Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Patiesāka ir tikai leģenda

Kamēr vēl notikumi, kas aprakstīti kādā grāmatā, ir saglabājušies kaut viena cilvēka atmiņā, pastāv iespēja, ka tie tiks apstrīdēti. Taču vēlāk tie var kļūt par vienīgajiem šī laika vēstures aprakstiem, jo citu gluži vienkārši nebūs. Jānis Joņevs savu pirmo grāmatu Jelgava 94 sarunā dēvē par tīru fikciju, kaut arī tās sākumā ir rakstīts «Viss vēstītais balstīts uz patiesiem notikumiem».

Nekas jau nav melots - viss ir ne vairāk un ne mazāk, kā balstīts uz šiem patiesajiem notikumiem - XX gadsimta 90. gadu Jelgavas jauniešu iepazīšanos ar rokmūziku, kas lielākajai daļai tīņu gados ir pati svarīgākā lieta pasaulē. Grāmata tūlīt pēc iznākšanas mirklī kļuva populāra. Jelgavu 94 aizdod cits citam, tā atrodas visvairāk pirkto grāmatu topos, par to iespējams nobalsot arī Kilograms kultūras 2013 pirmā ceturkšņa balsojumā.

Jaunības neirozes

Jānis jutis, ka šis ir pēdējais brīdis, kad to visu pierakstīt. Un metāla (heavy metal, death metal, black metal u. c.) vide likusies tāda laba, neskarta un parasti apieta. «Līdzīgi kā Tolkīns rakstīja par orkiem, kas mums sveša pasaule, uz kā var kaut ko labu uzbīdīt, varbūt tie metālisti arī ir tādi kā orki, kas skaļi publiskajā telpā netiek daudz pieminēti, tāpēc varētu to struktūru nostabilizēt un tad tur rakstīt iekšā visu, ko grib. Visas tās jaunības neirozes, kas iekšā maļas un šķiet, ka mūsu dzīvi iespaido, tās kaut kā risināt, bet tā nav tīrā autobiogrāfija - tas viss nav noticis ar mani. Daļa notika ar pavisam citiem,» stāsta Jānis pusotru mēnesi pēc savas grāmatas iznākšanas, samulsis par to, ka tā izpelnījusies tik lielu sabiedrības uzmanību: «Recenzenti salīdzina ar Selindžera Uz kraujas rudzu laukā. Nav jau nekādu tādu paralēļu, bet kaut kas tur ir - to grāmatu tolaik lasīju. Rokupācija bija vēl viens impulss, kā to varētu darīt - paraugs, kā ielikt vienā struktūrā dažādas lietas, bet rezultāts ir citā žanrā. Viļa Lācīša Garo ceļu uz Hantimansijsku izlasīju, jau kad tiku galā. Rakstīšanas procesā iznāca Kristīnes Želves grāmata (Meitene, Kas Nogrieza Man Matus - red.), bet to apzināti nelasīju, lai neiespaidotos, jo tad gribētos pārrakstīt visu citādi,» saka Jānis, minot citas grāmatas, kas iekustinājušas līdz šim latviešu literatūrā maz sastapto 90. gadu jauniešu dzīves aprakstu vilcienu. «Tas ir materiāls, ko uzrakstot pašam šķiet, kas tas ir pa īstam, ka tas nav izdomāts vai sadomāts, jo tad jaunības emocijas bija uzasinātas un viss plikiem nerviem tur notika. Tā ir tāda ģenerālā tēma, ka jaunībā vienmēr gribas nostāties pret kaut ko - tas underground pusaudža posms ir tāds pietiekami personisks un tajā pašā laikā visiem saprotams.»

Kā čalis čalim stāsta

Pāris reižu autoram esot pārmests, ka pietrūkst citu varoņu psiholoģiskā portretējuma, ka viņi sanāk tādi plakani un psiholoģiskā dziļuma pietrūkst. «Es apzināti centos saglabāt tādu neliterāro stāstījumu, kā čalis čalim stāsta, neiedziļinoties visādos apstākļos, un atstāju tos aiz kadra. Centos netēmēt tādos augstajos plauktos, kur ir kaut kāda ļoti smalka filozofija. Ir filmas par džekiem, kuri uztaisa grupu, bet šis ir stāsts par džekiem, kuriem neizdevās uztaisīt grupu, bet kuri tur tāpat ir piedalījušies un bijuši ne mazāk iekšā.»

Galvenajiem varoņiem esot diezgan tuvi prototipi. Sevi varot atpazīt gan muzikālie līdzbiedri Nāve, Zombis, Kristaps, gan «bandīti» Kandžejs un Kroģis, ar kuriem galvenais varonis jūtas daudz brīvāk, jo katra saruna nav kā eksāmens.

Ikdienā Jānis strādā reklāmā. Grāmatu rakstījis vairāku gadu garumā no darba brīvajā laikā. «Agnese Krivade teica: tas ir viens pierādījums, ka tas tomēr ir iespējams -kaut ko vakaros pēc darba parakstot, tikt līdz grāmatai. Sākumā man arī tas šķita neiespējami. Iet lēni, un atmiņas nāk vēl virsū. Liekas, ka tas principā nav pabeidzams. Atceries vēl vienu lietu, un piecas citas nāk līdzi. Tad es sāku cirst maksimāli nost. Doma rakstīt radās jau kādā 2005. gadā, kad aizgāju uz Depo (mūzikas klubs Vecrīgā - red.), kur spēlēja Tabestic Enteron - atsita atmiņas. Bija pagājuši desmit gadi, kopš biju tajā pa īstam iekšā - labs brīdis atskatīties un kaut ko uzrakstīt. Iezīmēju milzu eposa līnijas, ko pēc pāris gadiem noliku malā, bet visu laiku par to domāju. Galvenās līnijas bija skaidras, un tad kaut kā iesitos tajā ritmā un rakstīju. Citreiz aizbraucu uz Jelgavu, satikos ar džekiem, parunājos, nesakot, ka to izmantošu. Un tad jāsagaida pusnakts, kad klusums, un mauc.»

Patvērums - reklāma

Jāņa reklāmā gūtās iemaņas noturēt klienta (šai gadījumā - lasītāja) uzmanību ļoti labi noder. «Reklāma jau daudziem, tādiem kā es, ir patvērums. Man šī bija iespēja rakstīt to, ko no manis neprasa reklāmā - šeit es izmantoju to brīvību, bet pieļauju, ka esmu izmantojis reklāmā apgūtos instrumentus - turēties pie tā skaidrā, vienkāršā temata.»

Parasti saka «leģenda vēstī», bet Jāņa grāmatā vienā mirklī lasām «leģenda garantē», kam Jānis rod racionālu izskaidrojumu, aptuveni balstoties uz grieķu rakstnieka un filozofa Nika Kazantaka teiktā: «Ja ir kaut kas patiesāks par patiesību, tad tā ir leģenda. Ja stāsts ir ticis noslīpēts, atmetot lieko un izkaļot to pašu būtiskāko, kas tiešām ir patiesāks par patiesību. Varbūt mēs to neizdarījām, bet mēs to tik ļoti gribējām, ka tuvāk patiesībai ir uzrakstīt, ka mēs to tiešām izdarījām. Mēs tā jutāmies, tātad tā ir mūsu patiesība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?