Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Piesmiet otrreiz neļaus

Ar akmeņiem izdauzīti Saeimas nama logi, augšpēdus apmesta pašvaldības policijas mašīna, izārdīts bruģis un izdemolēti veikali - tāds skats pavērās pirms gada 14.janvāra rītā. Iepriekšējā vakarā pēc manifestācijas Doma laukumā radikāli noskaņoti jaunieši pēkšņi izdomāja Vecrīgā sarīkot grautiņus. Saistībā ar notikumiem pirms gada trešdien pieteiktas divas akcijas. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece Dienai saka - pērn ir gūta mācība un otrreiz nekas tāds vairs neatkārtosies.

Provokācijas var būt

Rīgas domē Dienu informēja, ka vēlmi pulcēties pieteikusi organizācija Antiglobālisti, kas 17.30 Vecrīgā, Citadeles ielā, plāno protestēt pret Parex bankas pārņemšanu, nerēķinoties ar tautas viedokli. Pieteikts, ka mītiņā piedalīsies ap 50 cilvēku. Savukārt jau no pulksten 9.00 vides un izglītības projekta Pēdas dalībnieki aicina cilvēkus pulcēties pie Brīvības pieminekļa un piedalīties akcijā Turies, Latvija!. Nolemts aizlūgt par valsti un pēc tam 15 minūtes sadziedāties. Akcijas devīze: par stipru Latvijas valsti, par drošu nākotni, par radošu un spējīgu jaunatni.

L.Mūrniece norāda, ka notikumi pirms gada bijuši kā atskaites punkts, kas palīdzējis izdarīt secinājumus reizēs, kad policija nav bijusi gatava ārkārtas situācijām. «Varu apgalvot, ka iespējamo pasākumu laikā tiks nodrošināta drošība un kārtība.» Tiesa, pēc viņas domām, darbu var apgrūtināt radikāli noskaņotas organizācijas ar nepieteiktiem pasākumiem, taču, piemēram, nožogot Saeimas namu nav prasīts. Neoficiāla informācija liecina, ka provokācijas var gaidīt no Vladimira Lindermaņa 13.janvāra kustības dalībniekiem, kas sabiedrībā pazīstami ar aktīvu nacionālboļševiku ideju popularizēšanu. Iespējams arī Genadija Kotova uznāciens - viņš pazīstams kā krievu skolu aizstāvis - un arī Agra Sūnas vadītās organizācijas Latvijas kustība Solidaritāte parādīšanās. Taču minētie aktīvisti nav pauduši nopietnu idejisku mērķi, kas varētu gūt plašu tautas atbalstu.

Apsūdzēti 46

Kā ziņots, pēc pērnā gada incidenta uz apsūdzības sola nonāca 46 personas, pagaidām gan lieta par dalību masu nekārtībās līdz tiesai nav nonākusi. Otrdien prokuratūrā vērsies V.Lindermanis, lūdzot arī viņu iekļaut apsūdzēto sarakstā.

Lai pasargātu Saeimu, pēc pērnā gada notikumiem Aizsardzības ministrijā tapa ideja izveidot ap parlamentu speciālu aizsargzonu. Tomēr, kā noskaidroja Diena, aizsardzības ministrs Imants Lieģis šādus grozījumus neatbalsta, un ideja ir nolikta malā. «Demokrātiskā valstī tās iedzīvotājiem jāgarantē iespēja paust savu attieksmi tautas ievēlētai institūcijai, tāpēc aizsargjoslas ieviešana ap Saeimas namu būtu vērtējama par šādu tiesību ierobežojošu faktoru,» atbildē Dienai pauda ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?