Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pirms vēlēšanām nodrošinās ar politisko dubultpartnerību

Liepājas mēra Ulda Seska vadītās Liepājas partijas (LP) lēmums noslēgt sadarbības līgumu ne tikai ar Zaļo un Zemnieku savienību, bet arī ar apvienību Par labu Latviju!, kuru kopā ar LPP/LC veido Liepājas partijas līdzšinējie sabiedrotie no Tautas partijas, ir radījis neparastu precedentu. Ir redzams, ka partneru izvēlē dominējuši nevis ideoloģiskie, bet pragmatiskie apsvērumi - nodrošināt Liepājas pilsētas un Kurzemes attīstībai atbalstu valdībā arī pēc vēlēšanām, to U.

Sesks _Dienai_ arī atzina. Uz vaicāto, vai nav apgrūtinoši veikt šādus politiskos manevrus, lai panāktu valsts atbalstu reģiona attīstībai, U. Sesks atbildēja: «Mums ir jāspēlē pēc tādiem spēles noteikumiem, kādi Latvijā ir izveidojušies.»

Priekšroku dod ZZS

Pirms 9. Saeimas vēlēšanām politiskā aina bija skaidrāka. Toreizējam premjeram Aigaram Kalvītim (TP) bija izredzes gūt vēlētāju atbalstu, lai viņa vadībā izveidotu valdību arī pēc vēlēšanām. Toreiz Liepājas partijai lēmumu par sadarbības līguma slēgšanu ar TP pieņemt bija vieglāk, ne ar ko neriskējot. Taču šīs Saeimas laikā politiskā situācija ir mainījusies. TP ir zaudējusi varas pozīcijas un nonākusi opozīcijā, bet to, kurš būs ietekmīgais spēks pēc vēlēšanām, paredzēt ir grūtāk.

Tāpēc vasaras sākumā Liepājas partija (LP) pilnsapulcē nolēma deleģēt koalīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības sarakstā divus redzamākos kandidātus - Aiju Barču un Oskaru Zīdu. To var uzskatīt par abpusēji izdevīgu politisko darījumu, ņemot vērā Liepājas partijas cilvēku labo reputāciju reģionā. ZZS savukārt ilgstoši ir stabilas pozīcijas reitingu tabulu pirmajā trijniekā, un no šī viedokļa arī TP valdes loceklis Māris Kučinskis ar izpratni uztver LP lēmumu. Taču varbūt vēl svarīgāk bija, ka zem ZZS karoga vienojās Ventspils mērs Aivars Lembergs un Liepājas mērs U. Sesks, kuru attiecības līdz tam bija vairāk nekā atturīgas. Iespēja karošanas vietā sākt abu pilsētu sadarbību varētu būt viens no U. Seska ieguvumiem. A. Lembergs jau ir paviesojies Liepājā, un uz Ventspili pošas arī U. Sesks, kurš nevarēja atcerēties, kad iepriekš ir būts vienam pie otra šādā abpusējā pieredzes apmaiņas vizītē.

Lai turpinātu attīstību

Taču LP kongresā nolēma izvirzīt vēl vairākus kandidātus, kas vēlēšanās varētu startēt no Vienotības un apvienības Par labu Latviju! saraksta. Taču to pārstāvjiem toreiz «šāds piedāvājums šķita dīvains», tagad atzīst Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa. Savukārt M. Kučinskis teica: «Ir cilvēki, kuriem patīk trīs sievas, bet mēs negribējām būt par trešo sievu.» Tas, ka pagājušajā nedēļā LP noslēdza līgumu arī ar PLL, bija negaidīti. Politiskie konkurenti sprieda, ka uz U. Sesku spiedienu izdarījuši TP Liepājas nodaļas biedri, jo TP un LP ir sadarbības partneri Liepājas domē. Cituprāt, savu vārdu teikuši Liepājas uzņēmēji, kuri TP valdīšanas laikā saņēmuši lielāko atbalstu. U. Sesks apstiprināja, ka lielākā uzņēmuma Liepājas metalurgs modernizācija ir sākusies tieši A. Kalvīša valdības laikā un tās turpināšana pilsētai ir svarīga tāpat kā Liepājas ostas attīstība. Pašvaldību interesē arī ES fondu piedāvātās iespējas ātrgaitas šosejas Liepāja-Rīga-Daugavpils projektam. «Tas nav privāts lobisms. Latvija ir jābūvē uz stipru reģionu bāzes,» teica U. Sesks. Viņam ir iespēja piedalīties arī PLL sēdēs. Pagaidām Liepājas mērs neredz tādu nepieciešamību, jo PLL partijas ir opozīcijā, bet viņu vairāk interesē valdības darbs, un U. Sesks apmeklē ZZS valdes sēdēs.

Aptaujās populārā Saskaņas centra Kurzemes saraksta līderis Valērijs Agešins Dienai atzina, ka U. Sesks nav izvērtējis vienu riska faktoru - kas notiek, ja nākamo valdību veido Vienotība un Saskaņas centrs, ar ko viņam nav līguma. «Tas ir vainas komplekss - Tautas partija vairākus gadus Liepājai palīdzēja, bet tā par pirmo partneri izvēlas ZZS,» tā V. Agešins vērtē LP izšķiršanos vienoties arī ar PLL. U. Sesks tomēr cer, ka nebūs pārrēķinājies un ka valdību veidos vismaz trīs politiskie spēki - pat ja tajā būs SC, kā trešais spēks kopā ar Vienotību būšot arī ZZS. S. Āboltiņa, uzsverot, ka Vienotībai ir labas attiecības ar Liepājas partiju arī bez līguma, tic, ka pēc vēlēšanām izdosies izveidot koalīciju kopā ar tagadējiem partneriem ZZS un Visu Latvijai!-TB/LNNK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?