Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pēc piena, asariem un rēnuma

«Balti krāsoti restorāni, kazino, spilgti peldkostīmi un dārgākās drēbes, kādas vien paši turīgākie Rīgas veikalnieki var atļauties,» tā par Dubultiem pirms 85 gadiem rakstīja britu žurnālists Arturs Rensoms, kurš ar jahtu Racundra burāja no Rīgas pa Lielupi līdz Jelgavai. Kā Dubulti izskatās tagad, vēlas uzzināt Rensoma cienītājs Braiens Hamets, kurš ar pieciem draugiem ieradies no Lielbritānijas, lai šorīt, sestdien, dotos identiskā braucienā.

Prom no jezgas

Hamets ar Rensomu «iepazinās», kad tēvs 10.dzimumdienā uzdāvāja Rensoma grāmatu Bezdelīgas un amazones, kurā stāstīts par kādas ģimenes bērnu vasaras piedzīvojumiem, burājot pa ezeru un dzīvojot teltīs uz salas. Iedvesmojās. Pusaudža gados sāka burāt. Izlasīja arī Rensoma grāmatu par braucienu ar Racundru pa Baltijas jūru. Hametam bija 33 gadi, kad 1967.gadā viņa mīļotais rakstnieks nomira, izraisot plašas diskusijas Liebritānijā: valsts nodevējs! Dubultaģents! Rensomu apsūdzēja par spiegošanu Maskavai, viņam bija sekojis britu slepenais dienests, jo vairākus gadus kā kara žurnālists Krievijā viņš rakstīja avīzēm Daily News, Manchester Guardian. Viņš arī pētīja krievu folkloru, pazina lielinieku līderus. Vēl precējies, iemīlēja Ļeva Trocka sekretāri Jevgeņija Šeļepinu un, noguris no darba, vēlējās bēgt prom no pilsētas jezgas, rāmi pazēģelēt pa Baltijas jūru. Vien vajadzēja jahtu. Naudas tam pietika, turklāt Jevgeņija solījās gadu dzīvot kaut bez drēbēm, lai tikai varētu kopīgi burāt.

Rensonam bija pāri 40, kad viņš apmetās Mežaparkā, kur ar igauņu konstruktoru Egersu 1922.gadā Ķīšezerā uzbūvēja burinieku Racundra. Deviņus metrus garu kreiserjahtu ar plašu kajīti. Racundras vārds radīts no apkalpes locekļu vārdiem: Ra-Ransome, C-Carl (vecais jūras vilks Kārlis Ziemelis, kurš bija jahtas apkalpē) un kā savienojuma saiklis Ra-Jevgeņija, kura vēl nebija Rensome. Trijatā viņi veica divus ceļojumus - līdz Helsinkiem un pa somu salām, traki mētājoties vētrās. Tallinā Rensoms apprecēja Jevgeņiju un 1924.gadā devās medusmēnesī pa Lielupi posmā Rīga-Jelgava. Pats Rensoms to nodēvējis par izpriecas braucienu pa valdzinošo, mistisko, romantisko un klaustrofobiju raisošo seklo, šauro niedru labirintu. Rakstnieks gribēja par braucienu uzrakstīt grāmatu Racundra dodas iekšzemē, taču nesanāca. Pieraksti un dienasgrāmata iegūla arhīvos.

Pliks lietū

Braiens to tā negribēja atstāt. Viņš nodibināja Rensoma cienītāju biedrību un centās par viņu uzzināt pēc iespējas vairāk. Kā apburts. Kādu dienu viņa draugs, kurš pētīja rakstnieka saikni ar Latviju, pastāstīja, ka Līdsas Universitātē glabājas Rensoma piezīmes. Hamets devās ap 300 kilometru garā ceļā un izlūdzās piekļūt piezīmju krājumam un fotogrāfiju kaudzītei. Drīz vien devās uz Latviju, lai atšifrētu Lielupes krastu ciematu tagadējos nosaukumus, un tā 2002.gadā Hamets Lielbritānijā izdeva grāmatu Racundra's Third Cruise, ko pārdeva 6000 eksemplāros. Pēc četriem gadiem grāmatu izdeva latviski ar nosaukumu Kad Jelgavā bija buras. Tā stāsta par Rensomu pāra rēnajām un romantiskajām sešām nedēļām, kurās abi nomakšķerē daudz asaru, iet pēc piena pie ļaudīm krastā. Rensoms mīl savu Jevgeņiju, kura mēdz niknoties par bezvēju, to izrādot pēdu spirināšanā. Savukārt viņš pats mēdz naktī uz jahtas iznākt pliks, vien apaļajās acenēs un hūtē. «Vīri makšķerē ūdensrožu klātos līčos un zemnieku meitas slauc govis,» viņš apjūsmo skatu Spuņciemā, kad saule laižas žilbinoši sārtā rietā. Rakstnieks vēro ūdenszāļu pudurus, satraukta izskata priedes un mazas koka mājiņas, kādās gribētu dzīvot. Savukārt Valgundē iemaldās pie kādas mutīgas sievas, kura viņu pamatīgi nopratina. Kāpēc britiem vajag iepirkt latviešu sviestu? Laikam jau esot slinki, ka paši negrib kopt govis. Galapunktā Jelgavā viņš izkāpj pie pils un tirgū nopērk muskatriekstu dzirnaviņas un knapsieriņus. Problēmas piemeklē atpakaļceļā, jo uz jahtas uzrodas pele un braucamo pamet mīļotā Jevgeņija. Rensoms sirdssāpēs apēd šokolādi un nākamajā dienā Dubultos meklē peļu slazdus, taču neatrod. Viņš raksta, ka to neesot pat pie ebrejiem. Par laimi, Jevgeņija pēc dienas prombūtnes atgriežas ar slazdiem, un viņi turpina ceļu. Burinieks valsē vieglā vējā gar siena gubām un stārķiem.

Uz klāja pele!

Vaicāju Braiena sievai Lornai, vai viņa bēgs, ja uz klāja būs pele? Viņa cer, ka ne, taču atceras, ka, pirmoreiz viesojoties Rīgā palikusi kādā lētā viesnīcā, kur visu nakti smirdējusi beigta pele. Arī Lorna ir burātāja un darbojusies Burāšanas asociācijā (The Cruising Assotiation), kopā ar vīru Baltijas jūrā burājusi vairākkārt, jo «tā ir debešķīga». Tieši Lorna devusi impulsu šim braucienam, šā gada janvārī pirms vīra 70 gadu jubilejas vaicājot, ko viņš vēlas saņemt dāvanā. «Nobraukt no Rīgas līdz Jelgavai kā Rensoms!» viņš attraucis. Nē, viņš nemakšķerēšot. Arī kajītē negulēšot, bet viesnīcā Jelgavā un tad atpakaļ ar Darling uz Rīgu. «Šis būs mans medusmēnesis ar Lornu. Esam kopā četrdesmit sesto gadu. Kā tik ilgi var kopā nodzīvot? Mums katram ir savs bankas konts, bet kopīgas intereses,» nosaka Braiens. Viņš dzīvo Lielbritānijas austrumos. Pēc izglītības ir elektronikas inženieris. Savulaik Hametam piederējusi sava kompānija, un vēlāk viņam prieku sagādājis mācīt puikām burāt.

Kas notika ar Racundru? 1976.gadā uzskrēja klintīm pie Karību jūras salām, un tā nu Latvijas priežu dēļi guļ jūras dzelmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?