Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Patiesā segregācija

Zināmu dienestu cilvēki ne no šā, ne no tā publiski neizsakās. Žurnālista uzrunājums, protams, ir respektējams iegansts, tomēr Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja Jāņa Kažociņa nesenā intervija un tajā paustie ieskati par krievvalodīgā elektorāta ignorēšanas bīstamību uzskatāmi par kaut ko vairāk un nopietnāku, nekā vienkārši sirsnīgu parunāšanos.

Jo tuvāk rudenim, jo itin viss valstī notiekošais aizvien vairāk tiks traktēts priekšvēlēšanu sakarā, ne bez aizdomām uzlūkojot pat izteikti oranžas vai sarkanas rudenīgās lapotnes. Arī Kažociņa teiktais, ka zināmas pilsoņu daļas priekšstāvju hroniska netikšana valdībā nav «dzīvotspējīgs variants» un ka tas «ir bīstami», iekrīt šai kategorijā. Tā ir valstiski svarīgas problēmas aktualizēšana īstajā brīdī, jo Latvijas kaitnieciskā segregācija pēc etniskās piederības ir hroniska un, kā atzīst SAB, bīstama kaite. Segregācijas ielaišanā vainojamas abas nosacīti pretējās puses, kas attiecīgi tracina latviešu un krievvalodīgo etniskās jūtas. Apdomīgiem, valstiski atbildīgiem vēlētājiem ne tikai nevajadzētu uzķerties uz etniski tonētas retorikas, bet arī tikšanās reizēs ar kandidātiem un jebkurā citā gadījumā pret to iebilst, politiķiem pieprasot izsvērtu, mērķtiecīgu un plānveidīgi realizējamu integrācijas politiku. Tas nepieciešams ne tikai jautājuma nozīmības dēļ, bet arī lai, atmetot lieki populistisko (mērens populisms pats par sevi ir leģitīms) un demagoģisko, mēs varētu pievērsties būtiskajam. Tautas kūdīšana vienam pret otru un kaimiņa pataisīšana par bubuli ir sena «skaldi un valdi» stratēģija - izdevīga skaldītājiem, bet traucējoša iedzīvotājiem, kuru interesēs ir spēcīga tautas vara un no tās izrietoša politika, turklāt ar atgriezenisku saikni.

Nozagtas valsts apstākļos to īstenot nav vienkārši, un no šā aspekta jāskatās arī uz etniski dalošo retoriku, kas lieti der acu aizmālēšanai un īsto problēmu maskēšanai. Piemēram, ka tautai esot maz iespēju reāli ietekmēt gan nacionālo, gan kuru katru citu politiku. Šeit situāciju par labu vērstu partiju publiskais finansējums, stipri zemāki ziedojumu un vēlēšanu tēriņu griesti un visu veidu regulējumi, kam jābūt mērķtiecīgi vērstiem uz partiju finanšu atkarību no daudziem mazākiem ziedotājiem, šādi radot arī ieinteresētību tikties ar vēlētājiem (ziedotājiem) un reālu atbildību viņu priekšā.

KNAB un dažu sabiedrisko domnīcu plauktos labu laiku putekļiem klājas uz valsts atdošanu tautai vērsti un jau smalki izstrādāti ieteikumi likumprojektiem. Ka tik kādam būtu griba tos likt lietā, nevis dzesēt muti par kaut kādām īstenībā neesošām ekskluzīvām un pretrunīgām Latvijas iedzīvotāju grupu interesēm. Patiesā segregācija un konflikts ir starp oligarhiju un pilsonisko sabiedrību. Atdodiet mums valsti, un, kam būs acis vaļā, tas pieredzēs, ka dažādie Latvijas ļaudis patiesībā ir viena tauta ar visnotaļ savietojamām interesēm un kopīgiem mērķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?