Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pirmais Ritas āķis - tēvam apakšlūpā

Pasaules čempioni makšķerēšanā Ritu Verzu Grabovsku (37) makšķerēt iemācīja tēvs. Viņš Ritu un viņas māsu vasaras brīvlaikā paņēma līdzi uz copi, iedeva Ritai bada pātagu, izstāstīja, ka sirsnīgi jāatvēzējas un jāmet. Rita paklausījusi, bet plunkšķa ūdenī nebijis, pludiņš tur neiekritis. Rita dusmīgi raustījusi makšķeri, bet nekas nenoticis. Tikai tad, kad pagriezusi galvu atpakaļ, ieraudzījusi, ka āķis ir tēvam apakšlūpā. Tēvs āķi turējis aiz auklas, lai Rita nepārplēš lūpu. «Laikam tāpēc makšķerēšana ir visa mana dzīve,» viņa spriež.

Visu izcīna

Turpmāk viss noticis likumsakarīgi. Vasaras brīvlaiki pavadīti Bānūžu pusē, tur apkārt ezeri un Gauja, tad nu tajos Rita kopā ar vienaudzēm gājusi copēt. Savā starpā rīkojuši sacensības, zīmējuši diplomus, gatavojuši balvas un godīgā konkurencē to visu izcīnījuši.

Kādu reizi Rita autobusā vedusi lomu, kad viņu par makšķerēšanas azartu uzrunājusi kāda sieviete. Vārds pa vārdam, un Rita iekārdināta ar sacensībām.

Ziemā zvans pie durvīm - jābrauc uz sacensībām. Bet uz ledus Rita nekad nebija copējusi. Topošās komandas biedri iedevuši makšķerīti, parādījuši, kā jārausta, iedevuši urbi, un pirmajā reizē Rita jauniešu konkurencē ieguvusi trešo vietu. Palīdzēja sievišķīgā intuīcija, viņa spriež.

Daudz vīriešu

«Uz ledus ir forši,» saka Rita, tagadējā valmieriete. «Tik daudz vīriešu, kura sieviete gan negribētu, ka viņai apkārt tik daudz vīriešu? Man kā jaunai, skaistai meitenei vīri neslēpa arī informāciju. Vīri savā starpā noslēpumus neizdod, bet meitene paliek meitene - ko no viņas slēpsi!»

Agrāk Āraišu ezerā pie Cēsīm ķērušies lieli asari, nevajadzējis braukt uz Peipusu. Toreiz Rita saķērusi ap divdesmit kilogramiem. «Biju kā etalons - kur gāju, tur vīri sekoja aiz aizmuguras. Bet bija kompānijas, kuras ieraudzīja mani un brauca prom, sak - baba na ļdu, nebūs copes,» viņa stāsta. Tagad arvien vairāk sieviešu makšķerējot. Tā ir relaksācija, atiešana no ikdienas problēmām. «Kāpēc vīrieši iedomājas, ka tikai viņi, nostrādājuši nedēļu, sestdien, svētdien var doties uz copi atpūsties? Esmu par to, lai sievietes arī brauc makšķerēt. Piemēram, es bieži dodos uz Peipusu, no rīta ap pieciem izbraucu no Valmieras un vakarā esmu atpakaļ.» Lai labāk ķertos Rita, pirms copes neēd brokastis un līdzi paņem tikai četras maizītes un mazo termosiņu ar tēju. «Ja esmu badā, arī zivs ir badā. Ja cilvēks ir paēdis, viņš kļūst laisks, viņam vienalga - ķersies, neķersies.» Tāpat pirms copes viņa nekad nevienam rokās nedod neko no makšķerēšanas inventāra. Tā varot atdot veiksmi. Uz pirmo tārpiņu jāuzspļauj, jāparunājas ar ezermāti, veiksmes māti.

Ja valmieriete nav uz ledus, tad viņa ir savā veikaliņā makšķerniekiem Cope. Sava veikaliņa atvēršana ir viens no Ritas piepildītajiem sapņiem. Viņa jau pierādījusi, ka ar viņas padomiem makšķerējot viss iet no rokas.

Ir ielūzusi

Rita uz ledus iet arī 20 grādu salā. «Ar temperatūru, klepu, iesnām tikai uz copi jābrauc,» viņa saka, «tad ātri var kļūt vesels. Slims paliek, ja nemakšķerē.» Ledu no āliņģa ārā viņa grābj ar kailu plaukstu. Nesalstot. Ja salst, tad rokas mērc āliņģī, ūdens siltāks par gaisu. Tāpat viņa neizmanto kasti, bet pie āliņģa tup uz ceļiem. «Uz kastes esmu augšā, bet uz ceļiem tuvāk zivītei, ir ciešāks kontakts,» viņa saka. Zivtiņas Ritai vienu brīdi negaršojušas. Viņa saķērusi un atdevusi «vienalga kam». Ja sapratusi, ka vakarā negribēsies tīrīt, lomu laidusi atpakaļ.

Uz Peipusa Rita ir arī ielūzusi ledū. Toreiz iepriekšējā dienā ledlauzis sasitis ledu, ledus bijis plāns, virsū sniedziņš. Viņa beigusi makšķerēt pēdējā, vīri jau bijuši mašīnās. Ledus šaubīgs, Rita pie sevis domājusi, un nepagājusi ne minūte - viņa ielūzusi. Peldošais kombinezons uzsviedis sievieti kā burbuli augšā. «Ar nagiem atspiedos uz ledus un kā sivēns izslīdēju ārā,» viņa stāsta.

Ar bērnu ratiem pie ūdens

Arī Ritas bērni (20, 17, 7) makšķerē. Rita stāsta - bija laiks, kad pēc bērna piedzimšanas viņai neļāvuši piedalīties sacensībās, bet viņa neizturējusi, sadumpojusies un gājusi atpakaļ sportā. «Makšķerēšana ir visa mana dzīve,»viņa stāsta. «Tad, kad aizbraucu pie ūdens, kļūstu jaunāka. Brīvdienas nevaru pavadīt mājās. Toreiz, kad dzima puika, dzemdības nesākās, kā plānots. Ko nīkt slimnīcā? Ar vīru atstājām slimnīcā mantas un braucām makšķerēt. Otrā rītā bijām atpakaļ uz dzemdībām. Pēc nedēļas ar ratiem sēdēju pie ūdens,» viņa atminas.

Rita ar vīru ir šķīrusies, bet ne makšķerēšanas dēļ. Sieviete, kura copē kopā ar laulāto, mājās braucot var izrunāt visus plusus un mīnusus, kurā brīdī kas nostrādāja, kur bija kļūda, saka Rita. Viņa izšķīrās, jo vīram bija cita sieviete. Tagad Rita makšķerēt dodas kopā ar draugu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?