Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Praktiskums un skaistums apvienoti vienā balkonkastē

Lielāks vai mazāks, bet savs dārzs ir svarīgs daudziem, jo gandrīz katrā latvietī mīt zemnieka gēns. Ja tomēr dārza nav, tad vajadzīgs vismaz savs zaļais augs, par ko rūpēties - pat ja tas ir tikai kaktuss pie datora, kuru nedrīkst laistot nopūdēt.

Priekam un sviestmaizei

Pirms garšaugu audzēšanas uz balkona kritiski jānovērtē tuvējā apkārtne. Ja balkons vai terase ir tuvu ceļiem, tad labāk ar garšaugiem neaizrauties. Protams, tos audzēt var, jo tie ir gana dekoratīvi, bet pēc tam uzturā izmantot nebūtu ieteicams. Taču, ja terase ir patālu no urbanizētās vides, tad salāti, rukola, timiāns, baziliks, pētersīļi, rozmarīns augs griezdamies. Pietiek ar pāris stādiņiem, kurus laiku pa laikam galotņo, tas nozīmē, ka nokniebj galotnīti, lai apēstu, un tad stāds aug kuplāks.

«Garšaugus miksē ar ziedošajām puķēm,» iesaka Bulduru Dārzkopības vidusskolas siltumnīcu vecākā speciāliste Ilze Briģe un skaidro: «Kā stādīt un kopt - tēma ir tik plaša un Bulduru Dārzkopības vidusskolā to visu māca četrus gadus.» I. Briģe ar lepnumu izrāda ar jaunākajām tehnoloģijām aprīkotās modernākās mācību siltumnīcas Baltijā. Tur savam skaistumdārzam stādus var meklēt ne tikai pilsētnieki, bet arī laucinieki. Jo arī lauku sēta nav iedomājama bez skaistas puķu dobes. «Vispirms jāizprot vide, jāzina, cik daudz un ko grib stādīt. Jānovērtē arī tas, cik daudz laika būs, ko veltīt augiem. Viss, kas tiek iestādīts, ir dzīvs, un augi prasa gan ēst, gan dzert, gan arī tikt sakoptiem,» brīdina I. Briģe.

Krāsu mode

Kāda ir augu krāsu mode? «Tas pats, kas kleitās,» smejas I. Briģe. Dārzniekam svarīgāka ir praktiskā puse, gaume, individuālās intereses.

«Mēs veidojam kompozīcijas kastēs pēc katra vēlmēm.» Tajā dienā, kad apmeklējām siltumnīcu, tapa vairākas puķu kastes kādai kafejnīcai, kurās dominēja rozā krāsa - neaizmirstules, mārpuķītes, pelargonijas. Fonam pa vidu tika stādītas efejas, plektranti, lizimahijas, vilnainās salmenes, kalocefalusi, dihondras, nepetes. Kompozīcija tika veidota tā, lai būtu gan nokarenās formas, gan arī vertikāli uz augšu augoši augi.

Ja vienā puķpodā tiek stādīti vairāki augi, tad, piemēram, viens no tiem var būt ar lielākiem ziediem, otrs - smalkiem, trešais - tikai ar interesantu lapojumu (dzeltenais sunītis, trahikoma, nepete, sanvitālija vai stāvā petūnija, lobēlija, nokarenā sīkziedu petūnija).

Miksētas krāsu kombinācijas lieliski izskatās no tālienes. Tas katram puķu kastes īpašniekam jānovērtē, ja viņš grib, lai kaimiņiem un garāmgājējiem prieks, tad kompozīcija tiek vērsta uz ārpusi. Krazetūnija ir jaunums. Tai ir īpatnējāka petūnijas zieda forma. Svitūnija - petūnija ar divkrāsainu ziedu.

