Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pret tērēšanās māniju

Pēdējā pusotra gada laikā nepieciešamību efektīvi un racionāli tērēt valsts budžeta līdzekļus daudzinājušas gan amatpersonas, gan dažādas nevalstiskās organizācijas. Uz faktiem par ne īpaši lietderīgu valsts un pašvaldību budžetu, tas ir, nodokļos samaksātās naudas, tērēšanu daudzkārt norādīts Valsts kontroles ziņojumos. Tomēr par to, vai taupības režīma ieviešana valsts pārvaldē ir notikusi ne tikai uz papīra, bet arī reālajā dzīvē, vēl arvien ir pamats šaubīties.

Finanšu ministrija beidzot ir izstrādājusi ierosinājumus, kuru īstenošana tērēšanas māniju ja ne gluži izskaudīs, tad, cerams, vismaz ļaus mazināt tās izpausmes. Vakar ministrijām saskaņošanai nodots ziņojums par normatīvo aktu grozījumiem, kas nepieciešami, lai valsts pārvaldē strādājošos sauktu pie atbildības par nelietderīgu valsts budžeta līdzekļu tērēšanu. Secinājumi par neatbilstošu izmaksu veidošanās iemesliem kārtējo reizi diagnosticē hroniskās kaites - ieražu izmaksāt prēmijas un citādi noformētus materiālos labumus pat gadījumos, kad normatīvie akti to liedz, iekulšanos interešu konfliktos, «inovatīvu» pieeju iepirkumu organizēšanai, lai izvairītos no iepirkuma konkursu rīkošanas, trūkumus nekustamo īpašumu apsaimniekošanā. Konstatētas dažādas nebūšanas ar Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un citas ārvalstu finanšu palīdzības ietvaros pieejamo līdzekļu apguvi.

Finanšu ministrijas ierosinātie uzlabojumi, kā saukt pie disciplināratbildības par nelietderīgiem tēriņiem atbildīgos ierēdņus, tomēr nav uzskatāmi par īpaši radikāliem. Tie paredz normatīvajos aktos noteikt, ka gadījumā, ja finanšu pārkāpumu dēļ radušies vismaz 900 latu lieli zaudējumi, ir obligāti jāveic dienesta pārbaude. Tāpat plānots pagarināt dienesta pārbaužu garuma termiņus un noilguma termiņus, kā arī noteikt ierēdņiem naudas sodus par maldinošas informācijas sniegšanu Iepirkumu uzraudzības birojam. Šie ierosinājumi ir pussolis pareizajā virzienā. Ar to iedzīvināšanu nebūs gana. Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis savulaik vairākkārt ir norādījis, ka ar Valsts kontroles atzinumiem par budžeta līdzekļu nelietderīgu un neefektīvu tērēšanu lielākoties ir par maz, lai vainīgos sauktu pie kriminālatbildības. Iemesls pavisam vienkāršs - likums to neparedz. Tomēr gadījumos, kad neracionālu tēriņu dēļ nodokļu maksātājiem nodarīti miljonos mērāmi zaudējumi, pret vainīgajiem būtu jāvēršas ļoti bargi.

Turklāt vienlaikus ar bargākiem sodiem par neracionālu budžeta naudas tērēšanu būtu lietderīgi padomāt arī par iespējām kaut kā sodīt ierēdņus, kas atbildīgi par nepareizu budžeta pieprasījumu sagatavošanu. Par šādu nepieciešamību liecina aplēses, ka 2010. gada budžeta likumā neparedzētu tēriņu dēļ valsts budžeta izdevumu pārsvars pār ieņēmumiem šogad par vairāk nekā 466 miljoniem latu pārsniegs sākotnēji plānoto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?