Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Pretimigrantu siena dalīs reliģijas

Grieķijas valdības plāns būvēt žogu gar tās robežu ar Turciju var saasināt jau tā saspringtās attiecības starp abām kaimiņvalstīm un uzsvērt Turcijas atstumšanu no pievienošanās Eiropas Savienībai (ES). Lai gan cerētais mērķis esot nelegālo imigrantu atturēšana no ieceļošanas ES, kritiķi norādījuši, ka nožogojums būtu tikai īslaicīgs risinājums, kas nesniegtu cerētos rezultātus, turklāt ES joprojām nav spējusi izstrādāt efektīvu vienotu imigrācijas politiku.

Dienā 245 imigranti

Abas valstis viena otru jau sen vaino kūtrumā cīņai pret nelegālo imigrāciju. Turcijas un Grieķijas robeža kalpo par galveno «ieeju» tiem, kas vēlas iekļūst Eiropas valstīs. To šķērsojot deviņi no 10 visiem Eiropā ieplūstošajiem migrantiem. Lielākoties tie ir bēgļi no tādām valstīm kā Afganistāna, Alžīrija, Pakistāna un Somālija.

«Grieķija to vairs nevar izturēt,» pilsoņu aizsardzības ministra Krista Paputsa teikto citējis World Tribune. Oktobrī fiksēts rekordaugsts imigrantu skaits, kad dienā uz ES tiekušies vidēji 245 cilvēki. Lai nosargātu robežu, nolemts izveidot žogu, par paraugu ņemot ASV un Meksikas robežu, kur aizsargžogu papildina novērošanas kameras, radari un sensori. Līdzīgs piemērs meklējams arī Izraēlā, kur pēc palestīniešu terora aktu viļņa 2000. gadā izraēlieši nolēma uzcelt sienu, lai mazinātu un ierobežotu nevēlamo palestīniešu iekļūšanu ebreju apdzīvotajās teritorijās.

Lai gan Grieķijai un Turcijai ir 206 kilometrus gara sauszemes robeža, sākotnēji plānots būvēt 12,5 kilometrus garu žogu pie abu valstu dabiskās robežšķirtnes - Evras upes. Tieši tas esot vājākais posms ES teritorijas aizsardzībā. No 128 000 imigrantu, kuri pērn nelegāli ieradušies Grieķijā, vairāk nekā 40 000 šķērsojuši šo ūdenstilpi, raksta Reuters. Līdz ar žoga celtniecību pastiprināta un modernizēta tikšot arī krasta apsardze valsts jūras teritorijā.

«Žogi un sienas jau pagātnē ir pierādījuši, ka tie ir tikai īstermiņa risinājumi. Tas neļaus strukturēti cīnīties pret imigrāciju,» Eiropas Komisijas nostāju citējis Daily Mail. EK uzsvērusi, ka Grieķijai jāspēj domāt tālredzīgāk un jāizstrādā strukturēts plāns cīņai pret nelegālo ieceļošanu. Jau pērn Brisele devās palīgā Grieķijai apturēt milstošo Eiropas migrācijas krīzi, nosūtot papildspēkus robežu stiprināšanai. Tomēr citu priekšlikumu tā publiskojusi nav, ja neskaita nosūtītās misijas mandāta pagarināšanu līdz šā gada martam. Arī Grieķijā žoga iecerei trūkst vienprātīga atbalsta. Komunistiskā partija to jau nodēvējusi par necilvēcisku un neefektīvu.

Turcijas norobežošana

Kritiķi norādījuši, ka žoga būvniecība problēmu neatrisinās, tikai vēl vairāk nodalīs Turciju no Eiropas un kalpos kā simbols tās cerību sagraušanai par iestāšanos ES. Tas tikai atgādinās, ka Eiropas valstu saimē Turciju tādas valstis kā Grieķija, Francija un Vācija negaida, raksta The Telegraph. Turcija vēlmi iestāties ES, ko tolaik vēl dēvēja par Eiropas Kopienu, oficiāli formulēja jau 1987. gadā, taču vēl aizvien tā ir galvenais strīdus objekts sarunās par ES paplašināšanu.

Tomēr tas nebūšot vienīgais simboliskais dalījums. Šī siena iezīmētu krasu robežšķirtni starp kristiešu zemēm rietumos un musulmaņu - austrumos, tādējādi saasinot draudus reliģiskajām nesaskaņām. «Viegli iedomāties, ka šāda robežšķirtne ātri kļūs par simbolu pasākumam, kas vērsts pret Turciju, vai iezīmēs Eiropu kā kristiešu cietoksni, kuru mēģina pasargāt no musulmaņu ienākšanas,» laikrakstam The Telegraph prognozējis kāds diplomāts.

Turcijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka gaidot no kaimiņvalsts sīkāku informāciju par tās paziņojumu. Turcijas Edirnes reģiona - robežas ar Grieķiju - vadītājs Gokans Sozers uzsvēris, ka valsts veic ievērojamus pasākumus problēmas risināšanai un pērn aizturējusi 11 000 cilvēku, kas vēlējušies nelikumīgi ieceļot ES. «Ikviena valsts var rīkoties, kā vēlas. Tomēr arī fiziskas barjeras nav nepārvaramas,» reģiona vadītāja teikto citējis Associated Press.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?