Dekoratīvas un arī praktiskas ir zemenes, ko audzē uz balkoniem. Tām ir skaisti ziedi, nokarena forma, kad lapas mijas ar stīgām, pakāpeniski ienākas arī ogas, kas ir apēdamas. Tāpat arī uz balkoniem tiek audzētas īpašas tomātu, paprikas šķirnes. «Katra paša ziņā. Variāciju un iespēju daudz,» saka I. Briģe.

Rūpes par stādījumiem

«Tāpat kā cilvēks ēd pilnvērtīgi, tā arī augiem jābūt pabarotiem ar visiem tiem nepieciešamajiem elementiem. Tirdzniecībā nopērkami jau gatavi kompleksie mēslojumi ar sabalansētām barības vielām,» saka I. Briģe un piebilst, ka galvenais ir neaizmirst, ka augi jābaro.

«Pareiza, sabalansēta augu mēslošana nodrošina augstu un kvalitatīvu ražu, kā arī veicina augu dabiskās pretošanās spējas pret slimībām un kaitēkļiem,» saka diplomēts agronoms Māris Narvils un skaidro: «Mēslošanas līdzekļu daudzveidība šobrīd ir ievērības cienīga. Izplatīti ir organiskie - dažādi komposti, humusi, substrāti no kūdras, pat sapropeļa, kā arī minerālmēsli, kas tiek sintezēti ķīmiski.» Augu mēslošanā lietderīgi ir arī bioloģiskie un mikrobioloģiskie mēslošanas līdzekļi, kas paši nesatur barības elementus, bet labvēlīgi stimulē augu augšanu un attīstību. Organiskas izcelsmes substrātiem tiek pievienoti minerālmēsli, tā iegūstot ļoti dažādām vajadzībām piemērotus substrātus. Pieejami arī šķidrie organiskie mēslošanas līdzekļi. Bioloģiskie audzētāji izmanto vēl daudzus organiskas izcelsmes mēslošanas līdzekļus.

Minerālmēsli ir augstas efektivitātes mēslošana līdzekļi, bieži tie ir ļoti koncentrēti, un tiek sagatavoti atbilstoši visdažādākajām augu vajadzībām. Ir tādi, kas piemēroti dēstu audzēšanai, konkrētai kultūrai, konkrētai augšanas stadijai vai vispārējai augu stiprināšanai. Pēc formas tie var būt granulu, lēni šķīstošu granulu, pulvera, šķīstoša pulvera, suspensiju veidā. Ir ūdenī pilnībā šķīstoši minerālmēsli, ko izmantot kopā ar laistāmo ūdeni, tikai ļoti jāuzmanās, lai nepārsniegtu uz etiķetes norādīto koncentrāciju, jo var apdedzināt augus.

Kas augam vajadzīgs

Augam svarīgs slāpeklis, kas nodrošina veģetatīvās masas augšanu. Tas ietilpst amīnskābju un olbaltumvielu sastāvā, nodrošina ražas lielumu un kvalitāti. Savukārt fosfors, kas piedalās enerģijas uzkrāšanas un izmantošanas procesos, ir nepieciešams sakņu augšanai, ziedu un sēklu veidošanai.

Kālijs spēlē būtisku lomu šūnu membrānu regulēšanas procesos, kā arī piedalās auga ūdens un barības vielu transportēšanā, nodrošina auga mehānisko izturību, veicina izturību pret slimībām un kaitēkļiem, nodrošina sēklu nobriešanu. Kalcijs sekmē sakņu augšanu un auga mehānisko izturību. Magnijs piedalās hlorofila veidošanā un nodrošina augu lapu zaļo krāsu un netraucētu fotosintēzes procesu. Dzelzs nodrošina fermentu darbību, kas atbild par fotosintēzi un elpošanu. Sērs nepieciešams aminoskābju kvalitatīvai sintēzei.

Par mikroelementiem, kas augiem nepieciešami, bet nelielos daudzumos, uzskata varu, cinku, mangānu un boru. Vērts atcerēties arī par supermikroelementiem - selēnu un kobaltu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?