieaugums vērojams tikai iedzīvotāju spējā veikt uzkrājumus. Tiesa, summa, ko cilvēki var uzkrāt, rodoties nevis no palielinātiem ieņēmumiem, bet gan no taupīga patēriņa. «Tas liecina, ko joprojām ir bažas par rītdienu,» saka I.Skrūzkalne.

Gada sākumu par piemērotu brīdi jaunas automašīnas iegādei tad uzskatīja gandrīz 30% aptaujāto, tagadējo - 42%. Līdzīgi ir ar nekustamā īpašuma pirkšanu - gada sākumu par labāko laiku dzīvokļa vai mājas iegādei tolaik uzskatīja nedaudz virs 30% respondentu, pašreizejo brīdi - virs 50%.

Taču ko rāda realitāte - cilvēki tikai izsakās pozitīvi vai arī «balso» ar maciņiem? Jaunos auto vairāk nepērk, kaut cenas samazinātas krietni. Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas prezidents Aksels Rubulis, skaidro, ka dīleri ir gatavi atteikties no peļņas cerībā nopelnīt ar servisa pakalpojumiem, turklāt noliktavu krājumi «iesaldē» naudu. Pirmkārt, lai arī domas dalās, vai auto iegādei var piesaistīt finansējumu, līzings ir kļuvis dārgāks. Otrkārt, cilvēki daudz piesardzīgāk raugās uz naudas - savas vai bankas - izdošanu. Vēl būtiski - tiem, kas arī gribētu jaunu auto, grūti pārdot iepriekšējo. Lietoto auto pārdošana gan aug, turklāt cenas samazinās. Swedbank Līzinga vadītājs Daniils Ruļovs gan zināja teikt, ka vispieprasītākajai lietoto auto grupai - līdz 4000 eiro - cena pat augusi.

Pieaug arī darījumi ar dzīvokļiem - kopš aprīļa ik mēnesi ir 5-10% kāpums, stāsta Latio Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte. Tikai 5% darījumu tiek finansēti ar kredītu, pārējie - skaidrā naudā. Pircēji stāstījuši, ka vai nu ažiotāžas ap bankām dēļ izņēmuši depozītus, vai pārdevuši mežu u.tml. Tomēr viņa pieļauj, ka neskaidrās situācijas valstī dēļ pircēji var kļūt piesardzīgāki. Parādījusies arī otra problēma - samazinoties cenām, tirgū sarūk piedāvājumu skaits - pārdot nolemj tikai galējas nepieciešamības gadījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?